Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για την υπερμετάδοση της Omicron - Το χειροπιαστό σενάριο για το τέλος της πανδημίας - Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα από 19/12

Ανησυχία για την υπερμετάδοση της Omicron - Το χειροπιαστό σενάριο για το τέλος της πανδημίας - Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα από 19/12
H ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους  2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Θ. Δημόπουλο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τη Delta να προκαλεί στην Ελλάδα υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είνα μπροστά μας καθώς η υπερμεταδοτική παράλλαξη Omicron διασπείρεται στην χώρα, όπως άλλωστε υποδηλώνουν τα πολλά «ορφανά» κρούσματα.
Για τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων λόγω της μετάλλαξης Omicron,  που επηρεάζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, έκανε λόγο ο γιατρός-ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, σημειώνοντας ότι «το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο».
"Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που όμως δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι το πιο σημαντικό, είναι ποια θα είναι η πίεση που θα ασκήσει το στέλεχος Omicron στα συστήματα υγείας", ανέφερε από τηυν πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Πάντως, στη χώρα μας,  πολλά από τα 17 κρούσματα της Omicron που έχουν επιβεβαιωθεί (τα περισσότερα στην Κρήτη αλλά και σε Αττική και Λακωνία), δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδια στο εξωτερικό ούτε έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Η διαπίστωση αυτή συνηγορεί στο ότι η Omicron κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά σύντομα και χάρη και στην χαλαρή διάθεση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων θα ανατρέψει και την πτωτική πορεία των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την επικράτεια το τελευταίο διάστημα, γεγονός που με τη σειρά του θα έρθει για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε ένα σύστημα υγείας, του οποίου οι αντοχές έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των Χριστουγέννων και ότι η μόνη πρόβλεψη θα είναι να γίνονται PCR ή με rapid τεστ σε όσους πολίτες μπαίνουν στην χώρα από την ερχόμενη Κυριακή 19/12, πολλοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν αυστηρότερα μέτρα, έτσι ώστε να μην χαθεί τελείως ο έλεγχος μετά την περίοδο των γιορτών.
Πολλοί ζητούν να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία ή να παραταθεί η περίοδος των διακοπών τους, να καταργηθούν οι σχολικές εκδρομές καθώς και να επιβληθεί αυξημένο testing σε όσους πολίτες δεν είναι εμβολιασμένοι με την γ’ δόση και θέλουν να μπουν σε κέντρα διασκέδασης.
Προς το παρόν η κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει πως τα δεδομένα της Omicron είναι ανησυχητικά, επιμένει στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί χωρίς να αποκλείει νέα όπως αναφέρθηκε δια στόματος Άδ. Γεωργιάδη,  εξετάζει το σενάριο του αυξημένου testing, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά το σενάριο ενός γενικού lockdown.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Ελλάδα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς εμφανίζεται υπερδιπλάσιο αριθμό θυμάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ανέφερε 120,10 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 15νθήμερο που έληξε στις 12/12, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 58,87 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τη στιγμή που είναι πλέον βέβαιο πως οι νεκροί λόγω της πανδημίας θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 20.000 στα τέλη του 2021.

Γεωργιάδης: Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο

«Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενόψει της επέλασης της μετάλλαξης Omicron υπενθυμίζοντας ότι από την Κυριακή 19/12 έως και τις 10/1/2022 για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει εκτός από πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει και ένα αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών.
«Άρα κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Omicron αρχίζει να επικρατεί», εξήγησε και σημείωσε πως «είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού».

Πέτσας: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.
Όπως είπε μιλώντας στο mega , «εάν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι, ιδίως να είμαστε προσεκτικοί σε μικτούς χώρους, να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα σε εστίαση και να φοράμε τη μάσκα, νομίζω δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Από τις αρχές της νέα χρονιάς θα φανεί εάν αποδώσουν τα μέτρα που πάρθηκαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, λοιπόν, αυτά τηρηθούν, είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα».
Σημείωσε δε, πως η περίπτωση της Βρετανίας δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα, καθώς εκεί υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα που έδειχνε ότι ήταν σαν να είχε ξεπεραστεί ο κορωνοϊός.
Κατά τον κ. Πέτσα, τα μέτρα στη χώρα μας απέδωσαν και δούλεψαν στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας.
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους 60 και άνω, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν δύσκολη, αλλά αποδείχτηκε σωστή.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, γιατί η κυβέρνηση κρίνει ότι τα μέτρα δουλεύουν.

Θεμιστοκλέους: Κάνουμε την τρίτη δόση για να προστατευτούμε

«Κάνουμε την τρίτη δόση για να προστατευτούμε» , η οποία φαίνεται να καλύπτει τη μετάλλαξη Omicron και να δίνει μια σημαντική προστασία, τόνισε o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος απάντησε και στην αναφορά του καθηγητή Ιατρικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Δ. Κούβελα, ότι τα εμβόλια δεν έχουν την τελική έγκριση.
Για την τρίτη δόση εμβολίου και κληθείς να απαντήσει γιατί δεν υπάρχουν ραντεβού άμεσα, ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι το σύστημα αυτόματα δίνει προτεραιότητα στους άνω των 60 ετών που είναι πιο ευάλωτοι από τους νέους.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Omicron, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η τρίτη δόση φαίνεται να την καλύπτει και να δίνει μια σημαντική προστασία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάνουμε την τρίτη δόση για να προστατευτούμε», καθώς ο εμβολιασμός είναι η λύση για να κερδίσουμε την πανδημία.
Πρόσθεσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πιο προωθημένο και γι’ αυτό μειώθηκε η χρονική απόσταση μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης στους τρεις μήνες, κάτι που πλέον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν.
«Ο Πρόεδρος o Macron κατέβασε την αναμνηστική δόση στους 4 μήνες», σημείωσε αναφερόμενος στη Γαλλάι ο κ. Θεμιστοκλέους.

Απάντηση σε Δ. Κούβελα

Απαντώντας στην αναφορά του καθηγητή Ιατρικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Δ. Κούβελα, ότι τα εμβόλια δεν έχουν την τελική έγκριση και πως ο δισταγμός του «αφορά στην παντελή έλλειψη υποδομών για να τηρούνται τα προαπαιτούμενα για την χρήση αυτών των εμβολίων», ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν κανόνες στα θέματα Υγείας και το πλαίσιο της επιστήμης για την ασφάλεια των εμβολίων.
Τέτοια συζήτηση «δίνει τροφή στους αντιεμβολιαστές», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους και συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Κούβελας προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και στην δημόσια υγεία. Δεν θα κάνουμε καμία επιστημονική συζήτηση για το αν τα εμβόλια είναι ασφαλή η όχι. Αυτό το θέμα έχει λυθεί».
Σημειώνεται ότι ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανίας «αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει έχει μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου».

Γώγος: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές

Αν δεν υπήρχε το εμβόλιο θα ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι μας , ανέφερε από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος.
Υπογράμμισε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, αλλά και ότι η μετάλλαξη Omicron προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, όσο πιο γρήγορα γίνει η τρίτη δόση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Omicron.

Παυλάκης (ΗΠΑ): Έρχεται τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων λόγω της Omicron – Όσο νωρίτερα γίνει το κλείσιμο, τόσο πιο αποτελεσματικό

«Αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων και επειδή το ¼ των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες», τόνισε ο γιατρός-ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η μετάλλαξη Omicron θα προκαλέσει ένα τεράστιο “τσουνάμι” τον Ιανουάριο και πρόσθεσε πως «το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο», το οποίο όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κοινός πολίτης δεν καταλαβαίνει τι έρχεται. Υπάρχουν δύο καινούριοι, φοβεροί ιοί και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει καλούς ειδικούς, η κυβέρνηση μπορεί να τους συμβουλευτεί και να βγάλει συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει».

Τους επηρεάζει όλους η Omicron

Η μετάλλαξη Omicron τους επηρεάζει όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ανέφγεερ ο κ. Παυλάκης και σημείωσε ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος κατέγραψε νέο ρεκόρ με καθημερινά περίπου 100 θανάτους.
Ο ίδιος έκρουσε το «καμπανάκι» λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων κι επειδή το ¼ των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες».
Όπως εξήγησε, «τα ελληνικά νοσοκομεία αντέχουν 400-500 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου πότε θα τα "παίξουν" οι γιατροί».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και προβλήματα εφοδιασμού, όπως να μην υπάρχουν αρκετά rapid test ή άλλα υλικά.
«Τώρα είναι τελευταία ευκαιρία πριν τις γιορτές να κοπούν τα κρούσματα ώστε μετά να μην υπάρχει ανάγκη από lockdown διαρκείας», υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης.

Δημόπουλος: Το χειροπιαστό σενάριο για το τέλος της πανδημίας

«Παρότι πολλοί φοβούνται ότι με την εμφάνιση του στελέχους Omicron μπορεί να αρχίζει η πανδημία από την αρχή, αυτό είναι μάλλον αβάσιμο», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι περιορισμοί που είχαμε ζήσει στο αρχικό στάδιο της πανδημίας δεν προβλέπεται να επιστρέφουν» και «βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί ίσως μπορούμε να πούμε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ένα χειροπιαστό σενάριο ίσως και μέσα στην ερχόμενη χρονιά».
Ο εμβολιασμός και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας είναι η ασπίδα μας απέναντι και στην παραλλαγή Omicron αναφέρει ο κ. Δημόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προτείνει την διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου πριν από τις εορταστικές συναθροίσεις μας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
«Ας μη ξεχνάμε να παραμείνουμε ασφαλείς», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος και προσθέτει «εμβολιαζόμαστε και με την αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, χρησιμοποιούμε σωστά μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους και προβαίνουμε άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 επί εμφάνισης συμπτωμάτων. Επιπλέον, πριν από τις συναθροίσεις μας η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου ακόμα και επί απουσίας συμπτωμάτων με self test ή rapid test αποτελεί ένα μέτρο περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2».
Ήδη, υπό το πρίσμα της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος οι χώρες λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης και μάλιστα, στη χώρα μας ανακοινώθηκε η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 εντός 72 ωρών για PCR test ή rapid test 24 ωρών για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που όμως δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι το πιο σημαντικό, είναι ποια θα είναι η πίεση που θα ασκήσει το στέλεχος Omicron στα συστήματα υγείας», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Κατά τον ίδιο, τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο και θα προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής στην παγκόσμια κοινότητα: 1) η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, 2) η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Omicron μετά από 2 ή 3 δόσεις, και 3) η βαρύτητα της επαναλοίμωξης. Διεθνείς επιστημονικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις στους τρεις αυτούς άξονες».

Τι ισχύει για όσους νόσησαν – Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Είναι γεγονός ότι ακόμα και αν ο παράγοντας «βαρύτητα λοίμωξης» παραμείνει σταθερός, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευόμενων λόγω COVID-19 και επιπλέον επιβάρυνση στο σύστημα υγείας», σημειώνει.
Όσον αφορά τη νοσηρότητα-θνητότητα της Omicron, αναφέρει πως «τα πρώτα πρώιμα στοιχεία δείχνουν προφίλ μειωμένης βαρύτητας της νόσου σε σχέση με το στέλεχος Delta. Όσοι πέρασαν πρόσφατα τη λοίμωξη με Delta (π.χ. εντός των τελευταίων 1-2 μηνών) θα έχουν σχετικά καλή αντοχή σε νέα λοίμωξη με Omicron, αλλά την υψηλότερη αντοχή αναμένουμε σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί και έχουν νοσήσει στο παρελθόν».
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Δημόπουλος σημειώνει πως «το σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη της νοσηρότητας-θνητότητας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν έχει γίνει η ενισχυτική δόση. Συνολικά, η εκτίμηση της βαρύτητας στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί καθότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα».
Προσθέτει πως «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της νοσηρότητα και της θνητότητας με 2 δόσεις εμβολίων mRNA παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα της τάξης του 70%. Σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μείωση της φαινομενικής αποτελεσματικότητας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η βαρύτητα της Omicron στους μη εμβολιασμένους είναι χαμηλότερη. Η προσθήκη της ενισχυτικής (ή τρίτης) δόσης όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες διευρύνει την αποτελεσματικότητα έναντι μεταλλαγμένων στελεχών γεγονός που επαληθεύεται και από εργαστηριακές μελέτες στην Omicron. Σύμφωνα με τον Α. Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά την προστασία έναντι της Omicron.. Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση εμβολίων mRNA αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Omicron κατά 25 φορές και τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 35 φορές. Έτσι, η προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου μπορεί να αγγίξει το 75% με την αναμνηστική δόση».
«Αν και προς το παρόν μας λείπουν μεγαλύτερες μελέτες για την κλινική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στον πληθυσμό αναμένουμε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του κύματος της Omicron», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.

Η NOTAM για την είσοδο στην Ελλάδα: Μόνο με αρνητικό τεστ ανεξαρτήτως εμβολιασμού από 19/12 έως 10/1/2022

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό, τις νέες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021 έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.
Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) προβλέπουν τα ακόλουθα:
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.
Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την νέα αεροπορική οδηγία παραμένει σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι*.
Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

Αεροπορική οδηγία για υπηκόους Αργεντινής, Ρωσίας, Ινδίας, Ουρουγουάης, Σουλτανάτου του Ομάν, Μεξικού και Χιλής: Οι μόνιμοι κάτοικοι των συγκεκριμένων τρίτων χωρών, εκτός όλων των άλλων προϋποθέσεων εισόδου στην Ελλάδα που προβλέπονται από την αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού, θα εισέρχονται στη Χώρα με την πρόσθετη προϋπόθεση να υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ (pcr ή rapid) ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες: Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19.

Αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της Ν. Αφρικής, παραμένουν οι αυστηροί περιορισμοί για είσοδο στην Ελλάδα: Ειδικά για επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μόνο Έλληνες υπήκοοι, τα μέλη των οικογενειών τους και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.
2) Οι ξένοι υπήκοοι των οποίων οι πτήσεις ξεκινούν από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής, για να γίνουν δεκτοί στην Ελλάδα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
3) Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.
4) Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές ξενοδοχείο καραντίνας και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
5) Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.
Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.
Μέχρι την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί θα ισχύουν οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού όπως έχουν δημοσιευτεί με το Δελτίο Τύπου της ΥΠΑ στις 10/12/21.

Στους 19.736 οι νεκροί

Τα τελευταία (στις 17/12) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.766, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.026.902, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 178 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.087 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.736 θάνατοι.
eody_17_12.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684 (χθες 692).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82,6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (17,4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eody_17_12_2.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.656 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 319 (ημερήσια μεταβολή -19,85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς.
eody_17_12_6_1.jpg


Κορωνοϊός - ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα

Την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

pinakas_1_1.png

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».
pinaksa_2_1.png




pinaksa_3.png

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Εμβολιάζονται τα παιδιά 5 – 11 ετών – Νέα ραντεβού από αρχές Ιανουαρίου

Άρχισαν από 15/12 οι εμβολιασμοί κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τα ραντεβού για τις πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου να έχουν ήδη κλείσει.
Περίπου 31.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ πλέον τα νέα ραντεβού θα οριστούν με την παράδοση και άλλων δόσεων εμβολίου.
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων, δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
Νέοι εμβολιασμοί αναμένονται από τις αρχές Ιανουαρίου.
Στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση εμβολίων και από τις 4 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών.

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ισχύ είναι από τις 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση

Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται από τις 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.
3_117.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης