Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για τσουνάμι κρουσμάτων από Ιανουάριο λόγω Omicron – Περιορισμοί και σε εμβολιασμένους, στο βάθος lockdown;

Φόβοι για τσουνάμι κρουσμάτων από Ιανουάριο λόγω Omicron – Περιορισμοί και σε εμβολιασμένους, στο βάθος lockdown;
Προειδοποιήσεις ειδικών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για την τήρηση των μέτρων - Ανησυχία στη Λακωνία για Omicron
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με την παράλλαξη Delta να εξακολουθεί να προκαλεί καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους στην Ελλάδα, οι ειδικοί προειδοποιούν για την επερχόμενη επέλαση και επικράτηση της παράλλαξης Omicron, κάνοντας λόγο για τσουνάμι μολύνσεων από τον Ιανουάριο και μετά.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, όταν και αναμένονται πιο πολλές μετακινήσεις και επαφές, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς σε αυτές τις εβδομάδες, θα φανεί κατά πόσο θα υπάρξει διασπορά της Omicron στην κοινότητα, κάτι που ενδεχομένως να πυροδοτήσει την εξάπλωσή της από τον Ιανουάριο και μετά.
Ήδη γίνονται εκκλήσεις σε όλους τους πολίτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι να τηρούν τα μέτρα (χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τήρηση αποστάσεων, προσωπική υγιεινή), ενώ αυτή η αλλαγή της στρατηγικής αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση που προβλέπει πως από την ερχόμενη Κυριακή 19/12 όλοι οι επισκέπτες (εμβολιασμένοι ή όχι) θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 48 ωρών για να μπορέσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρώτη ανατροπή των αποφάσεων της κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος διεμήνυε πως δεν πρόκειται να ληφθούν περιορισμοί σε βάρος των εμβολιασμένων.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τις εορτές των Χριστουγέννων, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη επέλαση της Omicron, ζητώντας να ληφθούν από νωρίς περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί μια τεράστια διασπορά του ιού.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η τεράστια μεταδοτικότητα της Omicron και εφόσον κάνει την εμφάνιση της από τον Ιανουάριο, δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέα αυστηρά μέτρα και περιορισμοί και ενδεχομένως ακόμα και lockdown – παρά το γεγονός ότι αυτό, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την οικονομία – δεδομένου του κορεσμού που ήδη βιώνει το σύστημα υγείας, μια και ακόμα αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και δεν υπάρχουν διαθέσιμες κενές κλίνες, αλλά και της τεράστιας πίεσης που πρόκειται να δεχθεί εκ νέου το ΕΣΥ.
Ενδεικτικό πάντως της δραματικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί 1.346 θάνατοι, με τις εκτιμήσεις για περισσότερους από 20.000 νεκρούς έως τα τέλη του 2021 να θεωρούνται πλέον βεβαιότητα.
222_1.JPG

SOS Παυλάκη για Omicron: Να κλείσουν τώρα σχολεία και κέντρα διασκέδασης

Να ληφθούν από τώρα περιοριστικά μέτρα σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως π.χ. τα σχολεία ή τα κέντρα διασκέδασης ζητά ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως μόνο με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών μπορεί να σταματήσει ο συνδυασμός των παραλλάξεων Delta και Omicron.
«Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένοι περιορισμοί.
Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο.
Αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Omicron δεν σταματά με τίποτα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης.
Όπως είπε, όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσουν να ανακόψουν τον αριθμό των κρουσμάτων θα τιμωρηθούν από τον ιό.
Δραστικά μέτρα - Πάνω από 25.000 οι νεκροί έως το Πάσχα
«Δεν θα πρέπει να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε» και μετά στα απόλυτα ρεβεγιόν και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».
«Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά.
Ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών, μια και όπως είπε, «η Ελλάδα περηφανεύεται ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».
Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000.

Δεν αρκούν τα εμβόλια

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επισημαίνοντας ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.
«Με την Omicron δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.
Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους» τόνισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος είπε για την τρίτη δόση, πως ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο θα κρατήσει η επήρεια της.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Συναγερμός για Κρήτη – Δεν μειώνεται το ιικό φορτίο ίσως λόγω Omicron

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την Κρήτη, η οποία είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο της covid.
Ο Ν. Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηρίζει ότι «η Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή η μόνη περιοχή της Ελλάδας που δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο όπως καταγράφεται από τις αναλύσεις στα λύματα».
«Πάει ανάποδα από τις υπόλοιπες περιοχές.
Ενδεχομένως στο νησί να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις του στελέχους Omicron» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θωμαΐδης, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι στην Αττική καταγράφεται σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Όπως είπε, οι αναλύσεις δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ύφεση του κύματος ενώ οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Ωστόσο, προειδοποίησε για το επόμενο διάστημα, επικαλούμενος αφενός τις λοιμώξεις που αυξάνονται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και αφετέρου την παράλλαξη Omicron, η οποία φαίνεται πως μεταδίδεται ταχύτατα και δεν λαμβάνει υπόψη τον εμβολιασμό στην τρέχουσα κατάσταση.
Ο κ.Θωμαΐδης είπε πως με την τρίτη δόση εμβολίου αυξάνεται σημαντικά η προστασία και ως προς την Omicron και συνεπώς, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να «τρέξει» ο εμβολιασμός για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση την επόμενη περίοδο.

Αυξάνονται τα κρούσματα Omicron - Ανησυχία στη Λακωνία

Αυξάνονται τα κρούσματα της Omicron στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν άλλα τρία στη Λακωνία.
Μάλιστα αναφέρεται πως τα κρούσματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους καθώς και ότι δεν έκαναν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.
Πρόκειται για στοιχεία που επιτείνουν την ανησυχία, καθώς δείχνουν διασπορά της Omicron στην κοινότητα.
Σημειώνεται πως έως χθες 15/12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Omicron ανέρχονταν σε 10.
Εν τω μεταξύ, νέα μέτρα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19 και της επέλασης της μετάλλαξης Omicron.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού, η χώρα μας θα δέχεται ακόμα και εμβολιασμένους επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν σε άλλη χώρα για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το πρωί.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Στη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν οι μισοί θάνατοι

Με 900 περίπου νέους ασθενείς επιβαρύνθηκαν το περασμένο 48ωρο τα νοσοκομεία της χώρας, οι 450 χθες Τετάρτη 15/12..
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι 4.328, 3.300 σε απλές κλίνες Covid και 1.028 σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).
«Μαύρη» πρωτιά ωστόσο κατέγραψαν τα νοσοκομεία του Βορρά όσον αφορά τη θνητότητα, στα οποία καταγράφηκαν οι μισοί σχεδόν νέοι θάνατοι με τους περισσότερους ασθενείς να καταλήγουν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο (8) και έπειτα στα «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ» και το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών (4 στο καθένα).
Οι υπόλοιπες νέες απώλειες αφορούν σε Αττική (30%) και υπόλοιπη Ελλάδα (20%).
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, τέλος, έπεσαν κάτω από τους 700 στους 683, με τους 520 περίπου να μοιράζονται σχεδόν ισάριθμα σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 553 (80.97%) εκ του συνόλου είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μειωμένοι οι δείκτες της διασποράς

Ελαφρώς μειωμένοι παρουσιάζονται σήμερα στην έκθεση του ΕΟΔΥ οι επιδημιολογικοί δείκτες που αφορούν τη διασπορά του κορωνοϊού.
Σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, κάτω από τη μονάδα βρέθηκε ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt στο 0.93 από 1.07, ενώ πτώση σημειώθηκε και στο ποσοστό θετικότητας των συνολικών ελέγχων στο 0.78% από 0.87%, επί ισάριθμα σχεδόν τεστ.
Στα 4.801 εντοπίζονται τα νέα κρούσματα, τα 1.486 στην Αττική και τα 817 στη Θεσσαλονίκη και έπειτα 124 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, 121 στην ΠΕ Ηρακλείου, 123 στην ΠΕ Κοζάνης, 115 στην ΠΕ Λάρισας και 106 στην ΠΕ Σερρών, ενώ η ΠΕ Λακωνίας (65) σήμερα πέρασε στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του επιδημιολογικού χάρτη.
Σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει μικρή αύξηση στο ποσοστό των ασθενών ηλικίας 4-18 (9.377) που μεταφράζεται στο 26% της συνολικής διασποράς ενώ αντιστοιχούσε στο 25%.

Εμβολιάζονται τα παιδιά 5 – 11 ετών – Νέα ραντεβού από αρχές Ιανουαρίου

Άρχισαν από τις 15/12 οι εμβολιασμοί κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τα ραντεβού για τις πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου να έχουν ήδη κλείσει.
Περίπου 31.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ πλέον τα νέα ραντεβού θα οριστούν με την παράδοση και άλλων δόσεων εμβολίου.
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων, δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
Νέοι εμβολιασμοί αναμένονται από τις αρχές Ιανουαρίου.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση εμβολίων και από τις 4 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών.

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ισχύ είναι από τις 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση

Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται από τις 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.

Στους 19.553 οι νεκροί


Στους 19.553 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 15/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.801, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.017.445, εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 137 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,93 (95% ΔΕ: 0.86 - 1.02)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.553 θάνατοι.
pin1_37.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683 (60,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (80,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (19,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_34.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.632 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 353 (ημερήσια μεταβολή +8,62%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 368 ασθενείς.

xartis15_12.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης