Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Εξαπλώνεται η Omicron – Μόνο με γ’ δόση η είσοδος στα κέντρα διασκέδασης

Τζανάκης: Εξαπλώνεται η Omicron – Μόνο με γ’ δόση η είσοδος στα κέντρα διασκέδασης
Να παραταθούν οι διακοπές για τα σχολεία και να απαγορευθούν οι σχολικές εκδρομές ζητά ο κ.Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως η παράλλαξη Omicron κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα και εξαπλώνεται διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως η παράλλαξη Omicron υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο.
«Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Omicron και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Omicron αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ.
Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση.

Ποιοι να μην ανησυχούν

«Πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία.
Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.

Μέτρα για σχολεία και testing

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.
Ειδικά για τα Χριστούγεννα, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές» είπε ο κ.Τζανάκης.

Σενάριο υπερμετάλλαξης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης με το συνδυασμό Delta και Omicron, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει και σε περίπτωση που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορία των δύο ιών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι προς πολλές κατευθύνσεις.
«Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός» είπε ο κ.Τζανάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης