Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επελαύνει η πανδημία, δύσκολο χειμώνα «βλέπουν» οι ειδικοί – Υψηλή η θνητότητα στα νοσοκομεία - Στους 15.105 οι νεκροί

Επελαύνει η πανδημία, δύσκολο χειμώνα «βλέπουν» οι ειδικοί – Υψηλή η θνητότητα στα νοσοκομεία - Στους 15.105 οι νεκροί
Ανησυχητική είναι η υψηλή η θνητότητα, που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν αυτό οφείλεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Σχετικά Άρθρα

Πίεση αισθάνεται το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας στην παρούσα φάση ενώ παρατηρείται αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι ειδικοί και οι υγειονομικοί με χιλιάδες ελλείψεις – και λόγω αναστολών εργασίας – καλούνται να δώσουν μία ακόμη σκληρή μάχη.
Ανησυχητική είναι και η υψηλή η θνητότητα, που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν αυτό οφείλεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα των παρελάσεων με τους ειδικούς να συστήσουν τη διεξαγωγή τους με τη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων.
Εν τω μεταξύ σε ισχύ τέθηκαν από το Σάββατο (9/10/2021) τα νέα μέτρα, που προβλέπουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς περιορισμούς στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμη και στις κόκκινες επιδημιολογικά περιοχές.
Ωστόσο, σε μικτούς χώρους, δηλαδή όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, παραμένει η χρήση μάσκας ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό, ενώ οι δεύτεροι για να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο το ιικό φορτίο στα λύματα

Σε υψηλότερο επίπεδα κινείται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ για τη διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.
Καταγράφονται διακυμάνσεις γύρω από ένα υψηλότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επίπεδο συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 06/10 και της Πέμπτης 07/10 είναι:
• Σταθερή (+2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 04/10 και της Τρίτης 05/10
• Αυξημένη (+18%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 29/09 και Πέμπτης 30/09
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Καπραβέλος: Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δύσκολος ο χειμώνας - Παρέλαση χωρίς παρουσία

«Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά αρρώστους στις μονάδες», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για γολγοθά των υγειονομικών, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη πίεση στις μονάδες λόγω των ανεμβολίαστων ασθενών.
«Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ , όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο κ. Καπραβέλος απηύθυνε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές να πραγματοποιηθούν υπό την ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων.
Ανέφερε μάλιστα πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση, τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές.

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Υψηλή η θνητότητα στα νοσοκομεία

«Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού», τόνισε ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα παιδιά και τα κρούσματα στα σχολεία, τις παρελάσεις και τα παιδικά πάρτι.
«Σίγουρα, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Αλλά δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο που ήμασταν πριν τον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Κάνοντας αναφορά στις προτεραιότητές του, σημείωσε πως «θα πρέπει να εστιάσουμε στην αύξηση του εμβολιασμού, με ένα ασφαλές εμβόλιο. Δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο. Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού. Πρέπει, με καλύτερα δεδομένα και καλύτερο τρόπο προσέγγισης, να δώσουμε στους ανεμβολίαστους να καταλάβουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να φύγουμε από την πανδημία».
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο τι θα αλλάξει, καθώς όπως είπε «είναι νωρίς να σας πω τι θα αλλάξει.
Θέλω να δούμε το αποτέλεσμα από τις καμπάνιες που έχουν γίνει έως τωρα, να δούμε τα επιτυχημένα μοντέλα και πολύ γρήγορα να κάνουμε ότι είναι για την “επόμενη ημέρα”».

Για σχολεία και παιδικά πάρτι

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά», υπογράμμισε ο κ. Ζαούτης.
Όπως ανέφερε «η αρχή είναι πως τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι μεγάλες από την περίοδο της καραντίνας. Λένε οι μητέρες “γιατί να εμβολιάσουμε τα παιδιά;”. Έχουμε αύξηση στην κατάθλιψη, σε νοσήματα που σχετίζονται με άγχος και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής στα παιδιά μας».
Για τα παιδικά πάρτι, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνονται με λίγα παιδιά αν υπάρχει αρκετός χώρος και με μασκούλες στα παιδιά».
«Λέμε να εμβολιάσουμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τους ενήλικες, εγώ θα το γύριζα: εμείς πρέπει να εμβολιαστούμε, για να προστατεύσουμε τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καθώς «οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο, με μικρότερη δόση από όση για τους ενήλικες, είναι αποτελεσματικό και μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια».

Για παρελάσεις


Για τις παρελάσεις, ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι «θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Θα πρέπει να αποφύγουμε συνωστισμούς και να φοράμε την μάσκα μας».

Υψηλή η θνητότητα στα νοσοκομεία

Τέλος, για το θέμα των λοιμώξεων και πρωτίστως δη των ενδονοσοκομειακών, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι «η θνητότητα στα νοσοκομεία είναι υψηλή. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές έχουν μεγάλο ρόλο στην θνητότητα στις ΜΕΘ, ιδίως την περίοδο του κορωνοϊού».

Τι αλλάζει από 9/10

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι θα κινούνται κανονικά και θα ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές


Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αυτή τη στιγμή 17 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας είναι στο κόκκινο.

ΕΟΔΥ: 2. 197 κρούσματα και 36 νεκροί στις 9/10/2021

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (9/10/2021) 2.197 νέα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 675.479 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.445 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Oι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.105 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_121.JPG1_126.JPG

Στους 331 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (60.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 287 (86.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
3_83.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.209 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 178 (ημερήσια μεταβολή -3.78%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 173 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

5_46.JPG4_71.JPG
6_38.JPG
7_27.JPG

Στην Αττική 528 κρούσματα, 335 στη Θεσσαλονίκη

Ως προς την κατανομή των κρουσμάτων η Αττική παραμένει πρώτη με 528 νέες μολύνσεις ενώ 335 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Στη Λάρισα εντοπίστηκαν 160 μολύνσεις.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες Αττικής:

Ανατολική Αττική: 61 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 61 κρούσματα

Δυτική Αττική: 35 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 74 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 164 κρούσματα

Νήσων: 9 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 58 κρούσματα

Πειραιώς: 66 κρούσματα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης