Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Σωστή η απόφαση να εμβολιαστούν με γ’ δόση οι άνω των 60

Τζανάκης: Σωστή η απόφαση να εμβολιαστούν με γ’ δόση οι άνω των 60
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας έως 11 ετών θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι είπε ο κ.Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την χορήγηση της γ’ δόσης στους άνω των 60 ετών ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος είπε πως όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, θα κάνουν την τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA.
«Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής.
Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους.
Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.

Γ’ δόση λόγω της εμβολιαστικής εικόνας

Ο κ.Τζανάκης είπε πως η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας.
«Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρουν απόφαση για τρίτη δόση.
Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών.
Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Ήπια για τα παιδιά

Σχετικά με την απόφαση να δημοσιεύονται στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν, τόνισε ότι είναι σωστή και θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία και τη νοσηλεία τους.
«Θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα.
Περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο», επισήμανε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι.
«Σπανίως τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν δύσκολη νόσο.
Αυτό που έχει σημασία είναι να οχυρωθούν οι γονείς, γιατί εκείνοι είναι που κινδυνεύουν» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σχετικά με τους εφήβους, είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν θέμα παχυσαρκίας ή υποκείμενα νοσήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης