Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο τραπέζι το lockdown – Νέα μέτρα από αύριο 6/11, σαρωτικοί έλεγχοι – Τρίτη δόση εμβολίου για όλους

Στο τραπέζι το lockdown – Νέα μέτρα από αύριο 6/11, σαρωτικοί έλεγχοι – Τρίτη δόση εμβολίου για όλους
Σε βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα - Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ - Εφιαλτικές εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με την πανδημία του κορωνοϊού να κινείται για άλλη μια φορά ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με την κυβέρνηση και με τις αρμόδιες αρχές να «τρέχουν» να προλάβουν τον ιό, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο 6/11 και τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει πλέον να διαθέτουν rapid test για να εισέρχονται σε τράπεζες, εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες, μικτούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης ενώ σε εβδομαδιαία βάση θα υποβάλλονται σε δύο τεστ (μοριακά ή rapid) για να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν και τα μέτρα αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση, παρόλο αυτά είναι λίγα και δεν πρόκειται να αντιστρέψουν τη σημερινή κατάσταση, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν πως το σενάριο του lockdown πάντα παραμένει στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει κατηγορηματικά ότι κοινωνία και οικονομία δεν ξανακλείνουν.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι εφιαλτική, μια και ολοένα και περισσότερες περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα «κοκκινίζουν», η επιδημία κατεβαίνει νοτιότερα «χτυπώντας» ακόμα και τη δυτική Αττική (έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη) με τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ να λειτουργούν και πάλι στα όρια τους.
Εξίσου εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις και για την εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εκατομμύρια μολύνσεις – κυρίως ανάμεσα σε ανεμβολίαστους – το επόμενο τρίμηνο, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται περισσότερες σοβαρές νοσηλείες και θανάτους.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 5/11 ανοίγει και η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων κατά της covid σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.
22_3.JPG
Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα

Στο «κόκκινο» έχει μπει πλέον η μισή χώρα όσον αφορά την επέλαση της πανδημία κορωνοιού αφού σε καθεστώς συναγερμού έχουν τεθεί πλέον και νέες περιοχές όπως η Ροδόπη, η Κοζάνη, η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Δυτική Αττική - όπου τα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά εκεί είναι χαμηλά.
Την ίδια ώρα 17 Περιφερειακές ενότητες με ενδεικτικό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα, βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» με το σύστημα υγείας να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται πως στις κόκκινες περιοχές δεν έχουν τεθεί περιορισμοί και η τήρηση των μέτρων προσοχής και προστασίας για την πανδημία βρίσκεται στην ευχέρεια των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, το πότε μια περιοχή θεωρείται ως «κόκκινη» αποτελεί συνισταμένη του δείκτη θετικότητας, του ποσοστού εμβολιασμού, του επταήμερου μέσου όρου κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αλλά και την πληρότητα των κλινών.
Στο μεταξύ τα ενεργά κρούσματα κορωνοιού έχουν εκτιναχθεί σε όλη τη χώρα, τόσο σε επίπεδο νόσησης όσο και σε επίπεδο νοσηλείας σε απλές κλίνες αλλά και με ΜΕΘ.
Αναλυτικά στις 25/10 είχαμε 28.198 ενεργά κρούσματα και στις 3/11, 43.675.
Πρόκειται για περισσότερα από 15.500 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως την 1/11 είχαμε μόλις 35.419 κρούσματα.
Όσον αφορά τις νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στις 25/10 υπολογίζονταν σε 358 και στις 3/11 σε 445.
Πρόκειται για 87 περισσότερες νοσηλείες σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.
Την ίδια ώρα, οι νοσηλεύομενοι σε απλές κλίνες ήταν 2.281 στις 25/10 και 2.866 στις 3/11.
Υπενθυμίζεται πως στις 25/10 είχαν ανακοινωθεί μόλις 2.098 κρούσματα και σήμερα έχουν εκτιναχθεί στα 6.808.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Μη αναστρέψιμη η πανδημία σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας

Μη αναστρέψιμη υποστηρίζει ότι είναι η πορεία της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, αναφέροντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό και άμεσο αποτέλεσμα.
«Αν σε μία περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από 3.400 εκτινάχθηκαν σε 5.100, καταλαβαίνετε ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ μεγάλη…
Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποιες περιοχές δεν θα έχουν τα μέτρα ουσιαστικό άμεσο αποτέλεσμα…» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι, να κάνουν «επειγόντως» το εμβόλιο, οι ανεμβολίαστοι και άμεσα να γίνει και η λήψη της τρίτης δόσης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι, οδηγούν την πανδημία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο στέλεχος Delta που καθιστά πολύ εύκολη τη μετάδοση του ιού.

Τσακρής: Δεν αποκλείεται lockdown αν πιεστεί ασφυκτικά το ΕΣΥ

Τη θέση πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο ενός νέου lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος υποστήριξε πως είναι σε πλήρη εξέλιξη το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
«Η στάση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθεί ξανά lockdown, ψυχολογικά δίνει την εντύπωση ότι όλα έχουν τελειώσει.
Από την άλλη όντως είναι πάρα πολλοί οι εμβολιασμένοι, όσο και να έχουμε πρόβλημα στο θέμα του εμβολιασμού.
Δεδομένου ότι το 65% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, απομακρύνει την πιθανότητα lockdown, αλλά όλα είναι πιθανά.
Όλα είναι πιθανά, γιατί δεν ξέρουμε το σύστημα υγείας πόσο θα αντέξει στη συνέχεια σε ένα δύσκολο επιδημικό κύμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής.
Όπως είπε, δεν τον ανησυχεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, αν είναι 6.000 ή 7.000 ή και παραπάνω.
«Σίγουρα θα δούμε αυξητικές τάσεις, αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα ξεκινώντας από τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που δείχνει ότι είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα.
Είχαμε μια κάμψη του τέταρτου κύματος και αμέσως μπήκαμε στο πέμπτο κύμα.
Όπως και όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αντίστοιχο φαινόμενο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση περίπου 50% συνολικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία πλήττονται αμείλικτα από αυτό το κύμα», υποστήριξε ο κ.Τσακρής.

Νέες μεταλλάξεις, πιο νωρίς η γ’ δόση

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, το άφησε ανοικτό, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες παραλλαγές του ιού δημιουργήθηκαν εκεί που υπήρχε μεγάλη εξάπλωση.
«Μιλάμε για βραζιλιάνικη μετάλλαξη, για νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, για ινδική μετάλλαξη.
Είναι σε περιοχές που ήταν πολύ μεγάλη η μετάλλαξη του ιού και του έδωσε την ευκαιρία να μεταλλαχθεί σε πιο μεταδοτικά στελέχη και σε στελέχη που μπορεί να διαφύγουν της ανοσιακής μας απάντησης», υπογράμμισε ο κ.Τσακρής, ο οποίος σημείωσε σχετικά με την γ’ δόση, πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα, ίσως στους 4-5 μήνες.
Όπως εξήγησε, τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν 5 με 10 φορές λιγότερες πιθανότητες νόσησης σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει τη δεύτερη και 20 με 25 φορές λιγότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Παναγιωτόπουλος: Πάντα πρέπει να είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown

Τη θέση πως πάντα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός lockdown διατύπωσε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, επισημαίνοντας πως αυτό πρέπει να γίνεται για μη στέλνεται το μήνυμα πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία.
«Κανείς δεν θέλει lockdown.
Ούτε εγώ το εισηγούμαι.
Αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς ο απόλυτος λόγος «δεν θα γίνει ποτέ» είναι σα να λέει τελειώσαμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο που συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι.
Επιπλέον, σημείωσε πως δεν μπορεί να μένει εκτός το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παρά τις δυσκολίες, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις που υπάρχουν, ενώ επεσήμανε τη σημασία της τήρησης μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού και από τους εμβολιασμένους πολίτες.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη μεταφορά προσωπικού από κέντρα Υγείας και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί ανάχωμα αλλά και εργαλείο για τον εμβολιασμό και αυτή τη στιγμή χρειάζεται όρθια, ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου καιρός για συνένωση τμημάτων στα σχολεία» καθώς είναι «σα να πηγαίνουμε γυρεύοντας».

Ο εμβολιασμός η λύση

Σχετικά με την πρόβλεψη του καθηγητή Τζανάκη πως θα νοσήσουν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι πολίτες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να την επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να την απορρίψει.
Πρόσθεσε ότι προφανώς τα νούμερα αυτά θα προκύπτουν εάν η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει.
Με αφορμή το χάπι της εταιρίας Merck ο καθηγητής τόνισε ότι το μεγάλο όπλο είναι ο εμβολιασμός και πως το φάρμακο αποτελεί αναμφίβολα ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας αλλά η μεγάλη λύση είναι ο εμβολιασμός.
Εξήγησε ότι βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι στο 50% ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι 90% και άνω.

Παγώνη: Καταστροφικό λάθος ένα νέο lockdown – Δύσκολα και τα φετινά Χριστούγεννα

Καταστροφικό λάθος χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστηρίζει πως και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα.
«Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα.
Lockdown δεν πρέπει να γίνει, θα είναι μεγάλο λάθος.
Θα είναι πρόβλημα, δεν είναι αστείο» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Delta.
«Πέρυσι δεν είχαμε μετάλλαξη Delta.
Φέτος όμως την έχουμε, και ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει πόσο επιθετική και μεταδοτική είναι, γι αυτό ακριβώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
Αν είχαμε εμβολιαστεί στο 80% που είχαμε ως στόχο από τέλος Αυγούστου θα ήμασταν ελεύθεροι, θα ήμασταν διαφορετικά.
Μετά από δύο χρόνια ο καθένας ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί.
Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του.
Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, τους παρακαλώ να εμβολιαστούν για να κάνουμε ωραία Χριστούγεννα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας πως πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε, ώστε να συγκροτηθεί ένα τείχος άνω του 80%.

Ανοίγει από σήμερα 5/11 η πλατφόρμα για γ’ δόση εμβολίου και για τη δεύτερη του Johnson & Johnson

Ανοίγει σήμερα 5/11 η πλατφόρμα για ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών αλλά και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.
Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Περίπου 400.000 έχουν κάνει την αναμνηστική δόση

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά της Covid, καθώς η χορήγησή της άρχισε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.
Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού.
Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

Τα μέτρα

Σε ισχύ τίθενται από αύριο 6/11 μια σειρά από νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση τους και πολύ αυστηρά πρόστιμα (5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες) σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα.
Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ (rapid ή μοριακά) για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ (rapid ή μοριακό) για να μπορούν να εισέρχονται:

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά κέντρα
  • κομμωτήρια
  • εκκλησίες και μοναστήρια (υπάρχει σύσταση της Ιεράς Συνόδου)

Σημειώνεται πως ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ και χώρους προμήθειας τροφίμων και σε φαρμακεία.
Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Σφίγγει ο κλοιός» των ελέγχων από το Σάββατο

Για την τήρηση των μέτρων και τους ελέγχους επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα - Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας, δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας».
Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.
Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα».
Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί.
Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Τι δείχνουν οι συγκριτικοί πίνακες για νοσηλείες και ΜΕΘ

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τον κορωνοϊό να τεντώνει καθημερινά το σκοινί των αντοχών για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δομές υγείας.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας κατά τη συνέντευξη τύπου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού σε επίπεδο ατομικής συμπεριφοράς και περαιτέρω καθυστερήσεων σε επίπεδο εμβολιασμού.
«Χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά ακόμα και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση.
Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο βασικό όπλο πρόληψης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Την ίδια στιγμή, η εικόνα από τα νοσοκομεία αλλά και τη διασπορά του ιού στη χώρα μας θέτει τα θεμέλια για άλλον ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ήδη ενισχυμένο ΕΣΥ

Τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης παρουσιάζει η ήδη σημαντική πίεση που ασκούν στο ΕΣΥ οι περίπου 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό, το 75% των οποίων αφορά σε ανθρώπους άνω των 55 ετών.
Αύξηση της τάξης του 15% καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με το ποσοστό συνολικής κάλυψης να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 87,08%, ενώ για τις απλές κλίνες ανέρχεται στο 48,5%.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί σημαντικά, σε διάστημα δύο ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τεσσάρων υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ως εξής:
ΜΕΘ4_11.webp

«Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε για να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς.
Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς.
Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα και στη συνέχεια παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν του λόγου το αληθές: Η απροθυμία ορισμένων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν μπορεί να «λυγίσει» κάθε δυναμική του συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό και με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, τέσσερις εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Παπανιοκολάου, προκειμένου να ενισχυθούν οι γιατροί που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε η κυρία Γκάγκα, σε ΜΕΘ της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 92 ασθενείς, το 93% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι, ενώ σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς -στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι- και σε κοινούς θαλάμους 432 ασθενείς, το 77% των οποίων ανεμβολίαστοι.
Αντίστοιχα, στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς (το 91% ανεμβολίαστοι) και σε κοινούς θαλάμους 405 (το 73% ανεμβολίαστοι).
Τέλος, στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία και δη αυτά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι εξαιρετικά μελανή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες.
Ήδη οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% το τελευταίο επταήμερο με μέσο όρο τις 350/ημέρα (ενδεικτικά χθες ανήλθαν σε 363), ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφουν επίσης οι δείκτες των διασωληνωμένων (441) και των θανάτων (42).

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 35.000 ενεργά κρούσματα - Μεγάλη διασπορά στην εργασία


Για ενεργά κρούσματα κορωνοιού που ξεπερνούν τις 35.000 αλλά και για μεγάλη διασπορά του ιού πλέον και σε εργασιακούς χώρους, έκανε λόγο η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου
κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σταθερός καθ’ όλον τον μήνα Οκτώβριο περίπου στο 1,3 με 1,4 εκατομ. εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1, 09%- 1,1 στις αρχές του μήνα, στο 1,96 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Η επέκταση του τέταρτου επιδημικού κύματος σ’ όλη την επικράτεια είναι εμφανής.
Σημαντικά αυξητικές τάσεις σημειώνονται σε άλλες περιοχές πέραν από την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη αλλά και αρκετά νησιά μας.
Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τους 35 χιλιάδες ασθενείς.
Η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα.
Ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια αυξάνει στο 1,7.
Έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορωνοιού.
Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έχει ξεπεράσει πλέον τους 400.
Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοιού.
Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασπορά υπάρχει μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες δεν έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές.

Στους 16.151 οι θάνατοι


Στους 16.151 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 4/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 767.376, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.589 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 203.058 τεστ, τα 16.937 μοριακά και τα 186.121 rapid.
Στο σύνολο των τεστ η θετικότητα καταγράφει άνοδο στο 3,35% έναντι 2,64% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.151 θάνατοι.

eody1_35.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441 (χθες 431).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (83,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eody2_37.jpg


Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.334 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +5,83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody5_19.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης