Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η πανδημία σαρώνει την Ελλάδα - Σοκ από τη ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων, λυγίζει το ΕΣΥ – Στους 18.595 οι νεκροί

Η πανδημία σαρώνει την Ελλάδα - Σοκ από τη ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων, λυγίζει το ΕΣΥ – Στους 18.595 οι νεκροί
Το ΕΣΥ, που βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν πολεμική, λυγίζει υπό το βάρος των νοσηλειών ενώ κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων αναμένεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στις 15/12
Σχετικά Άρθρα

Σοκ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων, καθώς μόλις σε ένα 24ωρο αυξήθηκαν κατά 18 ενώ καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
Συνολικά η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας μετρά 18.595 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Το ΕΣΥ, που βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν πολεμική, λυγίζει υπό το βάρος των νοσηλειών ενώ κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων αναμένεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε αυξημένους θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες σε ΜΕΘ τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμα.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως θα επικρατήσουν τα θετικά σενάρια για την μετάλλαξη Omicron και όχι τα αρνητικά.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.

Γύρω στις 15 /12 κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αρχής αποκλιμάκωσης, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα πανελλαδικά» , τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης.
«Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων» , είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.
Υπογράμμισε ότι «η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση.
Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων.
Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση.
Είναι πτωτική η καμπύλη».
Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη Omicron ανέφερε πως «το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά».

Γώγος: Χριστούγεννα με μέτρα – Για ακόμα 2 εβδομάδες αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων

Για «Χριστούγεννα με περιορισμούς» έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για εμβολιασμούς ειδικά στους άνω των 60 με μεγάλη νόσηση και θάνατο.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως με τη διασπορά που έχει προηγηθεί, θα έχουμε αυξημένους θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμα, άρα θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση.
«Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, αλλά και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι κρίσιμη η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Για μετάλλαξη Omicron

Το στέλεχος Omicron αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό, ανέφερε ο κ. Γώγος.
Συμπλήρωσε ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια.
«Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Omicron», είπε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες η μετάλλαξη Omicron θα επικρατήσει στην Ευρώπη – Απίθανο να αποδειχθεί πιο σοβαρή

Απίθανη είναι η απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Omicron να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, προειδοποιώντας ότι εάν αυτό συμβεί τότε «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020, έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες».
Μάλιστα, «στην περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», αναφέρει σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κα Παπαευαγγέλου.
Σημειώνει πως σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική, αυτή η νέα παραλλαγή είναι πολύ μεταδοτική, αλλά συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Delta , συμπληρώνοντας ωστόσο πως «χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».
«Εφόσον επιβεβαιωθεί η αρχική άποψη ότι πρόκειται για μια παραλλαγή με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει», αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί «εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας», συνεχίζει η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.
Επισήμανε ωστόστο, πως η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή Omicron ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσια «προκαλεί μεγάλη ανησυχία , καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας.
Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».
Αυτό πάντως που θεωρείται πια σίγουρο είναι πως ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας για πολλά χρόνια και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα προκαλεί ενδημικές εξάρσεις, όπως κάνει η γρίπη.

Δημόπουλος: Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν με την Omicron

«Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απολύτως απροστάτευτα, και άτομα που καθυστερούν την ενισχυτική δόση επίσης είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο» προειδοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αφού σημείωσε πως «η μετάλλαξη Omicron είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη, δεν είναι σαφής ακόμα η βαρύτητα της νόσησης», τόνισε ότι «άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron».
«Τουλάχιστον στους εμβολιασμένους αναμένουμε πιο ήπιες μολύνσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για νοσηλεία».
Αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη, επισήμανε ότι «πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων.
Προφανώς σε αυτό το κράτος θα επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron. Μονό το 24% του πληθυσμού και το 43% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί».
Ακόμη, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως «βλέπουμε ολοένα και περισσότερα θύματα που αρνήθηκαν τα εμβόλια, είτε αρνούνται τη βαρύτητα του ιού.
Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν παραμένοντας στο σπίτι, ενώ προσέρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ προχωρημένη κατάσταση».

Βατόπουλος: Αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού - Μην ξεχνάμε τις μάσκες και τα τεστ

«Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, αλλά μην ξεχνάμε τις μάσκες και τα πολλά rapid tests», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκ. Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Με κεφαλαία για τους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά».
Σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξη της Omicron σχολίασε πως «καλύτερα να είσαι προσεκτικός παρά να κλαις μετά».
Όπως είπε, «η βιολογία λέει ότι οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές, αλλά λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η συνέχεια… Για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα».

Τρίτη δόση εμβολίου

Στους τρείς μήνες θα γίνεται η αναμνηστική δόση, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.
Σε περίπτωση νόσησης, η τρίτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.
Το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το J&J παραμένει. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους.
Τη Δευτέρα 6/12 θα διορθωθούν και οι συστάσεις.
Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, που μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο.
Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αν και μόλις πριν λίγες ημέρες δια στόματος του πρωθυπουργού, αρνούνταν πως κάτι τέτοιο ήταν στους σχεδιασμούς της.

ΕΟΔΥ: 3.526 κρούσματα και 79 θάνατοι στις 5/12/2021

Aνησυχητικά αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται συνολικά 3.526 νέα κρούσματα, 79 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 715 διασωληνωμένοι ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.526 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 966.221 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.595 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
b_18.JPGa_27.JPG

Στους 715 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 715 (61.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (79.72%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20.28%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

c_19.JPGΑπό την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.557 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 428 (ημερήσια μεταβολή -5.93%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 439 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

deigmata_25.JPGd_19.JPG

diaspora_37.JPG

ΕΟΔΥ: 1.016 μολύνσεις στην Αττική, 577 στη Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 1016 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στα 577 υπολογίζονται τα νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, τα κρούσματα στην Αττική, κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 146
Βόρειος τομέας Αθηνών 162
Δυτική Αττική 36
Δυτικός τομέας Αθηνών 135
Κεντρικός τομέας Αθηνών 312
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 16
Νότιος τομέας Αθηνών 88
Πειραιάς 121

Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
krousmata_greece_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης