Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τούντας (ΕΚΠΑ): Θα χρειαστούμε και 4η δόση – Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας με την Omicron

Τούντας (ΕΚΠΑ): Θα χρειαστούμε και 4η δόση – Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας με την Omicron
Δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τα self test, να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί είπε ο κ.Τούντας
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως θα χρειαστούμε και 4η δόση εμβολίου κατά της covid, περίπου τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, διατύπωσε o καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Τούντας.
«Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Άρχισε ήδη η εφαρμογή του στο Ισραήλ, αλλά είναι κάτι που διερευνάται» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Τούντας.

Πέφτει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά τους 3 μήνες

«Βλέπουμε ότι η ανοσία αυτή τη στιγμή με την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, ειδικά έναντι της Omicron.
Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια διάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους πέφτει σημαντικά μετά τους 3 μήνες» τόνισε ο κ.Τούντας, αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξουν εμβόλια των οποίων η αποτελεσματικότητα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι δεν θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις μήνες.
«Είναι πιθανόν να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη» σημείωσε ο καθηγητής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αναφέροντας πως πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα στους άνω των 50 ετών και σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

Δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τα self test

Επιπλέον, ο κ.Τούντας τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τα self test, υποστηρίζοντας πως το rapid test θα έπρεπε να εφαρμοστεί έτσι όπως ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης και «κυρίως να το χρησιμοποιούμε την ημέρα που είναι να βρεθούμε σε μια εορταστική συνάθροιση, με υποχρεωτικό τρόπο».
Όπως είπε, η κυβέρνηση «έκανε πίσω» γιατί θεώρησε ότι αυτό το μέτρο ίσως ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί, ενώ θα καθιστούσε τους εμβολιασμένους σε μια σχέση ισότιμη με τους ανεμβολίαστους και αυτό θα λειτουργούσε ως διαδικασία αμφισβήτησης των εμβολίων.
«Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το self test έχει ένα μειονέκτημα ότι το κάνουμε οι ίδιοι, και οι ίδιοι πολλές φορές δεν ξέρουμε να το κάνουμε σωστά.
Για αυτό και βγαίνουν αρκετά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Εγώ προσωπικά δεν το εμπιστεύομαι το self test.
Είναι χρήσιμο όταν βγει θετικό γιατί αμέσως μας δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε μια εξέταση πιο αξιόπιστη για να σιγουρευθούμε τι γίνεται.
Αλλά όταν βγαίνει αρνητικό, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι έχει πολλά ψευδώς αρνητικά αυτή η εξέταση.
Άρα εγώ δεν την εμπιστεύομαι ιδιαίτερα» ανέφερε ο κ.Τούντας

Δύσκολος χειμώνας

«Μας περιμένουν 3 δύσκολοι μήνες, ένας πολύ δύσκολος χειμώνας κυρίως για τρεις λόγους.
Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη Omicron, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχει ήδη κυριαρχήσει σε χώρες της Ευρώπης και δεν θα αργήσει αυτό να συμβεί και στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι κάναμε αρκετά γρήγορα την τρίτη δόση.
Ο δεύτερος λόγος είναι τα Χριστούγεννα όπου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις γιορτές κατά τη γνώμη μου δεν είναι επαρκή, άρα θα τροφοδοτηθεί η πανδημία από τις γιορτές. Αυτό είναι δεδομένο.
Και ο τρίτος παράγοντας είναι ο χειμώνας που πάντα αποτελεί μια περίοδο που διευκολύνει τη διάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων, είναι σύμμαχος των ιών. Αυτοί οι τρεις λόγοι θα οδηγήσουν σε έξαρση της πανδημίας και για αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικά» είπε ο κ.Τούντας.

Επικράτηση Omicron

Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα κυριαρχήσει η Omicron, είπε πως αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί.
«Θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε και κυρίως από το κατά πόσο θα τα εφαρμόσουμε με συνέπεια και συνέχεια.
Άρα από εμάς εξαρτάται, από την Πολιτεία και τους πολίτες, το αν θα ορθώσουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας που θα καθυστερήσει τη διάδοση της Omicron, ή όχι.
Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα το αποφύγουμε.
Το θέμα είναι να το καθυστερήσουμε.
Και το θέμα επίσης που είναι πολύ σημαντικό, είναι όταν θα έρθει αυτή η διάδοση σε πιο μεγάλο ρυθμό από ότι τώρα, να καθυστερήσουμε τον ρυθμό.
Έχει διαφορά το να έχουμε 10.000 κρούσματα σε λίγες ημέρες, από το να τα έχουμε σε λίγες εβδομάδες, γιατί αυτό αμέσως επηρεάζει τις αντοχές του συστήματος Υγείας» υποστήριξε ο κ.Τούντας, εκτιμώντας πως η έξαρση των κρουσμάτων θα έρθει μετά τις γιορτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης