Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντεπίθεση στη Delta με ένταση εμβολιασμών – Ανησυχία για βόρεια Ελλάδα, προς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη;

Αντεπίθεση στη Delta με ένταση εμβολιασμών –  Ανησυχία για βόρεια Ελλάδα, προς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη;
Από 30/9 η γ’ δόση, από Οκτώβριο εμβόλια στους παιδίατρους - 60-79 ετών οι 6 στους 10 νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ -
Σχετικά Άρθρα
(upd8) Τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού παραμένει σε μια σχετική ύφεση και σταθεροποίηση, αν και πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 4.000 κρούσματα στα τέλη Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση και επιστήμονες ετοιμάζουν μια ακόμα αντεπίθεση στον ιό και στην ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Delta, έχοντας ως κύριο σχέδιο την ένταση των εμβολιασμών σε παιδιά αλλά και σε ευπαθείς ομάδες.
Ήδη ανακοινώθηκε πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ’ δόσης του εμβολιασμού στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας, στους υγειονομικούς και στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το τείχος προστασίας στις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.
Παράλληλα προγραμματίζεται από τον Οκτώβριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της covid και στους παιδιάτρους, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 - 17 ετών, μια και αυτά αποτελούν μια ακόμα κρίσιμη ηλικιακή ομάδα που μπορεί πλέον και με το άνοιγμα των σχολείων  να μεταδίδει και να διασπείρει πιο εύκολα τον ιό.
Με αυτές τις δύο κινήσεις, κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν αφενός να προστατεύσουν κρίσιμες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού και αφετέρου να περιορίσουν και να αποτρέψουν μια ευρεία διασπορά του ιού από Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όταν και οι κλιματολογικές συνθήκες θα επιτρέπουν τη μεγάλη εξάπλωση του ιού.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως έχουν γίνει περισσότεροι από 11,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ότι έχει εμβολιαστεί με μια δόση το 60,6% του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Με τη ένταση των εμβολιασμών, με τα αυξημένα test και με τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την επιδημία, να διατηρηθεί όρθιο το ΕΣΥ και το κυριότερο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η κοινωνία και η οικονομία.

Προβληματισμός για Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ανησυχία υπάρχει για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κατά μέσο όρο 275 ημερησίως, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν να περάσει στο «κόκκινο» και σε καθεστώς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη, κάτι που συνεπάγεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής σε όλη την εστίαση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Υπενθυμίζεται πως υπό περιοριστικά μέτρα είναι η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και η Καβάλα.

Οι ειδικοί διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία τα τελευταία 24ωρα καταγράφει ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, αν και η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 341 κρούσματα (έναντι 369 στην Αττική).
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, δείχνουν ότι μέσα σε ένα 24ωρο οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 11%.

Θεμιστοκλέους (γ.γ.Υγείας): Ενισχυτική και μάλλον η τελευταία η γ’ δόση εμβολιασμού

Τη θέση πως η γ’ δόση του εμβολίου κατά της covid είναι ενισχυτική διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον εμβολιασμό και συγκεκριμένα στην τρίτη δόση, ο κ.Θεμιοστοκλέους είπε ότι αυτή «χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορωνοϊό».
Παράλληλα είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση.
Όπως είπε, αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.
Ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms.

Τζανάκης: Σωστή η απόφαση να εμβολιαστούν με γ’ δόση οι άνω των 60

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την χορήγηση της γ’ δόσης στους άνω των 60 ετών ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος είπε πως όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, θα κάνουν την τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA.
«Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής.
Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους.
Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.

Γ’ δόση λόγω της εμβολιαστικής εικόνας

Ο κ.Τζανάκης είπε πως η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας.
«Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρουν απόφαση για τρίτη δόση.
Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών.
Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Ήπια για τα παιδιά

Σχετικά με την απόφαση να δημοσιεύονται στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν, τόνισε ότι είναι σωστή και θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία και τη νοσηλεία τους.
«Θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα.
Περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο», επισήμανε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι.
«Σπανίως τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν δύσκολη νόσο.
Αυτό που έχει σημασία είναι να οχυρωθούν οι γονείς, γιατί εκείνοι είναι που κινδυνεύουν» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σχετικά με τους εφήβους, είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν θέμα παχυσαρκίας ή υποκείμενα νοσήματα.

Γιατί η γ' δόση

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 ξεδίπλωσε για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η αναμενόμενη σε βάθος 5-6 μηνών έκπτωση στα επίπεδα των αντισωμάτων θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην τρίτη δόση, ακόμη και αν είχε επιτευχθεί ο εμβολιαστικός στόχος του 80% για το τείχος ανοσίας.
«Θέλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς», ανέφερε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής για την ενίσχυση ή ολοκλήρωση της επαγόμενης από τον εμβολιασμό ανοσίας με επιπλέον δόση εννέα μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, και το χαμηλό ωστόσο σημερινό ποσοστό κάλυψης του γενικού πληθυσμού στο 56,7% για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, στο 70% με μία δόση.
Το αρνητικό αντίκτυπο του μη εμβολιασμού αποτυπώνεται στους 313 ανεμβολίαστους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό σε σύνολο 342, όσο και στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την χθεσινή κατανομή των 2.126 νέων κρουσμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα υψηλότερα ιικά φορτία μεταξύ των ηπειρωτικών περιοχών είναι το 48,55% της Ξάνθης με κάλυψη 43,72%, το 45,82 της Πέλλας με 44,70% και το 53,34 της Ημαθίας με εμβολιαστική κάλυψη 47,51%.

60-79 ετών οι 6 στους 10 στις ΜΕΘ - Φόβος για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς

Η συμπληρωματική δόση εμβολίου μπορεί να υπερδεκαπλασιάσει τον τίτλο αντισωμάτων συγκριτικά με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο περίπου μηνών από το Ισραήλ που ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου. Έτσι, με βάση τα επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα, η χορήγησή της στη χώρα μας προβλέπεται για τις ευπαθείς ομάδες που δεν πέτυχαν υψηλή ανοσολογική απόκριση με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι), όσοι εκτίθενται στον ιό λόγω επαγγέλματος όπως οι υγειονομικοί και οι 60 ετών και άνω.
Η ηλικία παραμένει βασικό κριτήριο στην προτεραιοποίηση της τρίτης δόσης, η οποία φέρνει ψηλά τους ηλικιωμένους από τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς και τους 60 ετών και άνω, στους οποίους μελέτες διαπιστώνουν ταχύτερη έκπτωση της κυτταρικής και χυμικής ανοσίας.
Οι 60-79 ετών, επεσήμανε η Πρόεδρος, αποτελούν το 59,02% των νοσηλευόμενων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – COVID και το 38% των θανάτων.
Αναφορικά με τους υγειονομικούς, η πρόεδρος επικαλέστηκε τα ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περιπτώσεις ασυμπτωματικής και ολιγοσυμπτωματικής λοίμωξης.
Με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 30 Σεπτεμβρίου, τους ανοσοκατεσταλμένους των περισσοτέρων των 11.200 εμβολιασμών με τρίτη δόση θα ακολουθήσουν οι παραπάνω ομάδες.

Ποιοι βάζουν «φρένο» στο τείχος ανοσίας

Στην εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ομάδα 35-39 ετών που πλέον οδηγεί την πανδημία έχει εμβολιαστεί κατά 59,8%.
Το κρίσιμο 40% σχεδόν που υπολείπεται, ποσοστό αντίστοιχο για τους ανεμβολίαστους και των άλλων δύο κομβικών ηλικιακών ομάδων, 30-34 (41,7%) και 25-29 (42,2%), βάζει φρένο στην οικοδόμηση του τείχους προστασίας έναντι του κορωνοϊού, στην οποία πλέον συμμετέχουν και οι ανήλικοι.
Στους 98.000 ανέρχονται οι έφηβοι 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού (28,7%, 30% με τα ραντεβού) και 15,7% τα παιδιά 12-14.
Ώθηση αναμένεται να δοθεί από τη συμμετοχή των παιδιάτρων, για τους οποίους κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την επικείμενη πρόσκληση για συμμετοχή στους εμβολιαστική εκστρατεία εντός εβδομάδας, με ενημέρωση περί τις συμβάσεις ώστε, στις αρχές του Οκτωβρίου να εκκινήσουν εμβολιασμοί.

Στους 14.505 οι θάνατοι

Στους 14.505 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 20/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.126, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 632.908, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 138 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.866 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.505 θάνατοι.
eody_20_9.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (62,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 313 (91,52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eody_20_9_2.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.092 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 128 (ημερήσια μεταβολή -33,33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis20_9.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης