Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τσελέντης: Τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην Κρήτη – Καθησυχάζει για Θήβα

Τσελέντης: Τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην Κρήτη – Καθησυχάζει για Θήβα
Θα έχουμε μετασεισμούς για μήνες στην Κρήτη είπε ο κ.Τσελέντης
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως τα 5,8 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός στην Κρήτη διατύπωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος υπογράμμισε πως το πιθανότερο είναι να σημειωθούν μετασεισμοί της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και 5,3 Ρίχτερ.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Τσελέντης υποστήριξε ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν τα 5,8 Ρίχτερ, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.
Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».
«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε ο κ.Τσελέντης τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Μετασεισμοί για μήνες

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ.
Θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες» υποστήριξε ο κ.Τσελέντης, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.
Από την άλλη, καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.
Όσο αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Δεν βλέπω μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης και για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».
«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», είπε ο κ.Τσελέντης, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή.
«Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» είπε ο κ.Τσελέντης.

Σεισμοί στη Νίσυρο

Για τη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».
Τέλος ξεκαθάρισε ότι, ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και είπε πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης