Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η φωτιά στα Βίλια - Ενισχύονται οι εναέριες δυνάμεις - Στη μάχη Ilyushin και Beriev - Άνω των 10 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Εκτός ελέγχου η φωτιά στα Βίλια -  Ενισχύονται οι εναέριες δυνάμεις - Στη μάχη Ilyushin και Beriev - Άνω των 10 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Το πρωί της Τρίτης, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Παλαιοχώρι Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα, Θέα - Εκκενώθηκε το γηροκομείο "Παναγιά Φανερωμένη"

Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Ανεξέλεγκτη καίει από το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8/2021) η φωτιά στα Βίλια. Το πύρινο μέτωπο είναι μεγαλύτερο από 10 χλμ., ενώ έχει καταστρέψει πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα.
Οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται καθώς στη μάχη έχουν μπει τα δύο Ilyushin, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Τα ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.
Το στοίχημα είναι να προληφθεί οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.
Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης, που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.
Το πρωί της Τρίτης (17/8/2021), εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, ενώ εκκενώθηκε επίσης και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη». Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (16/8/2021) είχε εκκενωθεί ο οικισμός Βενίζα, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις των οικισμών Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι.
Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον δήμο Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου.

Στη μάχη και το ρωσικό Beriev

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και εναέρια μέσα, για να συνδράμουν στην κατάσβεση. Συγκεκριμένα επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάχη με τις φλόγες θα δώσουν και τα δύο Ilyushin.
Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η εκκένωση του γηροκομείου - Με κορωνοϊό, δύο ηλικιωμένοι εκ των 14

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια Αττικής λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.
Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι δύο, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Πατούλης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή


Για μεγάλη οικολογική καταστροφή έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
«Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο. Ευτυχώς, σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων.
Ευτυχώς, οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε ο κ. Πατούλης μιλώντας στον Σκάι, νωρίτερα. Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά.
«Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

«Ό,τι έγινε, έγινε από εθελοντές, πυροσβέστες και βυτιοφόρα του Δήμου»

Ένα από τα μέτωπα στα Βίλια έχει κατεύθυνση προς τα Μέγαρα κι άλλο ένα προς το Πόρτο Γερμενό.
«Ο κόσμος υπακούει στις εντολές. Χτες το βράδυ στο δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσοπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.
«Ότι έγινε, έγινε από εθελοντές, πυροσβέστες και βυτιοφόρα του Δήμου» συμπλήρωσε μιλώντας στο Mega.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές σε Λαυρεωτική, Βίλια, Πάρνηθα, Βόρεια Εύβοια και Ηλεία-Αρκαδία, συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
Αναλυτικά:
• Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.
• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης