Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών με την έλευση του 2022 – Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown

Τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών με την έλευση του 2022 – Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown
H επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου 2021, όπου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με ισχυρή την πιθανότητα ενός γενικού lockdown αναμένεται να βρεθεί με την έλευση του 2022 η ελληνική κοινωνία και χειμαζόμενη οικονομία της.
Την επιβολή γενικού lockdown, διάρκειας δύο εβδομάδων αρχικά, ζητούν και αρκετοί ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη δραματικών επιδημιολογικών δεικτών, που παρατηρούνται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου 2021, όπου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε.
Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο με πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής τους την 3η Ιανουαρίου 2022.
Όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν σε πρώτη φάση τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00.
Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόστηκε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης.

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.

Στο επίκεντρο η εστίαση

Τα νέα μέτρα προανήγγειλε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για ήπιες παρεμβάσεις στην εστίαση, ώστε να μπει φρένο στην επέλαση της Omicron.
Ειδικότερα, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για παρεμβάσεις τόσο στο ωράριο λειτουργίας (δηλαδή τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ) με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα τις νυχτερινές ώρες αλλά και να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό πελατών, δηλαδή μη συνωστισμός όρθιων καταναλωτών.
Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown ή SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς «δεν θα κλείσουμε τους εμβολιασμένους», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε ανεμβολίαστος «στα μαγαζιά που κάναμε ελέγχους».
Ταυτόχρονα εμφανίστηκε οργισμένος για την αισχροκέρδεια και την αύξηση των τιμών των μασκών ΚΝ95 που από 24/12 είναι υποχρεωτικές σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, ότι ο επιχειρηματίας που προχώρησε στις παράλογες αυξήσεις έως 42% θα δεχθεί πρόστιμο «που δεν θα έχετε ξαναδεί».

Ειδικοί ζητούν lockdown

Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες λόγω Omicron με 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς την ημέρα και 1500 διασωληνωμένους στις 16 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που στις αρχές του έτους δεν ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως ένα γενικό lockdown, περιλαμβάνει η νέα έκθεση του καθηγητή της περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Την έκθεση ο καθηγητής έχει δηλώσει ότι θα την κοινοποίησει επικαιροποιημένη και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς θεωρεί ζωτικό να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

Το μοντέλο CORE και η μη-λήψη μέτρων

Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE η ανοδική τάση αναμένεται να εδραιωθεί από την επόμενη εβδομάδα η μετάλλαξη Omicron αναμένεται να κυριαρχήσει, έστω και οριακά, μετά τις 27 Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) να ξεπερνά τα 5.500 στις 31 Ιανουαρίου, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ να είναι 590 και οι θάνατοι (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) 80.
Εάν δεν ληφθούν επιπλέον δραστικά μέτρα στις 16 Ιανουαρίου αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) θα πλησιάσει τα 30.000 με 1.500 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 150 θανάτους ημερησίως, τονίζει ο καθηγητής την ανάλυση του υπολογιστικού του μοντέλου βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Real News.
Εάν μετά τις 3 Ιανουαρίου εφαρμοστεί γενικευμένο lockdown τότε ο αριθμός των κρουσμάτων, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από μερικές μέρες και στις 16 Ιανουαρίου θα είναι κάτω από 5000, η διασωληνωμένοι ΜΕΘ θα είναι 830 και οι θάνατοι 107, προσθέτει στην ανάλυση των καθηγητής.

Περιοχές υψηλού κινδύνου

Παράλληλα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρεται και στις περιοχές όπου η πανδημία εμφανίζει εκθετική άνοδο.
Έντονα ανοδική τάση έχουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Πέλλα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Εύβοια.
Όσον αφορά στην Μακεδονία προβληματίζουν επιπλέον οι περιοχές με ανοδική τάση όπως η Πέλλα, η επιβράδυνση της φορτωτικής πορείας, όπως η Κοζάνη η δράμα και τα Γρεβενά.
Συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχιών των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς μεταλλάξης Omicron ιδιαίτερα στην Λακωνία στα Χανιά στο Ρέθυμνο στην Εύα και στην Αττική.


Και προβλέψεις για 12.000 κρούσματα τη μέρα

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για 12.000 κρούσματα τη μέρα, λίγο μετά τις γιορτές.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει».
Ο ίδιος, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Omicron είναι ήπια για αυτούς».
Ο ίδιος, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Η εξάπλωση της Omicron

O αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε η μετάλλαξη Omicron θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.
«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε.
Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Delta είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Omicron  έχει δύο φορές μεγαλύτερη από τη Delta σε εμβολιασμένους.
Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης