Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, σταθερή η διασπορά στην επικράτεια - Προειδοποίηση για πάνω 5.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν τεστ, εμβολιασμοί

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, σταθερή η διασπορά στην επικράτεια - Προειδοποίηση για πάνω 5.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν τεστ, εμβολιασμοί

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για πάνω 5.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν εμβολιασμοί και τεστ

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αδιάκοπα είναι τα «χτυπήματα» που καταφέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ο κορωνοϊός, εξοντώνοντας το ήδη καταβεβλημένο από την πολύμηνη προσπάθεια ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δομών υγείας.
Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, η εικόνα της πανδημίας δείχνει σταθερή τον τελευταίο μήνα, ανατρέποντας τις προβλέψεις των ειδικών περί έξαρσης κρουσμάτων με την είσοδο στο φθινόπωρο, γεγονός είναι πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τον κλοιό που σφίγγει ξανά.
Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» φέρνοντας ολοένα και περισσότερους -ανεμβολίαστους κυρίως- πολίτες στα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τις υγειονομικές αρχές να καλούν σε κάθε ευκαιρία όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν άμεσα.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στην πορεία των εμβολιασμών και τους κλειστούς χώρους βρίσκονται οι ειδικοί, κρούοντας «καμπανάκι» για αύξηση μέχρι και πάνω από 5.000 κρουσμάτα ημερησίως το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα φάρμακα κατά  κορωνοϊού, με τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα» και πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται  τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

Θεμιστοκλέους: Επιπλέον κίνητρα για τον εμβολιασμό αν χρειαστεί – Θα υπάρξουν φάρμακα, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα

«Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί» και δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να δοθούν κίνητρα, είναι αρκετά καλή η συμμετοχή στην τρίτη δόση, ενώ θα υπάρξουν φάρμακα που όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα, τόνισε ο ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο MEGA, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δεν είναι τα φάρμακα η λύση της πανδημίας

Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν φάρμακα, ήδη κάποιες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι σε διαδικασία αγοράς, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα τα φάρμακα».
«Σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, αλλά η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον κίνητρα αν χρειαστεί για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι

Για αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να πεισθούν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα». Όπως είπε, «κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».

Περί επέκταση της υποχρεωτικότητας

Κληθείς να μιλήσει για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «όλα είναι δυναμικά και συνεκτιμώνται με τις συνθήκες κάθε στιγμής. Όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού οποιοδήποτε μέτρο υποχρεωτικότητας πάει πίσω. Δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε αυτό».

Χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες

Περαιτέρω, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι «είχαμε ξεκινήσει με τις κινητές μονάδες εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

Για τρίτη δόση

Για την πορεία των εμβολιασμών με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «έχουμε αρκετά καλή συμμετοχή στην τρίτη δόση, περίπου 190 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί».
Όπως είπε «μπορούν να την κάνουν οι άνω των 50 και οι ευπαθείς ομάδες, 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους».
Σημείωσε δε, πως «πιστεύω ότι θα ανοίξει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό το επόμενο διάστημα», ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρίτη δόση θα γίνει με mRNA εμβόλια και κυρίως με Pfizer».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις και δεν κάνουν την τρίτη θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι», λέγοντας πως «η τρίτη δόση είναι για την ενίσχυση της προστασίας».
Για τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων κατ’ οίκον, ανέφερε ότι «συνεχίζονται κανονικά, περίπου 300 συνεργεία σε καθημερινή βάση πηγαίνουν στα σπίτια. Έχουν εμβολιάσει περίπου 10.000 άτομα. Δεν έχουμε καθυστερήσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και στην 3η δόση».

Κανονικότητα των εμβολιασμένων

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα και πώς αξιολογείται έως τώρα ως μέτρο, ανέφερε ότι «το μέτρο μέχρι στιγμής κυλάει πολύ καλά. Έχει υιοθετηθεί αρκετά καλά και από τους καταστηματάρχες. Η κατάσταση είναι δυναμική, αν αλλάξει κάτι συνεκτιμώνται τα δεδομένα και μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις. Βλέπουμε και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να καταργούν περιορισμούς και να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα».
Κληθείς να απαντήσει αν φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως παλιότερα, είπε ότι «δουλεύουμε όλοι για αυτό».
Τέλος, σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «οι θάνατοι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, θα πρέπει να μετρώνται από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για πάνω 5.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν εμβολιασμοί και τεστ

«Όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Δ. Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζοντας πως «ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».
«Αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000», προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Γώγος: Πίεση στο ΕΣΥ – Προβληματισμός για τους τους κλειστούς χώρους

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.
Η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας».
Για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων».
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Βασιλακόπουλος: Περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη φέτος - Υπό μερικό έλεγχο η πανδημία

Να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου χωρίς φόβο, κάλεσε τους πολίτες ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, χαρακτηρίζοντας λογική την ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά και εκτιμώντας ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη γιατί πολλοί έβγαλαν τις μάσκες.
«Καλώ όλους να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου χωρίς φόβο. Μην φοβάται κανείς ότι αν κάνει κάποιος την τρίτη δόση θα πάθει κάτι. Πιο προστατευμένος θα είναι. Έχει νόημα για όσους εμβολιάστηκαν Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο να κάνουν τρίτη δόση» ανέφερε μιλώντας στο ΜEGA ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο στη χώρα μας, αν και ορισμένα μέρη είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα και εκτίμησε ότι ήταν λάθος που σταμάτησε η κουβέντα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς «η πειθώ έχει όρια».
Ακόμη, χαρακτήρισε «λογική» την ελευθερία στους εμβολιασμένους λέγοντας πως «θα είναι ακόμα πιο λογική όταν ολοκληρωθεί η τρίτη δόση στους ηλικιωμένους».
Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα εάν σε ένα κλειστό μπαρ υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι νέοι».
Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη γιατί πολλοί έβγαλαν τις μάσκες.
«Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατομμύρια με το αντιγριπικό. Να δώσουμε και φέτος το καλό παράδειγμα» , σημείωσε και πρόσθεσε ότι έπεσε η μέση ανοσία του πληθυσμού γιατί δεν υπήρχε γρίπη πέρυσι.

Παγώνη: Προβληματίζουν οι θάνατοι, που αποδίδονται

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά και σε μεγάλες ηλικίες, αλλά στον υψηλό αριθμό θανάτων, αναφέρθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά, ενώ αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι.
Όπως είπε «οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία».

Περί εμβολιασμών

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, αν και σεπαιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.
Η ίδια για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι» και εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες.
«Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες», πρόσθεσε.

Εμβολιασμένοι που νοσούν

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε και στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 10%.
Ανέφερε ότι αυτοί που κατέληξαν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 οι διασωληνωμένοι μέσα σε ένα 24ωρο

Από τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις 15/10, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει, και όχι θετικά.
Πρόκειται για την πολύ σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι έφτασαν χθες 15.10 τους 368, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση που ξεπερνά το 6%!
Από αυτούς, οι 323 ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι, το ποσοστό των οποίων καταγράφει ήπια αλλά σταθερή άνοδο τις τελευταίες ημέρες και ανέρχεται πλέον ει στο 87,77%.
Την επιβάρυνση που δέχεται καθημερινά το ΕΣΥ καταδεικνύουν και οι πάνω από 200 νέες εισαγωγές ημερησίως που σημειώνονται σταθερά τα τρία τελευταία 24ωρα και χθες έφτασαν τις 209.
Με τα τελευταία δεδομένα, λοιπόν, η πληρότητα των απλών κλινών COVID στα νοσοκομεία της επικράτειας έχει φτάσει στο 33.46%, ενώ οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες ήδη σε ποσοστό 70%.
Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού.
Θετικό χαρακτηρίζεται, πάντως, το γεγονός ότι έχοντας ήδη φτάσει στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου, οι απώλειες συμπολιτών μας βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν σημειωθεί 457 θάνατοι έναντι 568 από την 1η μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στον τομέα αυτό, λοιπόν, καταγράφεται μια ήπια αποδυνάμωση της έντασης της πανδημίας, η οποία αποδίδεται κατά ένα μέρος και στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Απόλυτα σταθερή η διασπορά στην επικράτεια - «Αγκάθι» η βόρεια Ελλάδα

Σε πλήρη αντιστοιχία με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου στη χώρα μας, υποδεικνύοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο της διασποράς, τουλάχιστον κατά τόπους.
Πιο αναλυτικά, τον μήνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί 31.528 λοιμώξεις συνολικά, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου ο αριθμός έφτανε τις 31.929.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνταν καθημερινά ήταν σημαντικά λιγότεροι από αυτούς που διενεργούνται πλέον.
Για το τελευταίο 24ωρο, πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.665 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί 182.984 διαγνωστικών ελέγχων, τα οποία μοιράζονται δυσανάλογα στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας.
Η ζυγαριά γέρνει βέβαια προς τα βόρεια, με τη Θεσσαλονίκη να σημειώνει χθες 423 λοιμώξεις, δηλαδή μόλις 73 λιγότερες από την πρωτοπόρο Αττική.
Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημειώνουν Λάρισα (174) και Ημαθία (119), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η διασπορά σε Αχαΐα (96), Μαγνησία (92), Ξάνθη (87), Πιερία (79), Μεσσηνία (77) και Έβρο (76).

Στους 15.317 οι νεκροί

Τα τελευταία (15/10) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.665 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 689.896 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 107 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.059 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.317 θάνατοι.
eo1_5.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 368 από 347 εχθές (62,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 323 (87,77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 45 (12,23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eo5_4_1.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.231 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 209 (ημερήσια μεταβολή -5%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 198 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eo5_4.jpg

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
7_30.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης