Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η πανδημία, σταθερά πάνω από 7.000 τα κρούσματα - «Λυγίζει» το ΕΣΥ, 480 νοσηλείες σε μία ημέρα

Εκτός ελέγχου η πανδημία, σταθερά πάνω από 7.000 τα κρούσματα - «Λυγίζει» το ΕΣΥ, 480 νοσηλείες σε μία ημέρα

Στο «κόκκινο» η Ελλάδα - «Λυγίζει» το ΕΣΥ - Ρεκόρ κρουσμάτων

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η πανδημία επελαύνει και «ρίχνει» τη χώρα στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, με ανησυχητική διασπορά ανά περιοχές από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Πελοπόννησο.
Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt πέρασε από το 1,12 της περασμένης εβδομάδας στο 1,27.
Σε αντίθεση, το βαθύ μπλε στον αντίστοιχο χάρτη για την εμβολιαστική κάλυψη που αποτυπώνει τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν απουσιάζει.
Μοναδική εξαίρεση κάποια νησιά με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Από τους 7.105 θετικούς στον κορωνοϊό που αποκάλυψαν χθες 10/11 οι έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα προκύψει η περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως από τους ανεμβολίαστους και ευπαθείς που δεν ενίσχυσαν την μειωμένη προστασία τους με την τρίτη δόση εμβολίου.

Συναγερμός για Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα αντιστοιχεί το 36% των εγχώριων νέων κρουσμάτων και το 38% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.
Σε Μακεδονία και Θράκη εντοπίστηκαν 2.611 νέες λοιμώξεις με τις μισές σχεδόν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.179) και πάνω από 100 στις ΠΕ: Κοζάνης (217), Πέλλας (172), Σερρών (149), Ημαθίας (132) και Πιερίας (108).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης, νοσηλεύονται σήμερα 1.277 ασθενείς. Το 74% (825) από τους 1.111 ασθενείς σε απλές κλίνες και το 89% (148) από τους 166 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.
Οι 480 εισαγωγές ασθενών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη χώρα παραπέμπουν στους αριθμούς του περασμένου Μαρτίου, τον μήνα που το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές και ΜΕΘ Covid όπου μπορεί να αναπτυχθούν εντός 10 ημερών ώστε να αποτραπεί η επίταξη.

Συνεχής αύξηση της πανδημίας για τη Θεσσαλία

Στη Λάρισα και τη Μαγνησία εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 1 Νοεμβρίου - 7 Νοεμβρίου 2021, 2,55% και 2,16% αντίστοιχα.
Χθες 10/11 η διασπορά της Θεσσαλίας έφτασε σχεδόν τα 1.000 κρούσματα (915): 399 στην ΠΕ Λάρισας, 218 στην ΠΕ Μαγνησίας, 185 στην ΠΕ Τρικάλων, 104 στην ΠΕ Καρδίτσας και 9 στην ΠΕ Σποράδων.
Τα νοσοκομεία της Λάρισας και τους Βόλου εκπέμπουν σήμα κινδύνου, με υπέρογκο αριθμό ασθενών και τις συνθήκες να παραπέμπουν στον «εφιάλτη» του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη «μάχη» και οι ιδιωτικές κλινικές, θα δίνουν τις κενές κλίνες ΜΕΘ τους στο ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε χθες 10/11 το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.
Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Παρελήφθησαν 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορωνοϊό

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) παρέλαβε χθες 10/11 τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα. Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ.
Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.
Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.
Ο Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, δήλωσε σχετικά: «Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Το Ινστιτούτο, έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους Έλληνες ασθενείς».

Στους 16.493 οι νεκροί

Τα νέα 10/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.105, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 808.297, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,27 (95% ΔΕ: 1.16 - 1.40)
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν πολύ λιγότερα τεστ από χθες, συνολικά 351.554 εκ των οποίων τα 18.649 μοριακά και τα 332.905 rapid.
Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,02% έναντι 1,35%
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.493 θάνατοι.
pin1_20.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (χθες 486).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_17.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +4,38%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς.

Στο «βαθύ κόκκινο» 22 περιοχές της χώρας - Ποιες προστέθηκαν

Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολγικού χάρτη μπαίνουν άλλες πέντε περιοχές της χώρας μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό.

Συγκεριμένα, οι νέες περιοχές που θα αποτυπωθούν στον επιδημιολογικό χάρτη σήμερα το βράδυ με βαθύ κόκκινο είναι: Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.
Έτσι, συνολικά 22 περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»:

  • Θεσσαλονίκη
  • Αρκαδία
  • Αγιον Ορος
  • Αχαΐα
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Κιλκίς
  • Ημαθία
  • Πιερία
  • Εβρος
  • Πέλλα
  • Ξάνθη
  • Δράμα
  • Μεσσηνία
  • Σέρρες
  • Τρίκαλα
  • Καβάλα
  • Κοζάνη
  • Καρδίτσα
  • Χαλκιδική
  • Ιωάννινα
  • Φθιώτιδα

Από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.

Ο επιδημιολογικός χάρτης όπως είναι διαμρφωμένος μέχρι αυτήν την ώρα:
Screenshot_2021-11-10_155526.webp

Υπενθυμίζεται ότι ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

  • 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων
  • Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
  • Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
  • Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
  • Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
  • Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
  • Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
  • Πληρότητα συστήματος υγείας
  • Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
  • Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης