Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το Ισραήλ αποκηρύσσει το lockdown, απέτυχε είναι οικονομική αυτοκτονία… ενώ στην Ελλάδα κάποιοι το εισηγούνται…

Το Ισραήλ αποκηρύσσει το lockdown, απέτυχε είναι οικονομική αυτοκτονία… ενώ στην Ελλάδα κάποιοι το εισηγούνται…
Το Ισραήλ αλλάζει στρατηγική, εισηγείται οι πολίτες να μάθουν να ζουν με τον Covid 19
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ αποκηρύσσει το lockdown θα είναι οικονομική αυτοκτονία, εάν υπάρξει πάλι καθολική καραντίνα το Ισραήλ θα φτωχοποιηθεί ανέφερε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett.
Ωστόσο την ίδια στιγμή εδώ στην Ελλάδα, ορισμένοι επιστήμονες, εισηγούνται νέο lockdown, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλώσει ότι πρέπει να αποφευχθεί… ο ερευνητής ιατρός στις ΗΠΑ Παυλάκης αναφέρει ότι η μετάλλαξη Delta είναι ουσιαστικά νέος ιός οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθολικό lockdown και μάλιστα άμεσα.

Το Ισραήλ αλλάζει στρατηγική, εισηγείται οι πολίτες να μάθουν να ζουν με τον Covid 19

Το Ισραήλ φαίνεται ότι αλλάζει στρατηγική και με βάση ένα σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, δεν περιλαμβάνεται lockdown παρ΄ ότι οι βαριά ασθενείς από 52 που ήταν πριν λίγες εβδομάδες έχουν φθάσει στους 508 εκ των οποίων 62% είναι εμβολιασμένοι.
Η νέα στρατηγική του Ισραήλ είναι ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν παράλληλα με τον ιό.
Είπε ότι «το κλείσιμο έχει άμεσο κόστος για την ανθρώπινη ζωή» και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν «ποιες είναι οι ευθύνες ως πολίτες».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δίκιο σε αυτό που είπε, το τίμημα των 3 lockdowns που υπέστησαν οι Ισραηλινοί το περασμένο έτος όχι μόνο κόστισε 200 δισεκατομμύρια NIS, αλλά δημιούργησε μεγαλύτερη ζημιά παρά κέρδος σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής των ανθρώπων.
Οι ασθενείς απέφευγαν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία συσσωρεύοντας προβλήματα υγείας και δημιουργώντας μια σκιώδη κρίση υγείας.
Είτε ήταν κατά το πρώτο κύμα στο οποίο οι άνθρωποι φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο επειδή πίστευαν ότι θα μολυνθούν, είτε αργότερα όταν οι χρόνοι αναμονής ήταν μεγάλοι, οι πολίτες παράτειναν τα προγραμματισμένα σχέδια τους για ιατρική περίθαλψη, αυξάνοντας τις ασθένειες και τα προβλήματα εκτός Covid 19.

Σοκάρουν οι μελέτες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Cyrille Cohen, οι μελέτες δείχνουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους που έπαθαν εγκεφαλικό δεν πήγαιναν στο νοσοκομείο από φόβο μήπως μολυνθούν, με αποτέλεσμα να υποστούν πολλοί μακροχρόνιες βλάβες ή και να πεθάνουν.
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος, αν και ακόμη μελετάται, έχει αρχίσει επίσης να γίνεται εμφανής.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν συχνά κουρασμένοι με διαταραχές του ύπνου, κρίσεις πανικού, νευρικότητας και άγχους.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 από μια ομάδα Βρετανών ερευνητών έδειξε ότι τα θέματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των lockdowns.
Επίσης μια μελέτη στο Ισραήλ που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2021 στο International Journal of Environmental Research and Public Health έδειξε «υψηλό επίπεδο ψυχολογικής δυσφορίας» μεταξύ εκείνων που αξιολόγησε.

Τα lockdowns απέτυχαν – Θα φτωχοποιήσουν το Ισραήλ

Επιπλέον, όπως περιέγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τα lockdowns αρρωσταίνουν την οικονομία της χώρας, δεν αποδίδουν.
«Εάν συνεχίσουμε με την πολιτική των lockdowns και καταστροφικών περιορισμών στην οικονομία, θα γίνουμε απλώς οικονομικά φτωχοί, θα φτωχοποιηθούμε», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Το τεράστιο ποσό που ξοδέψαμε για τις καραντίνες, οι οποίες έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα, ήταν χρηματοδότηση που στην πραγματικότητα αντλήθηκε από άλλους τομείς της οικονομίας.
Το Ισραήλ και επίσημα αναγνωρίζει ότι τα lockdown δεν λειτούργησαν.
«Η ιδέα ότι το lockdown είναι χρήσιμο είναι κάτι που δεν αποδείχθηκε κατά το τρίτο κύμα», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Sheba.
«Η καθολική καραντίνα δεν ήταν αποτελεσματική ακόμη και με την παραλλαγή Alpha, για να μην αναφέρουμε την παραλλαγή Delta. Το τρίτο κύμα σταμάτησε με τα εμβόλια».

Γιατί τα lockdowns είναι λάθος;

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξίσωσε τη ζωή παράλληλα με την πανδημία με την επιβίβαση σε ένα αυτοκίνητο:
«Εξετάστε, για παράδειγμα, τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων», έγραψε ο Bennett.
«Εξάλλου, είναι δυνατόν να πετύχουμε μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα απαγορεύοντας την οδήγηση στους ισραηλινούς δρόμους.
Όλοι όμως καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ζήσουμε και να επιτρέψουμε την κίνηση στο Ισραήλ.
«Το ίδιο ισχύει και με την μετάλλαξη Delta».
Αυτό που πραγματικά σημαίνει ο Bennett είναι ότι όλα στη ζωή έχουν έναν πιθανό κίνδυνο.
Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψουν ασφαλείς στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πιθανότητες ατυχήματος.
Το κράτος για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αυτοκινητιστικά ατυχήματα τοποθετεί αστυνομικούς στους δρόμους.
Παρέχει ένα σύνολο κανόνων και τους εφαρμόζει.
«Γιατί οι άνθρωποι δεν παραβιάζουν τα κόκκινα φώτα;»
«Κάποιοι λένε γιατί είναι επικίνδυνο.
Αλλά γιατί φοβούνται μήπως τους επιβληθούν πρόστιμα - για αυτούς τους ανθρώπους χρειαζόμαστε κανόνες».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν μπορεί πληρώνει για να έχει έναν αστυνομικό σε κάθε γωνιά - δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί αστυνομικοί ενώ θα κόστιζαν και πάρα πολλά χρήματα.

Οι θάνατοι δεν μπορούν να μηδενιστούν

Κατά τον καθηγητή Nadav Davidovitch του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει και να εφαρμόσει στρατηγικές πρόληψης για τη μείωση των θανάτων όσο το δυνατόν περισσότερο από τον COVID-19.
«Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να τους μειώσουμε στο μηδέν».
Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ των ενεργειών της κυβέρνησης - του Green Pass ή της αγοράς εμβολίων - και των ευθυνών των πολιτών - που φορούν μάσκες ή εμβολιάζονται.
«Ο κορωνοϊός δεν είναι από μόνος του τίποτα.
Εάν δεν υπάρχει ξενιστής για τη μετάδοση του κορωνοϊού, ο ιός θα πεθάνει.
Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση του ιού «και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν το ρόλο που μπορούν να παίξουν για να τον σταματήσουν».

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα όπου τα εμβόλια είναι προσβάσιμα σε όλους, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου εμβολίου για συγκεκριμένους επιλέξιμους πολίτες
Η μάσκα είναι αποτελεσματική μόνο όταν φοριέται.
Και κανείς δεν αναγκάζει κανέναν άλλον να φορέσει την μάσκα.
Ο κορωναϊός είναι εδώ και ήρθε για να μείνει - ή τουλάχιστον δεν θα φύγει σύντομα.
Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι θα εξαφανιστεί, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ασφάλεια με τον ιό.
«Αναμένονται πιο δύσκολες μέρες», είπε ο Bennett.
Αλλά αν οι Ισραηλινοί φορούν τις ζώνες ασφαλείας τους, θα έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν από τη βόλτα.

Τι θα ισχύει από 22 Αυγούστου;

• Τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες θα δέχονται μόνο ένα άτομο ανά 7 τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να φέρουν μια πινακίδα που να εξηγεί τους περιορισμούς.
• Αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, γκαλερί και συνέδρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και στούντιο, αίθουσες προσευχής, καθώς και φεστιβάλ, γάμοι, εκδηλώσεις εορτασμού και εστιατόρια υπόκεινται στο Green Pass πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Το ίδιο ισχύει για βιβλιοθήκες, μουσεία, πανεπιστήμια και κολέγια.
Οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με αυτούς που επιβλήθηκαν στα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού, αλλά με μερικές βασικές αλλαγές.
Πρώτον, οι δοκιμές PCR, που κάποτε ήταν ελεύθερα διαθέσιμες για όλους τους πολίτες, θα χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μόνο για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, ενώ άνω των 12 ετών θα πρέπει να πληρώσουν για να κάνουν το tests.

Παυλάκης: Η μετάλλαξη Delta πρέπει να θεωρείται νέος ιός – Χρειάζεται επειγόντως lockdown

Για τα αυξημένα κρούσματα Covid και τη μετάλλαξη Delta στην Ελλάδα μίλησε ο ερευνητής γιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης έκανε ύστατη έκκληση να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, με αφορμή τα κορωνοπάρτυ που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία είναι μέρη υπερμετάδοσης, όπως τόνισε.
«Θα τα βρούμε μπροστά μας» σημείωσε.
Ο ερευνητής εξήγησε πως «η μετάλλαξη Delta πρέπει να θεωρείται καινούριος ιός.

Άμεσα lockdown

Μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα.
Σταματάει μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα μέσα στην κοινότητα.
Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα.»
Διευκρίνισε, δε, πως ένα lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι».
Παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα, σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.

Καινούρια επιδημία

«Η Delta δεν αστειεύεται.
Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», επεσήμανε.
Τέλος, είπε ότι «πρέπει, πράγματι, να ανησυχούμε πολύ.
Η επιδημία γιγαντώνεται.
Παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 21%»
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο Παυλάκης είπε ότι «τα παιδιά και μολύνονται και μεταδίδουν και νοσούν.
Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός και πολύ περισσότερα μέτρα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης