Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο έλεος της πανδημίας – Δραματική ημέρα με ρεκόρ διασωληνωμένων και δεκάδες θανάτους – Στους 19.157 οι νεκροί

Στο έλεος της πανδημίας – Δραματική ημέρα με ρεκόρ διασωληνωμένων και δεκάδες θανάτους – Στους 19.157 οι νεκροί
Tο ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του με χιλιάδες νοσηλείες και πάνω από 700 διασωληνωμένους - Πότε αναμένεται μείωση κρουσμάτων
Σχετικά Άρθρα

Διαρκής είναι η επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας, λόγω νοσηλειών και διασωληνώσεων από το 4ο κύμα της πανδημίας, παρότι φαίνεται μία αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων ενώ τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα είναι 3.000 με 3.200.
Ωστόσο ήδη το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του με χιλιάδες νοσηλείες και πάνω από 700 διασωληνωμένους.
Εν τω μεταξύ ένα ιδιότυπο lockdown περιμένει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τα άτομα 60 ετών και άνω που δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου και έχει παρέλθει επτάμηνο από τον ολοκληρωμένο αρχικό εμβολιασμό, καθώς θα αποκλείονται ως «ανεμβολίαστοι» από κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και θα κυκλοφορούν με τα διαγνωστικά τεστ όπου απαιτούνται.
Επιπλέον, η 16η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη επιβολής του διοικητικού προστίμου 100 ευρώ για όποιον 60 ετών και άνω δεν έχει κλείσει το ραντεβού του για την αναμνηστική δόση.
Πάνω από 20.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών κλείστηκαν από την Παρασκευή 10/12 , οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια ελέγχου της διασποράς πριν τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, οπότε αναμένονται αυξημένη κινητικότητα και συναθροίσεις, αξιοποίησε την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κυρίως φορέων του κορωνοϊού, προσφέροντας δωρεάν ένα self test για κάθε εμβολιασμένο ή μη ενήλικα από τα φαρμακεία έως και τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί κατά το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου 2022.

Γεωργαντάς: Πάνω από 20.000 τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15/12

Μεγάλη κίνηση στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών παρατηρείται και ήδη, ενώ 2.112.000 πολίτες έχουν κάνει ήδη την αναμνηστική δόση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «υπάρχει μεγάλη κίνηση. Τα ραντεβού είναι ήδη πάνω από 20.000» για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, για τας οποία η πλατφόρμα άνοιξε στις 10/12.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου και για να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα τα 5 έτη.

Τρίτη δόση εμβολίου

Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην αναμνηστική δόση τονίζοντας ότι 2.112.000 πολίτες έχουν κάνει ήδη την τρίτη δόση εμβολίου και περίπου 1.700.000 την έχουν προγραμματίσει, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 65% των δικαιούχων. Αναφορικά με τη δήλωση Γιαννάκου για VIP ΜΕΘ, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως «όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να είμαστε προσεκτικοί» και πρόσθεσε πως «είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τους γιατρούς μας να ακούγεται κάτι τέτοιο».

Σαρηγιάννης: Τα Χριστούγεννα γύρω στα 3.000 - 3.200 τα κρούσματα – Από Δευτέρα 13/12 μείωση των θανάτων

Την αποκλιμάκωση στα κρούσματα που ήδη καταγράφεται από τις 16 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει ο αριθμός των θανάτων είτε από αύριο, Κυριακή 12/12, είτε από τη Δευτέρα 13/12, όπως εκτίμησε ο Δ. Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του ΑΠΘ, δίνοντας και πρώτη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας τα Χριστούγεννα.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα. Αυτό το τριήμερο είμαστε στο ζενίθ του αριθμού των θανάτων και από αύριο ή τη Δευτέρα θα αρχίσει η μείωση του».
Όπως σημείωσε, «είμαστε από τις 16 Νοεμβρίου σε αποκλιμάκωση στα κρούσματα, σιγά- σιγά, αλλά σταθερά. Τα Χριστούγεννα υπολογίζουμε να είμαστε γύρω στα 3.000-3.200 κρούσματα και με αποκλιμάκωση στους διασωληνωμένους, με ανάγκες για 520 κλίνες και μείωση των νοσηλευόμενων στους 2.300 ασθενείς σε όλη την χώρα».
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη, «οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, σήμερα είμαστε στους 93 θανάτους την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, θα πέσει ο αριθμός γύρω στους 77 θανάτους τα Χριστούγεννα».

Λινού: Να περιμένουμε έξαρση της Delta και Omicron για μικρό διάστημα - Να εμβολιαστούν τα παιδιά

«Αντιμετωπίζουμε κυρίως τη Delta αλλά πρέπει να περιμένουμε έξαρση και των δύο για ένα μικρό διάστημα και να δούμε αν η Omicron θα επικρατήσει της Delta αλλά αν θα είναι πιο ήπια», ανέφερε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Η κα Λινού μιλώντας στο MEGA για την πανδημία και τις μεταλλάξεις, σημείωσε πως «αυτήν την στιγμή οι ειδικοί συζητάνε. Βρισκόμαστε ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και πιθανόν τη μη ανταπόκριση των εμβολίων από τη μια μεριά και μια μορφή της νόσου που είναι πιο ηπία και μια πιο επιθετική Delta».
Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στα εμβόλια λέγοντας ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα προστατεύουν έναντι της μετάλλαξης Delta.
Όπως είπε, «για τη Delta είμαστε θωρακισμένοι από σοβαρή νόσο και θάνατο. Για την Omicron το συζητούν, ανησυχούν, φαίνεται ότι είναι πιο ηπία η νόσος οπότε αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα».

Τέταρτη δόση


Σύμφωνα με την κα Λινού, παραμένει ακόμη άγνωστο τι θα γίνει με την 4η δόση εμβολίου και το εάν αυτή θα είναι απαραίτητη εντός του 2022.
«Μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και με τις 3 δόσεις», αλλά και να πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας «για να μην διασπείρουμε και να μην κολλήσουμε», σημείωσε.
«Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη δική τους προστασία. Έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη αρρώστια που δεν την ξέρουμε πλήρως», υπογράμμισε η κα Λινού αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.
Όπως ανέφερε, «τα εμβόλια στα παιδιά είναι πολύ ασφαλέστερα απ’ ό,τι στους μεγάλους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία σοβαρή παρενέργεια».

Για ρεζερβέ ΜΕΘ


Με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για ρεζερβέ ΜΕΘ η κα Λινού τόνισε πως «πιστεύω, και αυτό που έχω βιώσει όλα τα χρόνια, είναι ότι όταν ο γιατρός έχει κάποιον μπροστά του που κινδυνεύει, χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει για να τον σώσει. Το θεωρώ απίθανο έως τρελό. Δεν νομίζω ότι γίνονται αυτά τα πράγματα, θα είναι πολύ ακραίο. Αυτήν την στιγμή έχουμε κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση».

Τι ισχύει για τους άνω των 60 ετών από 13/12


Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, έχοντας κλείσει 7μηνο από την δεύτερη δόση, ενώ από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Σημειώνεται ότι για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, όμως έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες που σημαίνει πως αν στο 9μηνο δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τη Δευτέρα 13/12 αν κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση θα θεωρείται ανεμβολίαστος και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.
Ακόμη, όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.
Τέλος, θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Πιστοποιητικά νόσησης - Τι ισχύει


Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

ΕΟΔΥ: 4.761 κρούσματα και 72 νεκροί στις 11/12

Την ανησυχία στα ύψη διατηρεί ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων ασθενών με Covid 19, 705, αλλά και νεκρών 72 που επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ μαζί με τα 4.761 νέα κρούσματα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
Αυτά είναι τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.761 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 999.652 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 88 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.157 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_182.JPG
2_110.jpg
3_92.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 705 (58.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 567 (80.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.609 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 353 (ημερήσια μεταβολή -6.12%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 403 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_86.jpg
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό
(SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.723.758 κλινικά δείγματα
ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 32.673.303 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 350.463 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
5_52.jpg
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 10 Δεκεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 60.310.459 δηλώσεις αποτελέσματος
αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.520.705 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 177 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 25.939 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 565 θετικά (2,18%).

Γεωγραφική κατανομή:
«Κόκκινη» παραμένει η Αττική, καθώς από τα 4.761 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 1.521 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 777 νέες μολύνσεις.
6_22.jpg
7_16.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης