Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για τα σχολεία - Προς κλείσιμο πριν ακόμα ανοίξουν - Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Αγωνία για τα σχολεία - Προς κλείσιμο πριν ακόμα ανοίξουν - Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί
Πιθανό να αλλάξει η οδηγία του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο τμημάτων λένε οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει κατηγορηματικά ότι τα πάντα είναι έτοιμα έτσι ώστε η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει με ασφάλεια, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι αυτά θα ξανακλείσουν επικαλούμενοι την αύξηση της νοσηρότητας στα παιδιά
«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Delta που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα.
Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες.
Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γ. Κωνσταντόπουλος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ρόλο του παιδιάτρου ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δε θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.

Ψαλτοπούλου: Μπορεί να αλλάξει η οδηγία για το κλείσιμο των τμημάτων

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου υποστήριξε και εκείνη πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Η κα.Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.
«Η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν» τόνισε η κα.Ψαλτοπούλου, η οποία επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορωνοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες.

Μακρή (υφ.Παιδείας): Οι ειδικοί θα υποδείξουν εάν θα κλείσουν τα σχολεία

Την θέση πως οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα υποδείξουν εάν θα κλείσουν τα σχολεία διατύπωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, η οποία παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα με το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων τεστ.
«Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο.
Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε.
Με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Μακρή.

Μπορεί να αλλάξουν τα πρωτόκολλα

Η κα.Μακρή επανέλαβε τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, με αερισμό των αιθουσών, με διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και με τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.
Όπως είπε, όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test.
Σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η κα. Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».

Προφανώς θα παίρνει απουσίες μαθητής που δεν είναι κρούσμα

Για τις απουσίες σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες».
Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης