Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Nέα μέτρα λόγω Omicron - Αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και μάσκες παντού εισηγούνται οι ειδικοί

Nέα μέτρα λόγω Omicron - Αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και μάσκες παντού εισηγούνται οι ειδικοί
Θέμα χρόνου η κυριαρχία της Omicron - Εισηγήσεις για νέα μέτρα και lockdown - Φόβοι για κατάρρευση ΕΣΥ
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η παράλλαξη Omicron θα είναι κυρίαρχη από τις αρχές Ιανουαρίου στην χώρα.
Με ολοένα και περισσότερα κράτη στην Ευρώπη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα και να προχωρούν ακόμα και σε lockdown, στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση του ιού, αντί για rapid test στους εμβολιασμένους που θα ήθελαν να κάνουν ρεβεγιόν σε καταστήματα εστίασης ή διασκέδασης, να χορηγήσει δύο δωρεάν self test για όλους έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα τόσο κατά τις γιορτές όσο και μετά από αυτές.
Αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα, πριν από τα Χριστούγεννα.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που εισηγείται προβλέπουν τα εξής:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Αγώνες χωρίς παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν εχει συνωστισμό
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Περαιτέρω, την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει για μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου.
Μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους και επέκταση τηλεργασίας.
Επιπλέον, οι ειδικοί συζήτησαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα και αποφάσισαν τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης για να μπορέσουν να τα λάβουν άμεσα όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, καυώς δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Omicron.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης επί των εισηγήσεων της Επιτροπής θα ληφθούν αύριο 23/12.
Σημειώνεται πως σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Omicron ανέρχονται σε 26, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ περισσότερα μια και υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, και ενώ ακόμα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν η Omicron προκαλεί πιο σοβαρές νοσήσεις ή κατά πόσο προστατεύουν τα εμβόλια, η κύρια ανησυχία όλων είναι αν το ΕΣΥ θα καταφέρει να αντέξει το τεράστιο επιδημικό κύμα της Omicron, το οποίο περιγράφουν και αναμένουν οι επιστήμονες παγκοσμίως.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.
«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.
Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα.
Η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές.
Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες» ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα».

Στους 20.126 οι νεκροί

Τα νέα 22/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.641, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.049.936, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.964 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,96 (95% ΔΕ: 0,87 - 1,05).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.126 θάνατοι.
pin1_40.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (χθες 661).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 78,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (83,16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 112 (16,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.691 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή +25,42%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 333 ασθενείς.

pin2_37.jpg



Σαρηγιάννης: Να πάμε σε γενικό lockdown από 3/1/2022 – Επιστολή στο Μητσοτάκη

Την ανάγκη να επιβληθεί άμεσα γενικό lockdown στην Ελλάδα έτσι ώστε να προλάβουμε την έκρηξη κρουσμάτων της Omicron επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει πως θα στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως έως και την Παρασκευή 24/12.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ-3 ο κ.Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο και για αυτό το λόγο ζητά να επιβληθεί εθνικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου.
«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα.
Εάν φτάσουμε στις 16 Ιανουαρίου, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει έως τον Μάρτιο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως μιλά με μεγάλη βεβαιότητα.
«Έως την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Omicron θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Που θα έχουμε έξαρση

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Omicron.
Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, ενώ είπε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση.
Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Θεμιστοκλέους: Εξαιρετικής σημασίας η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Omicron

Την θέση πως η χορήγηση της γ’ δόσης είναι εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Omicron διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για την επικινδυνότητα της παράλλαξης.
Όπως είπε, συλλέγονται ακόμα επιστημονικά δεδομένα έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης.
«Συγκεντρώνουμε συνεχώς επιστημονικά δεδομένα για την Omicron.
Δεν έχουμε ακόμα την πλήρη εικόνα, ειδικά όσον αφορά στις νοσηλείες ή στους θανάτους.
Σίγουρα ξέρουμε ότι η τρίτη δόση παίζει εξαιρετικής σημασίας ρόλο για να μας προστατέψει από την Omicron, όπως ανέφερε και σε δήλωση του ο Joe Biden» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως στην Ελλάδα το 70% των δικαιούχων της 3ης δόσης την έχει ήδη πραγματοποιήσει ή την έχει προγραμματίσει.
Επιπλέον, σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 89% στους άνω των 60 έχει λάβει και αυτό την αναμνηστική δόση.
Ειδικά για τους άνω των 60, σημείωσε πως καθημερινά κλείνονται σχεδόν 5.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση του για την επίσπευση των εμβολιασμών σχολιάζοντας ότι «οι δύο τελευταίες εβδομάδες είναι ακόμα καλύτερες κι από αυτές του Μαΐου και του Ιουνίου, για το εμβολιαστικό πρόγραμμα».
2_170.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης