Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη κόλαση στα Βίλια - Η φωτιά σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό - Χρυσοχοΐδης: Δίνουμε μεγάλη μάχη

Πύρινη κόλαση στα Βίλια - Η φωτιά σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό - Χρυσοχοΐδης: Δίνουμε μεγάλη μάχη
Η φωτιά στα Βίλια καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα
Σχετικά Άρθρα

Mεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και πάλι η φωτιά στα Βίλια, όπου νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.
Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωση του οικισμού καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει "τείχος" για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.
Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο.
Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου που δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Χρυσοχοΐδης: Το θέμα της ασφάλειας των εναέριων μέσων δεν είναι διαπραγματεύσιμο


Ενημέρωση για τις μάχες στα πύρινα μέτωπα έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως ανέφερε, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 42 νέες πυρκαγιές, ενώ μαζί με αυτές που συνεχίζουν από τη χθεσινή ημέρα το σύνολο τους ανέρχεται στις 84. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η πυρκαγιά στα Βίλια.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το απόγευμα δόθηκε μια μεγάλη μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αποτρέπουν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό των Βιλίων.
Το έργο των δυνάμεων δυσχέραιναν οι αλλαγές του ανέμου, το γεγονός πως η φωτιά έκαιγε σε συμπαγές δάσος χωρίς χώρους καλλιέργειας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες καθώς και το γεγονός πως δεν υπάρχουν δρόμοι ώστε οι επίγειες δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στις φλόγες.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 427 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα, καθώς και δυνάμεις χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, αστυνομία και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην περιοχή ενεργούσαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, τα οποία στο σύνολό τους έφτασαν τα 29, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev.
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την απουσία του Beriev κατά την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, όταν και βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, έχοντας συμπληρώσει το όριο των ωρών πτήσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο και για αυτό τον λόγο έχει αποφασιστεί να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του κατασκευαστή για το πότε και πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία συντήρησης και ελέγχου.
Ανέφερε επίσης πως ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν συνολικά 3.161 ώρες πτήσεις, το 2021, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει τις 6.190 ώρες πτήσεις, δείγμα του μεγέθους του προβλήματος που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Στάχτη 80.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Πάνω από 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Σε δηλώσεις του, το πρωί της Τετάρτης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είχε δηλώσει πως η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και του Παλαιοχωρίου.
«Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια. Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα.
Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση, η οποία δεν λειτουργούσε. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο.
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα» είπε μιλώντας στο Mega.

Bilia2_1.jpgΕνδείξεις για εμπρησμό

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια» δήλωσε στο Mega ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό.
«Δυστυχώς το βράδυ είχαμε τεράστια μέτωπα που κατάπιναν τα δάση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το στα Παλαιοκούνδουρα θέλει προσοχή. «Είναι μία φωτιά ανεξέλεγκτη, άρα πάλι περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τη σβήσουν. Είναι δάση που δεν υπάρχει πρόσβαση καμία» υπογράμμισε.
Bilia1.jpgΝύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στα Βίλια

H φωτιά εξακολουθεί να καίει πευκόφυτο δάσος στο όρος Μακρόν και στο όρος Πατέρας, σε μία ευρύτερη περιοχή που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμοινες πρασίνου για την Αττική. Επί ποδός βρίσκεται ο οικισμός στα Βίλια με τους κάτοικους να μένουν ξάγρυπνοι και παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Οι κάτοικοι αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες που θα τους προσέφεραν μία κάποια προστασία.
Στα Βίλια το μέτωπο δεν είναι ενιαίο αλλά ο οικισμός είναι περικυκλωμένος από μικρές εστίες φωτιάς, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

Κολοβέντζος (αντιδήμαρχος Μάνδρας): Όλη η εναέρια δύναμη είναι στην περιοχή αλλά είναι πολλά τα μέτωπα και διασπώνται

Το μέτωπο είναι μεγάλο και αυτό που συναντάμε συνεχώς είναι οι αναφλέξεις που γίνονται εκεί που δεν το περιμένουμε, τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.
Ο ίδιος ανέφερε πως το βράδυ ήταν πολύ δύσκολο και ότι γίνανε μεγάλες αναζωπυρώσεις στις κορυφές των βουνών που είναι δύσβατα σημεία με πυκνή βλάστηση και αδύνατη η προσέγγιση τους.
Επεσήμανε πως προληπτικά εκκενωθήκαν οι οικισμοί χθες και ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν υπάρχουν θύματα, ούτε έχουν καεί σπίτια.
Σημείωσε πως όλη η εναέρια δύναμη είναι στην περιοχή αλλά είναι πολλά τα μέτωπα και διασπώνται.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν αρχικά 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης