Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δύο κρούσματα της Omicron στην Αθήνα - Το εφιαλτικό σενάριο - Στα 4.943 τα κρούσματα, στους 18.716 οι θάνατοι

Δύο κρούσματα της Omicron στην Αθήνα - Το εφιαλτικό σενάριο - Στα 4.943 τα κρούσματα, στους 18.716 οι θάνατοι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Δυσοίωνα παραμένουν τα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να σαρώνει έχοντας ήδη προκαλέσει ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί αγωνία και για την παράλλαξη Omicron, καθώς σήμερα 6/12 επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα της Omicron, αυτή τη φορά στην Αθήνα.
Επρόκειτο για δύο άτομα, τα οποία έφτασαν στην Αθήνα από τη Νότια Αφρική πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα απαγόρευσης.
Τα δύο αυτά νέα κρούσματα δεν σχετίζονται με τον 40χρονο από την Κρήτη που είχε βρεθεί θετικός στην Omicron πριν από λίγες ημέρες.
Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της παράλλαξης Omicron στην Ελλάδα.
Και ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο το κατά πόσο η Omicron προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων (αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η Omicron είναι πιο ακίνδυνη σε σχέση με τη Delta), το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση από την επέλαση της Delta, με τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα να είναι πραγματικά στο κόκκινο, με πολλούς διασωληνωμένους να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να αυξάνονται – έχουν ήδη φτάσει στους 714 – όπως και ο αριθμός των νεκρών, οι οποίοι ανέρχονται σε 18.595, ενώ η περίφημη κορύφωση της επιδημίας που αναμενόταν στις αρχές Δεκεμβρίου, μάλλον αναβάλλεται για τις αρχές Ιανουαρίου τουλάχιστον στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεγάλη ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών εστιάζει στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου και λόγω της αυξημένης κινητικότητας, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Για αυτό το λόγο, από σήμερα 6/12 διατίθενται δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι – ενώ παράλληλα έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, σε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από τρεις μήνες.

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί για παιδιά 5 - 11 ετών

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η ενημέρωση γίνεται λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους τρεις μήνες για όλους τους πολίτες.
«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας ότι η παραλλαγή Omicron οδήγησε σε συναγερμό.
Χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές μεταλλάξεις που ενσωματώνει.
Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, η παραλλαγή Omicron θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.
Τα ζητήματα αφορούν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό, τρίτον, πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα μπορεί να είναι στην κλινική έκφανση της νόσου, δηλαδή αν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Για τα ερωτήματα θα απαιτηθεί χρόνος.
Ήδη, έχει επιβεβαιωθεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής.
Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις απ' ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Για το ζήτημα των μηχανισμών της ανοσίας, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτετραπλάσιος ή υπερτριπλάσιος.
Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.
Η θέση πολλών ειδικών -και του Φάουτσι- είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν.
Το στοιχείο είναι αισιόδοξο, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία.
Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Omicron , σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη.
Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη.
Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση.
Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή.
Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη αγγλική επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.
Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εβόλια και τα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Omicron είναι απόλυτη αναγκαιότητα.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα κι άλλες χώρες θα επιλέξουν την επιτάχυνση της τρίτης δόσης.

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί για παιδιά 5-11 ετών

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 1 εκατομμύριο ραντεβού.
Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας.
Από προχθές, έχουν κλείσει 650.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης και σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 210.000.
Εξελίξεις υπάρχουν και για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, στα οποία θα χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα και από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες.
Στους άνω των 60, υπάρχουν 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης. ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και στην αναμνηστική δόση, όπου στους άνω των 60 υπάρχουν πολύ καλά ποσοστά, που είναι πάνω από 70%. «Ευελπιστούμε ότι θα πλησιάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς στους άνω των 60» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

77777777777777777


Στους 18.716 οι νεκροί στην Ελλάδα

Τα νέα 6/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.943, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 971.148, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.698 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν λίγα σχετικά τεστ, 103.253 εκ των οποίων τα 8.298 μοριακά και τα 94.955 rapid.
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 4,79% έναντι 1,43% χθες με υπερδιπλάσια τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 116, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν επιπλέον 5 θάνατοι.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.716 θάνατοι.
pin1_31.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 714 (χθες 715).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

pin2_28.jpg

To 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (79,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 143 (20,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.566 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 380 (ημερήσια μεταβολή -11,21%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.
xartis6_12.webp



Δωρεάν self test για όλους από σήμερα 6/12 – Έκκληση από τους ειδικούς

Από σήμερα Δευτέρα 6/12 αρχίζει η διανομή ενός δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι με απώτερο στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα
Έως τις 12 Δεκεμβρίου όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022 – 7/1/2022.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12/12, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Γεωργαντάς: Θα μειωθεί η αναμονή για τη γ’ δόση – Πάνω από 540.000 τα ραντεβού

Την εκτίμηση πως θα μειωθεί σύντομα η αναμονή για την χορήγηση της γ’ δόσης διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως από την Παρασκευή 3/12, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση, περισσότεροι από 540.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού.
«Η πλατφόρμα άνοιξε από την Παρασκευή το βράδυ και ήδη 540.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση ή για την δεύτερη δόση όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson.
Τα ραντεβού αφορούν πολίτες για τους οποίους έχει παρέλθει τουλάχιστον τρίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και μένει να τους χορηγηθεί η λεγόμενη αναμνηστική δόση.
Χθες, ημέρα Κυριακή, έγιναν 92.000 εμβολιασμοί στην χώρα.
Θα ξεπεράσουμε σύντομα τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας με την τρίτη δόση» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργαντάς.

Ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές

«Σύντομα θα είναι πολύ μικρότερη η αναμονή από ότι σήμερα.
Υπάρχει μια προτεραιότητα στο σύστημα σε όσους είναι άνω των 60 ετών και επιθυμούν να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση.
Ανοίγουν συνεχώς και νέες γραμμές και ανοίγουν νέα εμβολιαστικά κέντρα, οι πολίτες καλό είναι να μπαίνουν ξανά στην πλατφόρμα για να βλέπουν εάν υπάρχει ραντεβού σε συντομότερη ημερομηνία» υποστήριξε ο υπουργός.
«Αυτοί που έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει ήδη περάσει ένα τρίμηνο από τότε, είναι περίπου 6 εκατομμύρια.
Το σύστημα άντεξε τους πάνω από 500.000 πολίτες που μπήκαν να κλείσουν ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η χώρα μας πρωτοπορεί και δίνει σε όλους τους πολίτες την δυνατότητα να θωρακιστούν.
Υπάρχει ένας όγκος αιτημάτων, σε 10 ημέρες θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση» τόνισε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών.
Όπως είπε, έρχονται τις επόμενες ημέρες 60.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer.
«Μακάρι να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση».
Στις ηλικίες 15-17 ετών υπάρχει μια καλή συμμετοχή, έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ή το έχουν προγραμματίσει γύρω στο 42% με 5%, ενώ είναι πιο χαμηλό το ποσοστό στις ηλικίες 12-14 ετών.
Το μόνο που δεν έλειψε, είναι κάποιος να ήθελε να κάνει εμβόλιο και αυτό να μην υπήρχε» υπογράμμισε ο υπουργός.

Τρία σενάρια για την Omicron - Προειδοποίηση Τζανάκη για εκατόμβη νεκρών και νέο «Μάρτιο 2020»

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των 40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, πρότεινε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «ζούμε πια σε ένα πόλεμο».
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Omicron διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν η μετάλλαξη Omicron επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορωνοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Τρία σενάρια για τη μετάλλαξη Omicron

O κ. Τζανάκης παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια που σχετίζονται με την μετάλλαξη Omicron.
Το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Omicron προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους.
Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον αγώνα από τον Μάρτιο του 2020».
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.
Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα.
Σύμφωνα με αυτό η Omicron προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.
Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Παγώνη: Να εμβολιαστούν και τα παιδιά άνω των 5 ετών – Ενδείξεις ότι καλύπτεται η Omicron

Τη θέση πως πρέπει να εμβολιαστούν κατά της covid και τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών καθώς ο κορωνοϊός δεν κοιτά ηλικίες διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη αναφέρθηκε στην 14χρονη που κατέληξε στη Λαμία από ανακοπή ενώ νοσούσε με κορωνοϊό.
Όπως είπε εκτός από το 14χρονο κορίτσι, τις τελευταίες ημέρες κάποια μωράκια που νόσησαν, διασωληνώθηκαν σημειώνοντας ότι τον τον τελευταίο μήνα νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν ηλικίες.
Η νόσος μπορεί να κάνει πολλές επιπλοκές.
Επηρεάζει και τους πνεύμονες και την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περικαρδίτιδα ξεπερνιέται, σε ποσοστό 95%-98%.
Φυσικά, θα υπάρχει και περιστατικό που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και στις πιο απλές νόσους.
Πρέπει να πάνε και τα παιδιά να εμβολιαστούν από 5 ετών και πάνω», δήλωσε η κα.Παγώνη, αναφέροντςα πως στην Αφρική παρακολουθούν τα κρούσματα της Omicron στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Εμβόλια

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Omicron, η κα. Παγώνη επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι καλύπτεται από τα εμβόλια.
«Το σημαντικό είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται θάνατοι.
Ερωτηθείσα γιατί αποφασίστηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης στους 3 μήνες, ανέφερε ότι «όταν κάνουμε και τις τρεις δόσεις μαζί δυναμώνουμε τόσο πολύ τον οργανισμό και για την Omicron ακόμα και αν έχουμε πολλά περιστατικά».
«Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό ώστε να έχει αντισώματα και να επιτεθεί στις μεταλλάξεις και τον ιό που δεν πρόκειται να φύγει αν δεν εμβολιαστούμε» είπε η κα.Παγώνης, η οποία τόνισε ότι το εμβόλιο δεν θα γίνεται κάθε 4 μήνες, αλλά κάθε 9-12 μήνες, όπως στην γρίπη, ανάλογα με το πότε θα αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών.
Σχετικά με την περίοδο των Χριστουγέννων, επισήμανε ότι οι καλεσμένοι σε ρεβεγιόν πριν επισκεφθούν κάποιο σπίτι, καλό θα ήταν να υποβάλλονται σε rapid test.
4_91.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης