Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλαλούμ για τους θανάτους στις ΜΕΘ - Ο Τσιόδρας παρέχει «ασυλία» στον Μητσοτάκη που δεν γνώριζε - Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Αλαλούμ για τους θανάτους στις ΜΕΘ - Ο Τσιόδρας παρέχει «ασυλία» στον Μητσοτάκη που δεν γνώριζε - Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Έπειτα από αρκετές ημέρες... αφωνίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε και δηλώνει... θλιμμένος για τη χρήση μιας παλιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης

Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που οι νεκροί από την πανδημία βρίσκονται μια ανάσα από τις 20.000 και η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά τα θύματα του κορωνοϊού -καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει άγνοια της μελέτης για τους θανάτους διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, ο συντάκτης της έρευνας και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε έπειτα από μήνες... αφωνίας για να προσφέρει... ασυλία στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για τη μελέτη που «καίει» τον ισχυρισμό του από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σχέση με εκείνους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Δηλαδή, ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρ' όλο που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη μελέτη του;
Και αντί ο Σωτήρης Τσιόδρας να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί άγνοιας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει θλιμμένος για την... εργαλειοποίηση της επιστήμης, ενώ δεν διστάζει να υποβαθμίσει και το ίδιο του το έργο και να υποστηρίξει ότι πρόκειται για παλιότερη μελέτη.
Τα ερωτήματα πολλά:
Μήπως ο κ. Τσιόδρας θα έπρεπε να δηλώνει θλίψη για τα αποτελέσματα της έρευνας;
Μήπως ο κ. Τσιόδρας θα έπρεπε να δηλώνει θλίψη για το γεγονός ότι ο πρωθυπουφγός μιας χώρας με τον οποίο είναι σε συνεχή επικοινωνία δηλώνει άγνοια για μια τόσο σοβαρή μελέτη;
Μήπως ο κ. Τσιόδρας θα έπρεπε να δηλώνει θλίψη για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός -με τον οποίο είναι σε συνεχή επικοινωνία- εξίσωσε, από το βήμα της Βουλής, τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ με τη διασωλήνωση εντός ΜΕΘ;
Litras_1.JPG
Ο Επίκουρος Καθηγητής, Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος συνυπέργαψε τη μελέτη με τον κ. Τσιόδρα, υπογράμμισε ότι γνωστοποίησαν «άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο "ανώτατο" επίπεδο». Εαν δεν λαμβάνει τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, τότε ποιος τις λαμβάνει;
Εάν δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα, τότε ποιος είχε ενημερωθεί;
Στις συνεχείς επαφές που έχει ο κ. Τσιόδρας με τον κ. Μητσοτάκη, δεν αναφέρθηκε ποτέ στη μελέτη;;;
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι η μελέτη διεξήχθη τον Μάιο και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Δηλ. όλους αυτούς τους μήνες και παρ' όλο που οι κκ. Τσιόδρας και Μητσοτάκης είναι σε συνεχή επικοινωνία, ο καθηγητής δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός ασθενή;

Οικονόμου: Η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε ότι η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού», και «δεν είχε παραδοθεί πριν την δημοσιοποίηση της».
«Τα στοιχεία της μελέτης είναι διαπιστώσεις που αφορούν χρόνιες διαπιστώσεις του ΕΣΥ», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πρωθυπουργός «είχε αναδείξει το πρόβλημα και είχε μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ». «Όσο αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θνητότητας», υπογράμμισε, έχοντας νωρίτερα επισημάνει ότι «έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, όταν έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη».
Κληθείς να απαντήσει εάν ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει συνεργάτης του πρωθυπουργού, είπε ότι είναι «ο πιο στενός και βασικό συνεργάτης του πρωθυπουργού» όσον αφορά στους επιστήμονες που συμμετέχουν στην μάχη της πανδημίας.

Η... θλίψη του Σωτήρη Τσιόδρα

Και ελάχιστη ώρα μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, εμφανίστηκε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, για να εκφράσει τη... θλίψη του. Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε στη δήλωση του: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.
Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας
Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας
Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων».

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Συνεχίζουν τα ψέματα για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη

Για πανικό και ψέματα της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ.
«Ο κ. Οικονόμου με δυο μέρες καθυστέρηση βγήκε σήμερα να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, η οποία όμως έγινε γνωστό από τον κ. Λύτρα παραδόθηκε «σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο.
Η αξιοπιστία του φαίνεται όταν ταυτόχρονα λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν υποστήριξε ότι είναι το ίδιο να είσαι εντός και εκτός ΜΕΘ.
Μπροστά στον πανικό τους για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη συνεχίζουν τα ψέματα και υποστηρίζουν ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία απέκρυψε μια τόσο σημαντική μελέτη» αναφέρει ο κ.Ηλιόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης