Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στοίχημα για την κυβέρνηση ανοιχτά σχολεία και αποφυγή lockdown - Αλλαγές από 13/9 για ανεμβολίαστους

Στοίχημα για την κυβέρνηση ανοιχτά σχολεία και αποφυγή lockdown - Αλλαγές από 13/9 για ανεμβολίαστους
Επτά περιοχές στο κόκκινο και σε περιοριστικά μέτρα έως τις 16/9 - Αίτημα να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όλους
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Αν και αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η πανδημία covid παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα, οι ειδικοί αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο, εξαιτίας και της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Delta, ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό ανάμεσα στους μαθητές και στα παιδιά, προσδιορίζοντας τις επόμενες δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων ως την κρίσιμη περίοδο που θα δείξει προς τα πού κινούμαστε ως προς την εξέλιξη της επιδημίας.
Και ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο και ως βασικό της στοίχημα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να μην χαθεί μια τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, πολύ δύσκολα τα σχολεία θα μπορέσουν να είναι ανοιχτά από τον Δεκέμβριο και μετά.
Δεύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει και πάλι οριζόντιο κλείσιμο της χώρας με νέα καθολικά lockdown, τη στιγμή πάντως που ήδη 7 περιοχές είναι «στο κόκκινο» και σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ήδη ζητούν σκληρούς περιορισμούς για να μειωθούν τα κρούσματα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όλους, ακόμα και για τα παιδιά.
Και ενώ απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποφυγή νέων lockdown, σε μιας μορφής lockdown εισέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και ενώ στο φως έρχονται και περιπτώσεις για πλαστές βεβαιώσεις θετικών rapid test, έτσι ώστε πολίτες να λάβουν fake βεβαίωση νόσησης.

Παυλάκης: Να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όλους και για τα παιδιά

Να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα και για τα παιδιά καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα, ακόμα και lockdown έτσι ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα προτείνει ο Γιώργος Παυλάκης γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υποστήριξε ότι «τη μετάλλαξη Delta πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας».
«Το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

Ακόμα και lockdown για να πέσουν τα κρούσματα

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown.
Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις» υποστήριξε ο κ. Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά.
Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.
«Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμα.
Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική.
Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά.
Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός» είπε ο κ.Παυλάκης.

Παγώνη: Άκρως επιθετική η Delta, να εμβολιαστούν τα παιδιά

Την εκτίμηση πως σε 15 ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων θα φανεί τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
«Υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, τα οποία αντανακλούν την κατάσταση των προηγούμενων 15 ημερών.
Μόλις ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία, μετά από 15 μέρες θα φανεί τι θα γίνει.
Ο αριθμός των παιδιών που έχει εμβολιαστεί είναι μικρός.
Θέλει μεγάλη προσοχή.
Μάσκα και τήρηση αποστάσεων πρέπει να τηρηθούν.
Τα παράθυρα στις τάξεις θα πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτά.
Η πρότασή μας είναι συνεργεία έξω από κάθε σχολείο για να εμβολιαστούν παιδιά» υποστήριξε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.

Άκρως επιθετική η Delta

«Οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι όλες ασφαλείς για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Ευρώπη και Αμερική έχουν εμβολιάσει πάρα πολλά παιδιά.
Μιλάμε με στοιχεία σοβαρά.
Η μετάλλαξη Delta είναι άκρως επιθετική και μεταδοτική» τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία είχε αντιπαράθεση με τον κλινικό διαιτολόγο Αντώνη Πουλτουρτζίδη που αρνείται να εμβολιαστεί.

Αντιπαράθεση

Ο κ.Πουλτουρτζίδης είπε πως τα εμβόλια όσο βρίσκονται σε στάδιο δοκιμής θα πρέπει να διατηρούν την κίτρινη κάρτα.
«Οι δύο λέξεις που φοβίζουν την κοινωνία είναι η κίτρινη κάρτα και το πιστοποιητικό αντισωμάτων», είπε ο κλινικός διαιτολόγος.
«Στην ιατρική δεν μιλάμε με προσωπικές απόψεις, αλλά με επιστημονικά δεδομένα. όταν το εμβόλιο έχει περάσει στην τρίτη φάση, νομίζω ότι προσωπικές απόψεις δεν έχουν καμία σχέση.
Δεν μιλάμε με γενικότητες.
Αυτή τη στιγμή τα επιστημονικά δεδομένα είναι στα χέρια του καθενός.
Το εμβόλιο έχει περάσει όλες τις φάσεις, έχει εγκριθεί, έχουμε στα χέρια μας όλες τις παρενέργειες και τι έχει συμβεί σε όλα τα όργανα σε ποσοστά, και επιπλέον από τα χέρια μας έχει περάσει τόσος κόσμος με κορωνοϊό, που η δική μου άποψη μετράει, και όχι η δική σας.
Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο φτάνουν σε ΜΕΘ, αλλά μετά ταλαιπωρούνται με προβλήματα και ακτινολογικά ευρήματα για μία ζωή» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Σε μίνι lockdown 7 περιοχές

Στο «κόκκινο», επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα παρακάτω:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Μήνυμα Γκάγκα για πλαστά πιστοποιητικά και αναστολές εργασίες

Ένα ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας απηύθυνε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην πρώτη της παρουσία στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γκάγκα ευχαρίστησε τους συναδέλφους της υγειονομικούς για όλη την προσπάθεια που έχουν καταβάλει αυτούς τους 18 μήνες και σημείωσε πως, παρά τα πρόσφατα περιστατικά πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού και διαγνωστικών ελέγχων, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του συνεχίζει να υφίσταται.
«Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, έχουμε πολλά κρούσματα καθημερινά και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαζόμαστε ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς οι ίδιοι, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να παραθέσει και ορισμένα στοιχεία για τις αναστολές εργασίας που έχουν επιβληθεί σε υγειονομικούς.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως 5.305 πράξεις αναστολής έχουν επιδοθεί στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία (5,8%), με τις 447 από αυτές να αφορούν γιατρούς (σε σύνολο 21.000), τις 2.700 να αφορούν νοσηλευτές (σε σύνολο 40.000) και τις 879 να αφορούν διοικητικό προσωπικό (σε σύνολο περίπου 12.000) από τα νοσοκομεία της χώρας.

Αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων - Οι δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Εκτενή αναφορά στον ρόλο των σχολείων σε μια πιθανή συντριπτική αύξηση της επιδημίας, αν δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί, έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν την αξία αφενός της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης του σχολικού περιβάλλοντος για την ομαλή διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης και αφετέρου του εμβολιασμού του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης.
Άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες τις επόμενες εβδομάδες, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να θορυβήσει γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Κι αυτό γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά.
Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά.
Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους, γι'αυτό και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

Αύξηση στις αρχές Οκτωβρίου λόγω καιρού και μεταλλάξεων «βλέπουν» οι ειδικοί

Τα νεότερα στοιχεία από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσίασε νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα καταγράφεται μείωση της τάξης του 20% στις νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, ο μέσος κυλιόμενος ημερήσιος αριθμός των οποίων ανέρχεται πλέον στις 2.274, τη στιγμή που οι διαγνωστικοί έλεγχοι παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα (περίπου 90.000/ημέρα).
Ύφεση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον ημερήσιο μέσο όρο να έχει υποχωρήσει κατά 15% στις 223/ημέρα, ενώ αντίθετα η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 6% και οι θάνατοι κατά 20-30%.
Σε αντιστοιχία με τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, βρίσκονται και οι σημερινοί αριθμοί από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος ανακοίνωσε 2.170 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, συνέπεια 91.875 διαγνωστικών ελέγχων.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν σε 212, διασωληνωμένοι βρίσκονται 384 ασθενείς (εκ των οποίων οι 343 ανεμβολίαστοι), ενώ καταγράφηκαν και 43 νέοι θάνατοι.
Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, Αθήνα και Θεσσαλονίκη -που σύμφωνα με τους ειδικούς παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία μέχρι στιγμής- σημειώνουν σήμερα 561 και 256 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα.
Σε αναλογικά υψηλά επίπεδα κινούνται περιοχές όπως η Λάρισα (72), το Ηράκλειο (70), η Αχαΐα (66), η Πέλλα (51), η Χαλκιδική (49), η Ημαθία (44), η Μεσσηνία (43), η Καβάλα (41) και η Κορινθία (40). Μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαγιορκίνη, το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας από τη βόρεια Ελλάδα λόγω της αλλαγής του καιρού.
Η πρόβλεψη αυτή συνδυαστικά με το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» επικρατεί πλέον σε ποσοστό 99,2% στην επικράτεια και στο 100% στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρους, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη, γίνεται αντιληπτό ότι οι κάτοικοι των περιοχών που παρουσιάζουν ήδη μια σχετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων τοπικών ή και οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Μέτρα για τον κορωνοϊό - Πρεμιέρα στις 13/9 με σαρωτικούς ελέγχους σε κλειστούς χώρους

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά τη Δευτέρα 13/9 και για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.
Οι προετοιμασίες για την μετάβαση στη χειμερινή κανονικότητα τις τελευταίες μέρες είναι πυρετώδεις, καθώς για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν διά ζώσης, ενώ θα συνυπάρξουν ταυτόχρονα μετά από καιρό (δηλαδή την ανάπαυλα του καλοκαιριού) εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε κοινούς χώρους.
Την εντατικοποίηση των ελέγχων σχεδόν επιβάλλει η τριπλή διάσταση των νέων μέτρων, καθώς τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί και κανόνες είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για την παρουσία αμφότερων σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, απαιτώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μεγάλη εγρήγορση για την πιστή τήρηση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε εκείνα τα σημεία που θα λειτουργήσουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια με όρους σχετικής μαζικότητας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και βεβαίως τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Στο πεδίο της ψυχαγωγίας, άλλωστε, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κινητοποιεί και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους, αλλά και η αθρόα προσέλευση του νεανικού κοινού, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού.
Παρότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες κατά την παραμονή τους σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ακόμη πιο τεταμένη θα πρέπει να είναι η προσοχή των πολιτών σε χώρους παράλληλης συνύπαρξης εμβολιασμένων και μη, καθώς οι καιρικές συνθήκες δε φαίνεται να ευνοούν την παραμονή σε εξωτερικό χώρο, για όσους επιθυμούν να ψυχαγωγηθούν ή να αθληθούν.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι καλούνται να συνυπάρξουν σε χώρους Τέχνης και ψυχαγωγίας, αλλά και στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, υποχρεωτικά είναι από τη Δευτέρα δύο rapid test αντιγόνου την εβδομάδα για όσους απασχολούνται ως:

  • εκπαιδευτικοί
  • ακαδημαϊκοί,
  • εργαζόμενοι σε τουρισμό,
  • εργαζόμενοι σε εστίαση,
  • εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Το κόστος για καθένα από τα τεστ ανέρχεται σε 10 ευρώ με επιβάρυνση του εργαζόμενου και θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ιατρικά διαγνωστικά κέντρα.
Απαραίτητη θα είναι και η επίδειξη της ψηφιακής βεβαίωσης αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή τις εκπαιδευτικές Αρχές.
Την ίδια ώρα, μεγαλύτερο εύρος πολιτών θα μπορούν να επισκέπτονται το φετινό χειμώνα χώρους Τέχνης, καθώς είναι οι μόνοι που θα μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και μη.

Αναλυτικά, σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

  • εμβολιασμένους,
  • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
  • ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ, όπως και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.
Παράλληλα, οι παραπάνω επιχειρήσεις -κατ’ εξαίρεση το φετινό χειμώνα- θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν στο 100% τη χωρητικότητά τους.

Επιπλέον, στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:

  • εμβολιασμένοι,
  • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
  • ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα, αν κάποια αθλητικά σωματεία ή γυμναστήρια επιθυμούν να λειτουργήσουν μόνο με πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να κάνουν χρήση του 100% της χωρητικότητάς τους.

Διάθεση self test από 8/9 για τους μαθητές


Από 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διάθεση self test για τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη έως την Παρασκευή 17/9.

Πότε πρέπει να γίνουν

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το test πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου έως και 24 ώρες πριν.
Ακολούθως, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Το Yπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες».
Ειδικότερα, βεβαίωση self test «οφείλουν να φέρουν οι μαθητές, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου)».
«Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ερωτηθείσα για το εάν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Στους 14.060 οι νεκροί


Στους 14.060 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 9/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.170, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 609.519, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.235 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι.
h1_11.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

h2_12.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4.95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h8_12.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης