Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασφυξία στο ΕΣΥ, συνδρομή ιδιωτών - 900 εισαγωγές σε 48 ώρες - Προς 11.000 κρούσματα και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Ασφυξία στο ΕΣΥ, συνδρομή ιδιωτών - 900 εισαγωγές σε 48 ώρες - Προς 11.000 κρούσματα και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Πιέσεις γιατρών για περαιτέρω επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών - Δεν το συζητά η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι εκτός ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του δ’ κύματος και πως στα τέλη Νοεμβρίου πιθανότατα να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τα 11.000 κρούσματα, έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές για το τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Τα νοσοκομεία τελούν υπό ασφυκτική πίεση.
Τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν περίπου 900 εισαγωγές με τους νοσηλευόμενους να υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.600, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 486.
Δεδομένου ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και να μην δούμε εικόνες διαλογής ασθενών για το ποιοι θα ζήσουν ή όχι, στη «μάχη» ρίχνεται και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα συμβάλει και αυτός με τη διάθεση κλινών τόσο για covid όσο και για non covid περιστατικά, αρχικά στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πληρότητα κλινών ΜΕΘ να αγγίζει το 100%.
Παρά την έξαρση της επιδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν με τη μορφή ενός lockdown.
Παρόλο αυτά, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία όμως θα αφορούν αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους.
Η κυβέρνηση περιμένει να δει εάν και πώς τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το περασμένο Σάββατο θα αποδώσουν, αν και πολλοί ειδικοί έχουν ήδη αποτανθεί πως αν και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι ικανά να ανασχέσουν την έξαρση της επιδημίας.
Εφόσον, κριθεί απαραίτητο αναμένεται να ληφθούν νέα και πιο αυστηρά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας στους χώρους διασκέδασης και στους όρθιους ενώ υπάρχουν σκέψεις – υπό την προϋπόθεση ότι οι δείκτες της επιδημίας θα επιδεινώνονται – για περιορισμένη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά κέντρα.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να τεθούν και αυστηρότερα όρια για τον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά κέντρα.
Ωστόσο, το αίτημα ολοένα και περισσότερων γιατρών και επιστημόνων για περαιτέρω επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως π.χ. στα Σώματα Ασφαλείας, δεν φαίνεται να είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Screenshot_2021-11-10_155526.webp

Οικονόμου: Επίταξη ιδιωτών γιατρών στις αρχές της άλλης εβδομάδας, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες

Τη θέση πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
«Θα επαναλάβω ότι από έρευνες που έχουν γίνει και που δημοσιεύονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ' τα καθημερινά στοιχεία που παίρνουμε απ' τα νοσοκομεία κι από τις ΜΕΘ προκύπτει ότι περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως «παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πολύ αυξημένη και πολύ μεγάλη πίεση.

Συνδρομή ιδιωτικού τομέα

Παράλληλα υπογράμμισε πως στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ' τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά.
«Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς.
Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ.Οικονόμου.

Όχι άλλο lockdown

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα».
«Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορωνοϊό.
Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο εμβολιασμός.
Η κυβέρνησή μας με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και το δημόσιο συμφέρον έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:
Πρώτα απ' όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.
Ταυτόχρονα εφαρμόζονται σε συνεννόηση με τους ειδικούς μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησης εφαρμογής των μέτρων.
Ταυτόχρονα με ιδιαίτερη έμφαση συνεχίζεται η προσπάθεια για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Τζανάκης: Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό – Προβληματίζουν οι άνω των 50 – Αυτοί δίνουν διασωληνώσεις, θανάτους

Την θέση πως όλοι θα εκτεθούμε στον ιό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα άτομα άνω των 50 ετών.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι περνάμε μια κακή στιγμή όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως είπε, ξαφνικά έχουμε ανέβει 10 θανάτους κατά μέσο όρο και αρχίζουμε και απειλούμε το προηγούμενο ρεκόρ των 109 θανάτων τον περασμένο Απρίλιο.
«Σύμφωνα με το αναλυτικό μοντέλο, τα κρούσματα διασπώνται σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς, οι οποίοι επιδρούν διαφορετικά στους πανδημικούς δείκτες.
Το 25% των κρουσμάτων, σύμφωνα με το μοντέλο μας, είναι εμβολιασμένο.
Αυτούς δεν τους φοβόμαστε, δεν δίνουν νοσηλείες, δεν δίνουν διασωληνώσεις και θανάτους.
Ούτε τους νεαρούς φοβόμαστε.
Μας απομένει το τρίτο κομμάτι του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 2.500 κρούσματα, άνω των 50 ετών, που δίνουν σε ποσοστό 80-90% διασωληνώσεις και θανάτους» είπε ο κ. Τζανάκης.
«Είπα ότι περιμένω μόλυνση 1.000.000 ανεμβολίαστων και λοιδορήθηκα.
Το είπα διότι το στέλεχος αυτό είναι πολύ μεταδοτικό.
Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό το επόμενο διάστημα.
Συνεπώς θα περιμένουμε η πανδημία με αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα και εξάρσεις να «εμβολιάσει» με φυσική λοίμωξη τους ανεμβολίαστους και έτσι κάπως θα σβήσει η πανδημία.
Βεβαίως με ένα τίμημα, μεγάλο εάν επιλέξουμε να μην εμβολιαστούμε.
Δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτό, είναι προδιαγεγραμμένο τι θα γίνει» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να φθάσουμε τα 11.000 κρούσματα έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Θεμιστοκλέους (γ.γ.Υγείας): Αύξηση 200% στους εμβολιασμούς για πρώτη και αναμνηστική δόση

Κατά 200% έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως τα μέτρα αποδίδουν.
«Οι εμβολιασμοί έχουν παρουσίαση αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ.
Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτό συνέβαλαν τόσο τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν όσο και η αύξηση των κρουσμάτων.
«Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει.
Ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Μετά το 6μηνο

«Μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna. Ωστόσο, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν» τόνισε ο κ.Θεμιστοκλέου, ο οποίος είπε πως θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.
Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson, ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλ. Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Λινού: Όλοι μάσκες, πρέπει να σφίξουν τα μέτρα – Πέφτει η ανοσία των εμβολιασμένων

Την ανάγκη να φορούν όλοι μάσκες αλλά και να «σφίξουν» τα μέτρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο συνωστισμό αλλά και στην τεράστια διασπορά του ιού επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Λινού.
«Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας» είπε η κα.Λινού, η οποία υποστήριξε πως βάσει μελετών, αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία.
«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί.
Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει.
Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%.
Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι» υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Να σφίξουν τα μέτρα για όλους – Όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.
Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση.
Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική.
Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κα. Λινού.

Τσακρής: Κάποιοι νόσησαν εσκεμμένα για να μην εμβολιαστούν

Τη θέση πως κάποιοι πολίτες επέλεξαν να νοσήσουν με covid προκειμένου να μην εμβολιαστούν διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν γνωρίζει περιπτώσεις πολιτών που απέκτησαν μαϊμού rapid test για να αποφεύγουν τους ελέγχους , ο κ.Τσακρής αποκάλυψε πως γνωρίζει περιστατικά ατόμων που προχώρησαν στην επιλογή να νοσήσουν επίτηδες ώστε να μην κάνουν το εμβόλιο.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ.Τσακρής τόνισε ότι είναι λογικό να παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού λόγω της εποχής, αλλά και λόγω της απουσίας αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα μέρη όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης.
Η διασπορά γίνεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένοι νοσούν γιατί η ανοσία απέναντι στον ιό με το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά» επεσήμανε ο κ.Τσακρής.
Αναφερόμενος στην αναμνηστική δόση ο κ.Τσακρής είπε πως τα αντισώματα που προσφέρει είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά της δεύτερης και όπως είπε αυτό απέδειξε και το παράδειγμα του Ισραήλ.

Σαρηγιάννης: Στα 9.500 ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως αρχές Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κινείται στα επίπεδα των 9.400 με 9.500 από 6.900 που είναι σήμερα διατύπωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στις 6 με 10 Δεκεμβρίου.
«Θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα αίτια πίσω από αυτήν την τεράστια διασπορά του ιού.
Όπως είπε, τα αίτια που έχουν συμβάλλει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού είναι μεταξύ άλλων η συμβολή στην μετάδοση του Covid19 των εμβολιασμένων ασθενών, που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

Συναγερμός για Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα αντιστοιχεί το 36% των εγχώριων νέων κρουσμάτων και το 38% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.
Σε Μακεδονία και Θράκη εντοπίστηκαν 2.611 νέες λοιμώξεις με τις μισές σχεδόν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.179) και πάνω από 100 στις ΠΕ: Κοζάνης (217), Πέλλας (172), Σερρών (149), Ημαθίας (132) και Πιερίας (108).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης, νοσηλεύονται σήμερα 1.277 ασθενείς. Το 74% (825) από τους 1.111 ασθενείς σε απλές κλίνες και το 89% (148) από τους 166 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.
Οι 480 εισαγωγές ασθενών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη χώρα παραπέμπουν στους αριθμούς του περασμένου Μαρτίου, τον μήνα που το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές και ΜΕΘ Covid όπου μπορεί να αναπτυχθούν εντός 10 ημερών ώστε να αποτραπεί η επίταξη.

Συνεχής αύξηση της πανδημίας για τη Θεσσαλία

Στη Λάρισα και τη Μαγνησία εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 1 Νοεμβρίου - 7 Νοεμβρίου 2021, 2,55% και 2,16% αντίστοιχα.
Χθες 10/11 η διασπορά της Θεσσαλίας έφτασε σχεδόν τα 1.000 κρούσματα (915): 399 στην ΠΕ Λάρισας, 218 στην ΠΕ Μαγνησίας, 185 στην ΠΕ Τρικάλων, 104 στην ΠΕ Καρδίτσας και 9 στην ΠΕ Σποράδων.
Τα νοσοκομεία της Λάρισας και τους Βόλου εκπέμπουν σήμα κινδύνου, με υπέρογκο αριθμό ασθενών και τις συνθήκες να παραπέμπουν στον «εφιάλτη» του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη «μάχη» και οι ιδιωτικές κλινικές, θα δίνουν τις κενές κλίνες ΜΕΘ τους στο ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε χθες 10/11 το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.
Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Παρελήφθησαν 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορωνοϊό

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) παρέλαβε χθες 10/11 τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα. Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.
Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ.
Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.
Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.
Ο Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, δήλωσε σχετικά: «Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Το Ινστιτούτο, έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους Έλληνες ασθενείς».

Στο «βαθύ κόκκινο» 22 περιοχές της χώρας - Ποιες προστέθηκαν

Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολγικού χάρτη μπήκαν άλλες πέντε περιοχές της χώρας μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό.
Συγκεριμένα, οι νέες περιοχές που θα αποτυπωθούν στον επιδημιολογικό χάρτη σήμερα το βράδυ με βαθύ κόκκινο είναι: Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.

Έτσι, συνολικά 22 περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»:

  • Θεσσαλονίκη
  • Αρκαδία
  • Αγιον Ορος
  • Αχαΐα
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Κιλκίς
  • Ημαθία
  • Πιερία
  • Εβρος
  • Πέλλα
  • Ξάνθη
  • Δράμα
  • Μεσσηνία
  • Σέρρες
  • Τρίκαλα
  • Καβάλα
  • Κοζάνη
  • Καρδίτσα
  • Χαλκιδική
  • Ιωάννινα
  • Φθιώτιδα

Από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.

Στους 16.493 οι νεκροί

Στους 16.493 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 10/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.105, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 808.297, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,27 (95% ΔΕ: 1.16 - 1.40)
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν πολύ λιγότερα τεστ από χθες, συνολικά 351.554 εκ των οποίων τα 18.649 μοριακά και τα 332.905 rapid.
Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,02% έναντι 1,35%
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.493 θάνατοι.
pin1_20.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (χθες 486).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_17.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +4,38%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης