Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, η κακοκαιρία «Αθηνά» έπληξε την ανοχύρωτη Βόρεια Εύβοια - Πάνω από 200 σπίτια πλημμύρισαν

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, η κακοκαιρία «Αθηνά» έπληξε την ανοχύρωτη Βόρεια Εύβοια - Πάνω από 200 σπίτια πλημμύρισαν
Έχουν καταστραφεί τα παραλιακά μέτωπα, τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια, δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου - Στην Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Τριαντόπουλος - Κανείς μόνος του δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στην Βόρεια Εύβοια και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο Αγία Άννα – Αχλάδι – Κοτσικιά, η καταιγίδα της κακοκαιρίας «Αθηνά» που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου (9/10/2021). την περιοχή, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες το ύψος της βροχής ήταν σχετικά μικρό, γεγονός που υποδηλώνει την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων που επί δεκαετίες δεν γίνονται, αφήνοντας έτσι αρκετές περιοχές της χώρας ανοχύρωτες στα καιρικά φαινόμενα.
«Η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την ταχύτητα και την εγκυρότητα που συνηθίζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια να κάνει αυτές τις αποτιμήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, με αφορμή τις πλημμύρες στην Εύβοια.
Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, σύμφωνα και με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας.
Όπως είπε ο κ. Σπανός μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.
"Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα" δήλωσε μιλώντας στο OPEN ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ζημιές σε υποδομές

"Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου" τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.
"Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές".
Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο "πολύ μεγάλο" και ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα.
"Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο", συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε "Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο.
Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες".
1_128.JPG
2_122.JPG
Τριαντόπουλος: Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία 'Αννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.
«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.
3_84.JPG
Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.
4_72.JPG
Δήμαρχος Μαντουδίου: "Δραματική η κατάσταση"

"Αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με ανθρώπους, όμως πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι να δούμε τι έχει προκύψει" είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας επίσης, στην τηλεόραση του OPEN.
"Μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι και η καταστροφική πλημμύρα.
Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.
Η παραλία της Αγίας Άννας, η παραλία Αχλαδίου και η παραλία Κοτσικιάς.
Έχουν καταστραφεί τα παραλιακά μέτωπα, τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια" τόνισε, αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί και μεγάλα προβλήματα στις οδικές συνδέσεις στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δραματική.
"Το ποτάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.
5_48.JPG
Kατολισθήσεις, καθιζήσεις...

Πολλές κατολισθήσεις, πολλές καθιζήσεις, έπεσαν γέφυρες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, είμαστε με μηχανήματα έργου παντού" είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μια νέα παιδική χαρά που είχε τοποθετηθεί στην παραλία Αχλαδίου, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και χάθηκε.
Ο κ. Τσαπουρνιώτης έκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου και πως υπάρχουν εκαντοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια.
"Ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός" σημείωσε και εξήγησε πως πρωταρχικό μέλημα ήταν οι άνθρωποι και από το ξημέρωμα έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις.
"Η πυροσβεστική ήταν εδώ όλη τη νύχτα" είπε ο κ. Τσαμπουρνιώτης που έκανε επίσης λόγο για τεράστιο όγκο νερού.
"Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, δεν μπορώ να σας τις περιγράψω.
Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει 8 και 10 μέτρα" συμπλήρωσε.
6_39.JPG
Οικονόμου: Ταχύτατα η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών

«Η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την ταχύτητα και την εγκυρότητα που συνηθίζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια να κάνει αυτές τις αποτιμήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, με αφορμή τις πλημμύρες στην Εύβοια.
«Όπως πάντα η προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στον AΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει ό,τι πρέπει για να αποκατασταθούν ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι και πως η πολιτεία βρίσκεται σε πλευρό τους.
«Μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, ό,τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε, πως «από τις πυρκαγιές, στο τέλος Αυγούστου, μέχρι σήμερα, δηλαδή τον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για να προφυλάξουμε και να αποκαταστήσουμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, παρόλα αυτά έγινες μεγάλες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την περιφέρεια, τους ανθρώπους εκεί, να απομακρυνθούν καμένα για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν από τις τελευταίες καταιγίδες», συμπλήρωσε.
7_29.JPG
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο μηνών απομακρύνθηκαν κορμοί, καμένα κλαδιά, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν, ενώτα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη κα θα συνεχίσουν ταυτόχρονα με την αποκατάσταση.
«Έχουμε αποδείξει όχι μόνο την ταχύτητα σε ότι αφορά την αποκατάσταση, αλλά και το πόσο γρήγορα βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη.
«Μπορεί ο καθένας βρει ανθρώπους και να τους ρωτήσει για το πόσο γρήγορα, οικονομικά τουλάχιστον, η πολιτεία ανταποκρίθηκε και είδαν χρήματα στήριξης στους λογαριασμούς τους αυτοί οι άνθρωποι που από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν έξω από τα σπίτια τους. Πρόκειται για πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες των πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε», σημείωσε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι « η πολιτεία βρίσκεται σε πλευρό τους, όχι με τους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει χρόνια πριν αλλά με τους ρυθμούς που έμπρακτα αποδείξαμε και αποδίδουν το ταχύτερο αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος, τουλάχιστον την πρώτη βοήθεια και την αποκατάσταση».
8_24.JPG

Γεωργιάδης: Κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω

Στο μεταξύ, «κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας οι πλημμύρες.
«Όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, που πάλι δοκιμάζονται, να ξέρουν ότι θα είμαστε στο πλάι τους για να διορθώσουμε τις ζημιές που η πλημμύρα δημιούργησε στις επιχειρήσεις και στα σπίτια τους» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
georgiadis_1.JPG

Λέκκας: Μικρό το ύψος της βροχής

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Ελληνικό χώρο αύξησαν τον πλημμυρικό κίνδυνο σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και επικεφαλής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Ευθύμης Λέκκας.
«Είχαμε τονίσει ότι χρειάζονται επείγοντα, καινοτόμα και στοχευμένα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψην τις μορφολογικές συνθήκες, το γεωλογικό υπόβαθρο, το υδρογραφικό δίκτυο, το δυναμικό διάβρωσης και τον κατολισθητικό κίνδυνο, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Τα παραπάνω προηγούνται των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, οι οποίοι είναι φυσικά απαραίτητοι», επισημαίνει ο καθηγητής.
«Απαιτούνται νέες τεχνικές προσεγγίσεις, παρακάμπτοντας τις παλιές τεχνικές αντιμετώπισης, που δε λαμβάνουν υπόψην τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης.
Το σημερινό παράδειγμα της Αγίας Άννας στην Εύβοια, όπου το ύψος της βροχής ήταν σχετικά μικρό και οι επιπτώσεις δυσανάλογα μεγάλες, υποδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα καινοτόμων παρεμβάσεων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Λέκκας.

Σε ετοιμότητα για παροχή κάθε συνδρομής όλες οι δυνάμεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, κατά τις βραδινές ώρες, στις περιοχές Αγία Άννα, Άγιος Βασίλειος και Ψαροπούλι Ευβοίας, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Υφυπουργός Ευ. Τουρνάς, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Κυριακή 10/10 και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα

Εν αναμονή της νέας επιδείνωσης του καιρού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, θα είναι άμεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στο Ανατολικό Πήλιο

Η κακοκαιρία Αθηνά επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες για τέταρτη διαδοχική ημέρα την Κυριακή (10/10/2021) και με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στο Ανατολικό Πήλιο τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Έντονη τοπικότητα

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα.
Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική.
Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων.
Γι' αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία για την εγκατάσταση νέων σταθμών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης