Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καλπάζει ανεξέλεγκτα η covid, στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Ρεκόρ θανάτων, εφιαλτικός χειμώνας

Καλπάζει ανεξέλεγκτα η covid, στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Ρεκόρ θανάτων, εφιαλτικός χειμώνας
Στο κόκκινο 21 περιφέρειες της χώρας - Συνδρομή ιδιωτικού τομέα για τα αυξημένα περιστατικά covid
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Εκτός ελέγχου εξελίσσεται για ακόμα μια φορά η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το 60% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της covid.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό και ότι αυτή είναι μια από τις αιτίες για τη νέα έξαρση του ιού.
Πολλοί μάλιστα ζητούν την επαναφορά περιοριστικών μέτρων – ακόμα και για τους εμβολιασμένους -, τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται – πλέον – για την επιδημία των ανεμβολίαστων, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση κοινωνία και οικονομία να ξανακλείσουν.
Πάντως και παρά αυτές τις διαβεβαιώσεις, η κατάσταση με την πανδημία επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον επιδημιολογικό χάρτη που δείχνει τη μισή Ελλάδα να είναι «κόκκινο» όσο όμως και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου πλέον έχει ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση κλινών από νοσούντες με covid.
Η επέλαση του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν σε πολλές περιφέρειες οι μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ενώ οι ειδικοί επιμένουν και προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε όχι μόνο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με 5.000 και πλέον κρούσματα ημερησίως από τα μέσα Νοεμβρίου αλλά θα κληθούμε να διαχειριστούμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με αυξημένο αριθμό θανάτων, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον 2.500 θανάτους έως τα τέλη του 2021.
Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούν για έναν εφιαλτικό χειμώνα εάν οι πολίτες δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν όχι μόνο για την covid αλλά και για τη γρίπη.
map.webp

Βασιλακόπουλος: Άνοδος κρουσμάτων το επόμενο δίμηνο – Χρειάζονται μέτρα, αύξηση εμβολιασμών

Την εκτίμηση πως το επόμενο δίμηνο θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως χρειάζονται μέτρα και αύξηση εμβολιασμών.
«Το πρόβλημα δεν είναι στις παρελάσεις, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστήμη και τον εμβολιασμό.
Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο κορωνοϊός καλπάζει.
Συνεισφέρει και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων.
Από προσωπική εμπειρία, μόνο τα μισά καταστήματα εστίασης που έχω επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες κάνουν έλεγχο για εμβολιασμό» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος.
Αναφερόμενος στα σχολεία δήλωσε ότι η λειτουργία τους έχει πάει αρκετά καλά με τα τεστ που γίνονται.
«Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το πιο σοβαρό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας.
Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες 5 με 11 και σε λίγο διάστημα στις ΗΠΑ τα παιδιά θα είναι έτοιμα να κάνουν το εμβόλιο» τόνισε ο καθηγητής, υποστηρίζοντας πως το επόμενο δίμηνο θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.
«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα υπάρχει άνοδος, όμως χρειάζεται κοινή λογική.
Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και σαν κοινωνία είμαστε χαλαροί, τότε αποδεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας να χάνουμε 30 με 60 πολίτες της χώρας από κορωνοϊό.
Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν κίνδυνο, απλά το κράτος και οι επίσημοι θεσμοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αποφυγή εκδηλώσεων εκεί που είναι μεγάλο το ιικό φορτίο» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Παυλάκης: Τα εμβόλια δεν φτάνουν για το τέλος της πανδημίας

Tην θέση πως τα εμβόλια δεν φτάνουν για να έρθει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως χρειάζονται και μέτρα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε πως κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι όσο τα κρούσματα είναι ψηλά, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων, οι οποίοι, ωστόσο όπως είπε, θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα
«Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα.
Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του.
Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια» είπε ο κ.Παυλάκης.

Μην πάθουμε αυτό που πάθαμε πέρσι

«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος» είπε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα.
«Θα είναι κρίμα.
Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε ο κ.Παυλάκης.
Όπως είπε, τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια.
«Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί.
Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος.
Σίγα - σιγά έπεσαν τα κρούσματα και πήρε παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες» τόνισε ο κ.Παυλάκης.

Όχι σε περιττές επαφές

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών.
«Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός.
Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και όταν του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται, θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική» σημείωσε ο κ.Παυλάκης, υποστηρίζοντας πως είναι «πολύ καλό σενάριο» η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία θα παραταθεί και το 2022.
«Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα.
Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός.
Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.

Στο «κόκκινο» ακόμη πέντε περιοχές

Πέντε ακόμη περιοχές της χώρας μπήκαν στο «κόκκινο» χρώμα, στον επιδημιολογικό χάρτη, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και της επιβαρυμένης εικόνας που παρουσιάζουν.
Σύμφωνα με τον ανανεωμένο επιδημιολογικό χάρτη, στο «κόκκινο» εισήλθαν η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Ιωάννινα και η Ζάκυνθος.
Συνολικά 21 περιφέρειες είναι στο κόκκινο.

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα 3 και 4 (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου, όπως επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:

  • αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
  • πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
  • πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις γεμάτες εντατικές κα την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη, σε μία μόλις εβδομάδα καταγράφηκαν 3.500 κρούσματα.
Σε Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται 739 ασθενείς, ενώ άλλοι 136 είναι σε μηχανική υποστήριξη στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι.
Παρόμοια όμως είναι η κατάσταση σε όλη τη Μακεδονία.
Η Ημαθία παρουσιάζει τη χειρότερη επιδημιολογικά εικόνα με 863 κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες.
Μεγάλη διασπορά και στο Παλαιόκαστρο Σερρών.
Όλα ξεκίνησαν από μαθητές που βρέθηκαν θετικοί και μετακινούνται με λεωφορείο για το σχολείο της Σκοτούσας, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 30 κρούσματα.

«Βράζει» η Θεσσαλία

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλία.
Την τελευταία εβδομάδα 1.714 κρούσματα καταγράφηκαν στη Λάρισα και περισσότερα από 1.000 στη Μαγνησία.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 20.623 κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες στην επικράτεια, τα 14.818 αφορούν τις κόκκινες περιοχές και ειδικότερα τις ΠΕ: Θεσσαλονίκης (3.748), Λάρισας (1.765), Μαγνησίας (1.075), Τρικάλων (401), Ημαθίας (843), Πιερίας (693), Καρδίτσας (215), Ζακύνθου (112), Αρκαδίας (364), Αχαΐας (742), Μεσσηνίας (583), Έβρου (616), Ξάνθης (464), Καβάλας (277), Δράμας (503), Σερρών (619), Κιλκίς (439), Χαλκιδικής (272), Πέλλας (576), Καστοριάς (121) και Ιωαννίνων (360).

Πέντε ιδιωτικές κλινικές προστίθενται στο ΕΣΥ για Covid και non Covid ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα

Το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία ενισχύει το ΕΣΥ με μία κλινική στη Θεσσαλονίκη και τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

  • Διακόσιες κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
  • Είκοσι κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
  • Τριάντα κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

  • Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα κλίνες και δυο κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ.

Το 27% των κρουσμάτων κορωνοϊού παιδιά από 4 - 17 ετών

Στα 5.970 ανέρχονται τα παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών που νοσούν με κορωνοϊό την εβδομάδα 18-24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 27% των συνολικών κρουσμάτων, αυξημένος κατά 3,8% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
krousmata-paidia.jpg


Σχολική κάρτα: Μέσω του edupass.gov.gr θα εκδίδεται για τα δημόσια σχολεία από τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.
Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Επισημαίνεται ότι το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι:

(α) οι μαθητές/τριες,
(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.
Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και
Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr.
Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

Στους 15.770 οι νεκροί

Στους 15.770 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 27/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.651, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 728.210 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.882 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,09 (95% ΔΕ: 0.99 - 1.24)
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 194.705 τεστ, τα 12.412 μοριακά και τα 182.293 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε σε 1,87% έναντι 1,08% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.770 θάνατοι.
pin_0.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 387 από 380 χθές (59,2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 331 (85.53%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 56 (14.47%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin1_11.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.299 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -5.75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 241 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο «κόκκινο» ακόμη πέντε περιοχές - Δείτε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη στην Ελλάδα

xartis27.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης