Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σείεται η γη στην Κρήτη - Καταστράφηκαν πάνω από 100 κτήρια - Σοβαρές ζημιές σε 1.000 - Ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ

Σείεται η γη στην Κρήτη - Καταστράφηκαν πάνω από 100 κτήρια - Σοβαρές ζημιές σε 1.000 - Ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ
Ένας νεκρός, 12 τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε υποδομές ο απολογισμός των 5,8 Ρίχτερ

(upd8) Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Αρκαλοχώρι Κρήτης αλλά και στους όμορους δήμους από τον ισχυρότατο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που άφησαν πίσω τους ένα νεκρό, 12 τραυματίες, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και σοβαρές ζημιές σε υποδομές, αναγκάζοντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών να περάσουν το πρώτο βράδυ τους σε σκηνές και αυτοκίνητα.
Η γη εξακολουθεί να σείεται στην Κρήτη καθώς λίγο πριν τις 08:00 σήμερα το πρωί καταγράφηκε ένας ακόμα ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ με αποτέλεσμα να αναφερθούν νέες καταρρεύσεις κτηρίων.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από την Περιφέρεια Κρήτης, εκτιμώνται σε περισσότερα από 100 τα κτήρια που καταστράφηκαν πλήρως, ενώ πάνω από 1.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν καταγραφεί πάνω από 40 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ, ενώ οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα.
Η βασική εκτίμηση των σεισμολόγων είναι πως τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αν και υποστηρίζουν πως πρέπει να περάσει ένα ακόμα 24ωρο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Στην Κρήτη θα βρεθεί εντός της ημέρας και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τους σεισμόπληκτους.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα, υπολογίζεται σε περίπου 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ.


88_1.JPG

Έκκληση Στυλιανίδη: Μην μένετε στα σπίτια

Έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου να μην παραμένουν στις κατοικίες τους απηύθυνε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Όπως είπε ο κ.Στυλιανίδης, είναι ήδη έτοιμοι οι χώροι που απαιτούνται για τη φιλοξενία των κατοίκων, σε δύο κατασκηνώσεις αλλά και σε ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώροι αυτοί μπορούν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες ωστόσο σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν πείθονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Νέες καταρρεύσεις

Σύμφωνα με  την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη λόγω του νέου ισχυρού μετασεισμού των 5,3 Ρίχτερ σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.


Συστάσεις στους πολίτες

Να αποφεύγουν τις κατασκευές που έχουν υποστεί βλάβες και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες της Κρήτης η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, η οποία κατά την χθεσινή συνεδρίαση της εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
«Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, χθες 27 Σεπτεμβρίου 2021, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης, και σχετικής ενημέρωσης προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται:
Ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί (09.17΄) είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός.
Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:

  • Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
  • Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ (seismoi257_19.pdf (civilprotection.gr)) (https://www.oasp.gr/node/116)».

Λεονταράκης (αντιπεριφερειάρχης Κρήτης): Πάνω από 100 τα κατεστραμμένα κτήρια στο Αρκαλοχώρι

Για τουλάχιστον 100 κατεστραμμένα σπίτια στο Αρκαλοχώρι και για περισσότερα από 1.000 σπίτια με σοβαρές ζημιές στους όμορους δήμους έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Γιάννης Λεονταράκης αναφερόμενος στις καταστροφές που άφησαν πίσω τους τα 5,8 Ρίχτερ που έπληξαν χθες Δευτέρα 27/9 την Κρήτη.
Όπως είπε, ήδη συνεργεία μηχανικών έχουν αρχίσει την καταγραφή των ζημιών ενώ υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι κάτοικοι να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και κατασκηνώσεις.
Παράλληλα, όπως υποστήριξε θα τοποθετηθούν άμεσα και 35 οικίσκοι στο Ηράκλειο ενώ ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να δοθούν άμεσα στους πληγέντες οι αποζημιώσεις.

Τσελέντης: Τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην Κρήτη – Καθησυχάζει για Θήβα

Την εκτίμηση πως τα 5,8 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός στην Κρήτη διατύπωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος υπογράμμισε πως το πιθανότερο είναι να σημειωθούν μετασεισμοί της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και 5,3 Ρίχτερ.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Τσελέντης υποστήριξε ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν τα 5,8 Ρίχτερ, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.
Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».
«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε ο κ.Τσελέντης τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Μετασεισμοί για μήνες

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ.
Θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες» υποστήριξε ο κ.Τσελέντης, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.
Από την άλλη, καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.
Όσο αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Δεν βλέπω μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης και για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».
«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», είπε ο κ.Τσελέντης, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή.
«Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» είπε ο κ.Τσελέντης.
222222.jpg

Χωριό… από σκηνές

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού δημιούργησαν με ταχύτατους ρυθμούς μια σειρά από σκηνές στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου.
Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.
Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

12_6.jpg
4_59.jpg2222_1.jpg

Αυτοψίες στα κτήρια

Σύμφωνα με τον κ.Στυλιανίδη, σήμερα αναμένονται στην περιοχή ερισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.
Επιπλέον, με εντολή του Yπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.
3_62.jpg
7_13.jpg

 

Λέκκας: Έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε

«Δεν έχουμε αρκετές ζημιές, ούτε επιπτώσεις στους κατοίκους», σχολίασε για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
«Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε -μιλώντας στον ΑΝΤ1- κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της δόνησης και συμπλήρωσε πως «έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε».
Συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».
Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση» και είπε πως «τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης», εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά».
Ekklisia.jpgKriti2.jpgKriti6.jpg

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης