Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για covid στη βόρεια Ελλάδα, τέλη Οκτωβρίου το 5ο κύμα – Αγωνία για σχολεία

Συναγερμός για covid στη βόρεια Ελλάδα, τέλη Οκτωβρίου το 5ο κύμα – Αγωνία για σχολεία
Καλή παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα - Σταθεροποίηση κρουσμάτων για 2 με 3 εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Στην εξέλιξη της επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και στο πώς τα σχολεία θα επηρεάσουν τα επόμενα κύματα της covid έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι πολύ καλή και πως το ΕΣΥ – με εξαίρεση περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – εξακολουθεί να αντέχει και να διαχειρίζεται την κατάσταση.
Ωστόσο, ο συναγερμός παραμένει για τη βόρεια Ελλάδα, όπου πολλές περιφέρειες παραμένουν σε μίνι lockdown και περιοριστικά μέτρα, ενώ γίνεται λόγος και για 100% κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στις κλιματολογικές συνθήκες αφετέρου στον χαμηλό εμβολιασμό των παιδιών.
Δεύτερη μεγάλη ανησυχία αποτελούν τα σχολεία και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες.
Προς το παρόν η κατάσταση φαντάζει διαχειρίσιμη αν και οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση η βασική εκτίμηση θέλει το τέταρτο κύμα της επιδημίας να κορυφώνεται με περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως εντός του Οκτωβρίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το 5ο κύμα, το οποίο θα αφορά κυρίως όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ενώ τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 27/9 καθορίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Κεραμέως (υπ.Παιδείας): Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία

Την θέση πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία διατύπωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστήριξε πως παρακολουθείται πολύ στενά η επιδημιολογική κατάσταση.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Κεραμέως είπε πως μετά από δύο πλήρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων έχουμε λιγότερα κρούσματα απ’ ότι είχαμε τον Αύγουστο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά.
Συγκεκριμένα, η κα.Κεραμέως ανέφερε ως παράδειγμα πως τον Δεκαπενταύγουστο, σε παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών καταγράφονταν 5.371 κρούσματα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είχαμε 3.727 κρούσματα εβδομαδιαίως.
Όπως εξήγησε αυτό δικαιολογείται από το γεγονός πως τον Αύγουστο δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις.

Εμβολιασμένοι οι εκπαιδευτικοί

Παράλληλα επεσήμανε την σημασία του γεγονότος πως πλέον έχουν γίνει και εμβολιασμοί αναφέροντας πως ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και μεταδίδουν πρωτίστως, πέρσι ήταν όλοι ανεμβολίαστοι ενώ φέτος έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 82% κι αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι κάποιοι από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει, αντιλαμβανόμαστε πως το τείχος ανοσίας είναι ακόμη ισχυρότερο.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον εμβολιασμό σε παιδιά, ειδικά για το Λύκειο, οι μαθητές που έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό υπολογίζονται σε τουλάχιστον 35%.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Τέλη Οκτωβρίου το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Την εκτίμηση πως το τέταρτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού θα κορυφωθεί εντός του Οκτωβρίου με περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε πως το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα.
Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5οκύμα της πανδημίας.
«Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.
Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα.
Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε.
Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες.
Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ.
Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς» υποστήριξε ο κ Θωμαΐδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή.
Ωστόσο, όπως είπε, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250 την ημέρα.

Βατόπουλος: Υπάρχει θέμα με covid στη βόρεια Ελλάδα – Χαμηλοί οι εμβολιασμοί

Καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα «έκρουσε» καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως υπάρχει θέμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι μικρότερα και η επιδημιολογική εικόνα διαφέρει, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα.
«Δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» είπε ο κ.Βατόπουλος εξηγώντας πως άλλοτε παρατηρούμε τα κρούσματα να αυξάνονται και άλλοτε να μειώνονται.
«Το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» τόνισε προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις.

Παρακολουθούμε τα σχολεία

Παράλληλα, εκτίμησε πως δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει μόλις εδώ και 2 εβδομάδες «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κρίνουμε την μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην σχολική κοινότητα».
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως αναμφισβήτητα το να είναι ελεγχόμενη η επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών τάξεων αποτελεί ένα στοίχημα και θα απασχολεί τους ειδικούς, ειδικά το επόμενο διάστημα όποτε και ο καιρός θα κρυώσει. «Δεν μπορώ να πω εάν θα γίνουν παρελάσεις ή όχι θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί» είπε.

Πείθονται οι πολίτες για τα εμβόλια

Όσον αφορά την διενέργεια εμβολιασμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε πως υπάρχει περιθώρια αυτοί να αυξηθούν, με τον κόσμο να πείθεται περαιτέρω επ’ αυτού.
«Η αίσθηση μου είναι ότι σιγά-σιγά πείθεται.
Κάτι η ταλαιπωρία με τα rapid test και τις απαγορεύσεις, κάτι το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες δεν παθαίνουν τίποτα, κάτι ότι πλέον έχουν γίνει δισεκατομμύρια εμβολιασμοί ανά τον πλανήτη χωρίς πρόβλημα, νομίζω ότι ο κόσμος σιγά- σιγά ξεθαρεύει» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Στους 14.679 οι νεκροί

Στους 14.679 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της covid.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, 1.100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων
6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 645.969 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 111 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.609 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.679 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
b_14.JPGa_22.JPG

Στους 337 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (63.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 303 (89.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.129 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 191 (ημερήσια μεταβολή +20.89%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
d_14.JPGe_6.JPGf_10.JPGc_13.JPG
g_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης