Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία των ειδικών για τον χειμώνα – Δυσοίωνες προβλέψεις - Στο επίκεντρο της πανδημίας η Βόρεια Ελλάδα

Ανησυχία των ειδικών για τον χειμώνα – Δυσοίωνες προβλέψεις - Στο επίκεντρο της πανδημίας η Βόρεια Ελλάδα
Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος, προειδοποιούν οι ειδικοί - Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις
Σχετικά Άρθρα

Υψηλή παραμένει η ένταση της διασποράς του κορωνοϊού στη Bόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ασφυκτικά γεμάτες είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η επόμενη περίοδος, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και να προειδοποιούν τόσο για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των θανάτων λόγω covid-19.
Στο μεταξύ, στόχος παραμένει το να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και μάλιστα, στο υπουργείο Υγείας εξετάζεται η δημιουργία μίνι εμβολιαστικών κέντρων σε χώρους μαζικής προσέλευσης, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού.
Ήδη, περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Επιπλέον, 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, ενώ στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις, αλλά και για τις αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους

Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βάζει μπροστά το σχέδιο «εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους».
Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, είναι η δημιουργία μίνι εμβολιαστικών κέντρων σε χώρους μαζικής προσέλευσης.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει να στηθούν το επόμενο διάστημα εμβολιαστικά κέντρα σε στάσεις μετρό και άλλων μέσων μεταφοράς με έντονη κινητικότητα, έξω από ιερούς ναούς τις Κυριακές (ήδη γίνεται σε μεγάλες  πόλεις) και άλλους χώρους που χρησιμοποιεί η Εκκλησία, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για εμβολιαστικά κέντρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να διευρυνθούν οι χώροι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών.

Ανησυχία για τον χειμώνα- Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος

Για έναν δύσκολο Οκτώβριο και έναν ακόμη εξίσου δύσκολο χειμώνα κάνουν λόγο οι ειδικοί, οι οποίοι προβλέπουν μέσω της εφημερίδας Realnews ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων της πανδημίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός, όμως θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι.
Δεν αναμένεται μια νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στον Οκτώβριο, που όμως θα συνεχίσουν να κινούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες ακόμα, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Ν. Τζανάκης, μέσω του προγνωστικού μοντέλου που «τρέχει» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτη.
Όπως αναφέρει, «αυτή τη στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα και το αποτύπωμα της εκπαίδευσης ανάμεσα στο 30%-40% των ημερήσιων κρουσμάτων, εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια εικόνα, δηλαδή θα έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων γύρω στα 2.000 με 2.100 κατά μέσο όρο μέχρι τουλάχιστον τις 15-20 Οκτωβρίου».
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, με τάση να πέσουν κάτω από τους 300 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.
Αντιθέτως, σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μοντέλο πρόγνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, θα συνεχίσουν να κυμαίνονται οι θάνατοι, με τουλάχιστον πάνω από 600 απώλειες ζωών σε μηνιαία βάση.
Όπως εξηγεί ο κ. Τζανάκης, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε εδώ και καιρό 2.000-2.500 κρούσματα, τα οποία σε ένα ποσοστό αφορούν ανεμβολίαστους ασθενείς, μεγάλης ηλικίας. Από αυτή την κατηγορία προκύπτουν οι υψηλές καταγραφές θανάτων. Στη θνησιμότητα συμβάλλουν σε μικρό ποσοστό και θάνατοι ανθρώπων από 50-65 ετών, ενώ η πλειονότητα είναι άνω από 65 ετών και άνω».
Ακόμη, ο κ. Τζανάκης προβλέπει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών για τη βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα των κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας, πρωτίστως για τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας και Ξάνθης.

Προβλέψεις Ατσαλάκη

Αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα προβλέπει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Ατσαλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Στη χώρα μας, το φθινόπωρο ξεκίνησε έχοντας εμβολιαστεί μόνο το 56% του πληθυσμού με δύο δόσεις, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν στο 64%, η Ιταλία με 66%, η Ισπανία με 77%, η Πορτογαλία με 83%.κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως το άνοιγμα των σχολείων, οι χαμηλές θερμοκρασίες, κ.α., να διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για υπερμετάδοση του ιού του επόμενο διάστημα» δηλώνει ο ίδιος στην Realnews.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγνωστικού μοντέλου του κ. Ατσαλάκη, είναι θέμα χρόνου σταδιακά να έρθουν όλοι σε επαφή με τον ιό, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά μεταξύ εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα και είναι ανεμβολίαστοι, που σημαίνει ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, όπως η Αττική, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Πελοπόννησος.

Κεραμέως για κρούσματα σε παιδιά

Για τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών, πάνω από το 90% των οποίων στα σχολεία εντοπίστηκαν από τα self test, αλλά στα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 4/10 στα Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως.
Τον Αύγουστο είχαμε 3.000 περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οπότε άνοιξαν και τα σχολεία, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κα Κεραμέως.
Όπως είπε, καταγράφηκαν 17.000 κρούσματα σε παιδιά τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο 14.000 κρούσματα και σημείωσε ότι πάνω από 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία προέρχονται από τα self test, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο εντοπισμού των ασυμπτωματικών για να περιορίσουμε τη διαφθορά.
«Λειτούργησαν τα πρωτόκολλα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Για παρελάσεις 

Για το θέμα των παρελάσεων, η κα Κεραμέως αφού είπε ότι η όποια λύση πιθανότατα θα αφορά και τις στρατιωτικές και τις μαθητικές, τόνισε πως «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και εν συνεχεία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ναι στις παρελάσεις με προστασία της δημόσιας υγείας».

Για τα Πανεπιστήμια

Αντίστροφη μέτρηση για το σταδιακό άνοιγμα των Πανεπιστημίων από τη Δευτέρα 4/10 και η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι για να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δια ζώσης τα μαθήματα, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να έχει πιστοποιητικό νόσησης, είτε να κάνει δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, αλλά και πως έχουν δοθεί κονδύλια για ενίσχυση του προσωπικού για εκτενέστερη τήρηση των μέτρων.
Σύμφωνα με την υπουργό, «πάνω από το 91% των καθηγητών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Πάνω από 87% του προσωπικού επίσης με δύο δόσεις. Οι φοιτητές έχουν ανοδική πορεία, έχουμε ξεπεράσει το 77%των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση ή έχουν νοσήσει».

Ψαλτοπούλου (ΕΚΠΑ): Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση - Πιθανώς όχι όσοι νόσησαν ενώ είχαν εμβολιαστεί

Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση, καθώς σώζει ζωές, αφού τα αντισώματα σε πολύ κόσμο πέφτουν γρήγορα, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι είναι ανεμβολίαστοι το 95% των ανθρώπων που καταλήγουν καθημερινά, ενώ εξήγησε ότι μπορεί να γίνει τρίτη δόση εμβολίου και αντιγριπικό ακόμα και την ίδια μέρα χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως βέβαια με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του.
Πρόσθεσε ότι με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και πως συνίσταται ακόμα και πριν την εγχείρηση, κυρίως αν έχουν περάσει και 8 μήνες από τον εμβολιασμό.
Κατά την ίδια, η τρίτη δόση αναλόγως της ηλικίας είναι σωτήρια για όλο τον κόσμο και διευκρίνισε ότι κάνουν ενισχυτική δόση και όσοι είναι σε αιμοκάθαρση, αλλά και σε κλιμακτήριο.

Τι ισχύει για όσους εμβολιασμένους νόσησαν

Τέλος, για όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει τα δυο εμβόλια, η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεται τρίτη δόση, καθώς η νόσος βοηθάει πολύ να αυξήσει κανείς την αντισωματική του απάντηση.
«Τουλάχιστον ας περάσουν 6 μήνες από τη νόσηση για να δούμε τα αντισώματα αν χρειάζεται. Δεν μπορεί να σου κάνει κάτι κακό, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς χρήσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμός παιδιών - Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία

Προχωράει κανονικά ο εμβολιασμός των παιδιών στα εμβολιαστικά κέντρα και ήδη έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών.
Αναμένεται ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

Η εικόνα της πανδημία - Σαρώνει στη Βόρεια Ελλάδα

Υψηλή παραμένει η ένταση της διασποράς του κορωνοϊού στη Bόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ ασφυκτικά γεμάτες είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη.
Την ίδια στιγμή, όμως, η υπόλοιπη χώρα δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη, καθώς το επιδημικό κύμα δείχνει ήδη να «κατεβαίνει» προς την κεντρική Ελλάδα, αυξάνοντας την ανησυχία επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τον χειμώνα.
Στις επτά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν μπει στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα) προστέθηκαν άλλες τρεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς), αλλά και η Λάρισα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την εξάπλωση ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα να έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς.

Γέμισαν οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Μόλις 4 κλίνες άδειες σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193).
Η πληρότητα, μάλιστα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου.
Σημειώνεται ότι, ακριβώς λόγω των αναστολών εργασίας, τώρα καθίσταται αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘπου έχουν προέλθει από δωρεά, όπως και 2 ακόμα στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.
Όσο για τις ΜΕΘ-COVID στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, Κατερίνη (4/4), Γιαννιτσά (6/6), Πτολεμαΐδα (6/6) και Κοζάνη (5/5) βρίσκονται, επίσης, στο 100% της πληρότητας, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διαθέσιμη είναι μία κλίνη ΜΕΘ-COVID (από τις 5), στο Νοσοκομείο Σερρών δύο (από τις 10) και στην Έδεσσα μία (από τις τρεις).
Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από ορατός, αφού κενές είναι μόνο τέσσερις ΜΕΘ-COVID σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τη στιγμή που τα περιστατικά κορωνοϊού αυξάνουν.


ΕΟΔΥ: 1.837 κρούσματα και 29 νέοι θάνατοι το Σάββατο 2/10/2021

Κάμψη όπως κάθε Σαββατοκύριακο παρουσιάζει ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τους θανάτους και τον αριθμό των διασωληνωμένων.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.837 νέες περιπτώσεις, με 29 νέους θανάτους και 332 διασωληνωμένους.
Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 1.837 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 493 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 262.
Στη Λάρισα καταγράφονται 125 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.837 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 660.166 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.889 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (63.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
1_66.jpg

To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 296 (89.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (10.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.167 ασθενείς.
2_80.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -8.93%).
Σήμερα έγιναν, 180.977 τεστ και η θετικότητα υπολογίζεται στο 1,02%.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 170 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_61.jpg
4_61.jpg
5_41.jpg
6_19.jpg
7_14.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης