Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διασπορά Omicron με ορφανά κρούσματα στην Ελλάδα – Ρεκόρ θανάτων, πάνω από 20.000 νεκροί στα τέλη του 2021

Διασπορά Omicron με ορφανά κρούσματα στην Ελλάδα – Ρεκόρ θανάτων, πάνω από 20.000 νεκροί στα τέλη του 2021
Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους επιστήμονες - Που στρέφουν την προσοχή τους
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Με τη Delta να προκαλεί στην Ελλάδα υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό τεράστια πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί και να έχουν καταρρεύσει, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είνα μπροστά μας καθώς η υπερμεταδοτική παράλλαξη Omicron διασπείρεται στην χώρα, όπως άλλωστε υποδηλώνουν τα πολλά «ορφανά» κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά από τα 17 κρούσματα της Omicron που έχουν επιβεβαιωθεί έως σήμερα (τα περισσότερα στην Κρήτη αλλά και σε Αττική και Λακωνία), δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδια στο εξωτερικό ούτε έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Η διαπίστωση αυτή συνηγορεί στο ότι η Omicron κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά σύντομα και χάρη και στην χαλαρή διάθεση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων θα ανατρέψει και την πτωτική πορεία των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την επικράτεια το τελευταίο διάστημα, γεγονός που με τη σειρά του θα έρθει για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε ένα σύστημα του οποίου οι αντοχές έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των Χριστουγέννων και ότι η μόνη πρόβλεψη θα είναι να γίνονται PCR ή με rapid τεστ σε όσους πολίτες μπαίνουν στην χώρα από την ερχόμενη Κυριακή 19/12, πολλοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν αυστηρότερα μέτρα, έτσι ώστε να μην χαθεί τελείως ο έλεγχος μετά την περίοδο των γιορτών.
Πολλοί ζητούν να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία ή να παραταθεί η περίοδος των διακοπών τους, να καταργηθούν οι σχολικές εκδρομές καθώς και να επιβληθεί αυξημένο testing σε όσους πολίτες δεν είναι εμβολιασμένοι με την γ’ δόση και θέλουν να μπουν σε κέντρα διασκέδασης.
Προς το παρόν η κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει πως τα δεδομένα της Omicron είναι ανησυχητικά, επιμένει στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, εξετάζει το σενάριο του αυξημένου testing, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά το σενάριο ενός γενικού lockdown.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Ελλάδα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς εμφανίζεται υπερδιπλάσιο αριθμό θυμάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ανέφερε 120,10 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 15νθήμερο που έληξε στις 12/12, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 58,87 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τη στιγμή που είναι πλέον βέβαιο πως οι νεκροί λόγω της πανδημίας θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 20.000 στα τέλη του 2021.
3_117.JPG

Πλεύρης: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο για νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων

Τη θέση πως είναι πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων και για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ελεεινό να λέει κάποιος ότι κρατούνται κενές κλίνες ΜΕΘ για ορισμένους
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ.Πλεύρης τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 ετών επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας.
Όπως είπε, αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Στο 80% οι εμβολιασμοί στους ενήλικες

Ο κ.Πλεύρης, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.
Όπως είπε, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80%.
Ειδικά δε για τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, υπογράμμισε ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 119.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Καμία κλίνη ΜΕΘ κενή

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δίνεται αγώνας, αναφέροντας πως από 550 που ήταν, έφτασαν σήμερα να είναι 1.300 και να είναι όλες πλήρως στελεχωμένες.
Απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί VΙP ΜΕΘ, δήλωσε ότι είναι ελεεινό να λέει κάποιος ότι κρατούνται κενές κλίνες για ορισμένους και εξήγησε ότι είναι αποκλειστικά θέμα ιατρών το ποιος μπαίνει σε Μονάδα.
Για τις αναφορές στον μητροπολίτη που νοσηλευόταν στο Αγρίνιο και μεταφέρθηκε σε μονάδα των Αθηνών ενώ υπήρχε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε άλλο νοσοκομείο πρέπει να είναι σε σταθερή κατάσταση και να μπορεί να μετακινηθεί, κάτι που επίσης κρίνεται μόνο από τους ιατρούς.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως ο άλλος ασθενής δεν ήταν σταθερός για μεταφορά, κάτι που έγινε όμως μετά από δυο 24ωρα.

Τζανάκης: Εξαπλώνεται η Omicron – Μόνο με γ’ δόση η είσοδος στα κέντρα διασκέδασης

Την εκτίμηση πως η παράλλαξη Omicron κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα και εξαπλώνεται διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως η παράλλαξη Omicron υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο.
«Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Omicron και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Omicron αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ.
Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση.

Ποιοι να μην ανησυχούν

«Πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία.
Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.

Μέτρα για σχολεία και testing

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.
Ειδικά για τα Χριστούγεννα, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές» είπε ο κ.Τζανάκης.

Μειωμένη η διασπορά κατά 14%

Η πανδημία συρρικνώνεται για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με μείωση στη διασπορά του ιού κατά 14% αλλά και στις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία κατά 16%.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βέβαια παραμένει έντονη, αλλά πλέον ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών αλλά και θανάτων δείχνουν να σταθεροποιούνται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Eπίκουρος Kαθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση από του Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 4.696 νέα κρούσματα, 96 επιπλέον θανάτους και 692 διασωληνωμένους, το 82.37% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και αυτό θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σχετικά με την εμβολιαστική επιχείρηση που πλέον προχωρά με περισσότερους των 100.000 εμβολιασμών καθημερινά, απέχοντας μια ανάσα από τα 16 εκατομμύρια συνολικά (15.979.022).
«Ο καθένας από μας να προσπαθήσει ώστε να μειωθεί το επιδημικό αυτό κύμα περαιτέρω και πιο γρήγορα.
Ξέρουμε ότι θα έρθει η Omicron οπότε καλό είναι να μας βρει όσο πιο χαμηλά γίνεται», επεσήμανε από την πλευρά της η Kαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας πως η ατομική αυτή προσπάθεια περιλαμβάνει τον εμβολιασμό, αρχικό και τρίτης δόσης, χρήση μάσκας, καλή υγιεινή χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Καμπανάκι κινδύνου για αύξηση νοσηλειών σε 6 περιοχές

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Παπευαγγέλου, για έξι περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή διάμεση ηλικία στα νέα κρούσματα (43-45 έτη) με πιθανότατη συνέπεια την αύξηση νέων νοσηλειών.
Πρόκειται για τις Σποράδες, τη Νάξο, τη Λήμνο, την Ευρυτανία, τη Δράμα και την Καβάλα.
Στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα) νοσηλεύονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 163 ασθενείς σε απλές κλίνες και 46 σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗ).
Η Ευρυτανία εξακολουθεί να συντηρεί το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού (40,53%) ενώ στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όπου υπάγονται η Δράμα και η Καβάλα, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν η συντριπτική πλειοψηφία όπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΕ για το 76,8% των ασθενών σε απλές κλίνες, το 90,9% των ασθενών με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) και το 82,4% στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Στο βαθύ κόκκινο 1 στις 3 περιφερειακές ενότητες

Στα 43.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, βάφοντας με το βαθύ κόκκινο χρώμα αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 5) μία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) στον επιδημιολογικό χάρτη.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως Λασίθι, Λευκάδα και Λακωνία είναι οι τρεις περιοχές που ανησυχούν για το αυξημένο επιδημιολογικό τους φορτίο.
Ο ΕΟΔΥ εντοπίζει κατ' αντιστοιχία 23 (30.51 κρούσματα/100.000 κατοίκους), 10 (42.21 κρούσματα/100.000 κατοίκους) και 61 (68.43 κρούσματα/100.000 κατοίκους) νέα κρούσματα. Από τα υπόλοιπα 4.675 εγχώρια, 1.464 ανιχνεύονται στην Αττική (τα 449 στο κέντρο και 218 στον Πειραιά), και 797 στη Θεσσαλονίκη, με τριψήφια ακόμα στην ΠΕ Αχαΐας (129), στην ΠΕ Ηρακλείου (120), στην ΠΕ Κοζάνης, στην ΠΕ Σερρών (110) και στην ΠΕ Χανίων (84).

Οι παράγοντες της διασποράς και της πίεσης στο ΕΣΥ

Την πορεία της πανδημίας μπορούν να καθορίσουν οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, από το δικό της μετερίζι η κάθε ομάδα.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, το ύψος που θα σταθεροποιηθεί η διασπορά του κορωνοϊού κρίνεται από το επίπεδο εμβολιασμών στην ενεργή κοινωνικά ομάδα των νέων, ενώ η δυναμική στο ΕΣΥ από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Κομβικό ρόλο ωστόσο θα διαδραματίσει η συμμετοχή της κοινωνίας στον εμβολιασμό με τρίτη δόση.
Ειδική αναφορά στην υψηλή ανταπόκριση των εφήβων 15-17 ετών έκανε η κ. Παπαευαγγέλου, εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί ο ένας στους δύο, φτάνοντας το 70% εμβολιαστικής κάλυψης στην ομάδα σε ορισμένες περιοχές ή και το 100% σε άλλες, όπως η Αττική.
Σαν αποτέλεσμα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην ομάδα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
«Ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών, με περισσότερο ενθουσιασμό απ' ό,τι περιμέναμε», δήλωσε η καθηγήτρια σχετικά με τις εξελίξεις για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική διαδικασία, και υπενθύμισε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή επικαλούμενη την περίπτωση των ΗΠΑ όπου 1 στα 5 παιδιά έχει λάβει την 1η δόση εμβολίου και πάνω από 2,5 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους χωρίς να έχει καταγραφεί ένδειξη απρόσμενης περιέργειας.
Τέλος, συνέστησε αυτοδιαγνωστικά τεστ για τα παιδιά ενόψει Χριστουγέννων και πριν επισκεφθούν κάποιον από ευάλωτη ομάδα δεδομένου ότι συνήθως νοσούν ασυμπτωματικά.

Κορωνοϊός - ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα

Την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

pinakas_1_1.png

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».
pinaksa_2_1.png




pinaksa_3.png

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Εμβολιάζονται τα παιδιά 5 – 11 ετών – Νέα ραντεβού από αρχές Ιανουαρίου

Άρχισαν από 15/12 οι εμβολιασμοί κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τα ραντεβού για τις πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου να έχουν ήδη κλείσει.
Περίπου 31.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ πλέον τα νέα ραντεβού θα οριστούν με την παράδοση και άλλων δόσεων εμβολίου.
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων, δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
Νέοι εμβολιασμοί αναμένονται από τις αρχές Ιανουαρίου.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση εμβολίων και από τις 4 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών.

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ισχύ είναι από τις 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση

Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται από τις 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.

Στους 19.651 οι νεκροί

Στους 19.651 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 16/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.022.141, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.116 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 305.861 τεστ, τα 22.872 μοριακά και τα 282.989 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,54% έναντι 1,48% χθες με ανάλογο αριθμό τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλοι δυο.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.651 θάνατοι.
coronavirusjn.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 692 (χθες 683).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

cofefejkv.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (82,37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (17,63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.645 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή +12,75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.
fev.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης