Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκρηξη κρουσμάτων - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - Παράταση του lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά - Ραγδαία άνοδος της θετικότητας

Έκρηξη κρουσμάτων - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - Παράταση του lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά - Ραγδαία άνοδος της θετικότητας

Πονοκέφαλος η αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων - Μητσοτάκης: Τέλη Αυγούστου τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το τέταρτο κύμα κάνει αισθητή την παρουσία του στη συνεχή αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών σταθερά, αν και με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους έξαρσης της επιδημίας.
Τα κρούσματα του Αυγούστου αγγίζουν ήδη τα 30.641 μετά τα 3.475 χθεσινά 11/8 -κατόπιν 88.069 ελέγχων- και ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt βρέθηκε ξανά σε ανοδική πορεία.
Από τις 14 Ιουλίου οπότε υπολογιζόταν στο 1,38, μειώθηκε στο 1,05 την περασμένη εβδομάδα για να σκαρφαλώσει στο 1,09 χθες με μεγάλη διακύμανση (0.88 - 1.37), γεγονός που μαρτυρά την έντονη παρουσία του ιού σε ορισμένες περιοχές, ιδίως τους τουριστικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου 2021 τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας καταγράφηκαν σε Νάξο (5,32%) και Πάρο (4,64%), με τη Μύκονο (3,25%) να ακολουθεί Χίο (3,74%), Ρόδο (3,57%) και Χανιά (3,51%).
Πρόκειται για νησιωτικές περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση σε καθημερινή βάση, όπως φαίνεται και από τη σημερινή διασπορά με 24, 16, 46, 23, 99 και 138 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Στο νησί των ανέμων μάλιστα, το ιικό φορτίο μεταφράζεται σε 453,92 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Οι αριθμοί νέων λοιμώξεων παραπέμπουν στις μελανές ημέρες του Μαρτίου και την κορύφωση της επιδημίας, με τη διαφορά ότι τότε διενεργούνταν σημαντικά λιγότεροι έλεγχοι.
Αν κάτι ανησυχεί, είναι οι ανοδικές τάσεις σκληρών δεικτών όπως οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.
Όπως είναι φυσικό σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοϊού ενόψει Σεπτεμβρίου, οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν και οι παραθεριστές θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ.
Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνωμένοι) έχουν αρχίσει να αυξάνονται γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι από το Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν, τα παράθυρα θα κλείσουν με αποτέλεσμα οι χώροι να μην αερίζονται επαρκώς, αλλά -το κυριότερο- οι μόνιμοι κάτοικοι της Αττικής επιστρέψουν από τις διακοπές τους.
Επί του παρόντος, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι διαχειρίσιμη.
Αντιθέτως, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη.
Τη στιγμή λοιπόν που κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και με δεδομένο ότι οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, η κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Μάλιστα, όπως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν από το Φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, αποκλείοντας παράλληλα νέο lockdown.

Μητσοτάκης: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους - «Όχι» σε lockdown

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απέκλεισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους λίγους ανεμβολίαστους.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα πάμε σε νέο lockdown.
Δεν είναι lockdown η απαγόρευση μετακίνησης το βράδυ και η απαγόρευση μουσικής».
Επίσης υποστήριξε πως «η απάντηση στη μετάλλαξη Delta δεν είναι το lockdown αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική.
Οι νέοι που θα γυρίσουν απλά θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ και μην έρθουν σε επαφή μια εβδομάδα με ηλικιωμένους συγγενείς, ειδικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Παράλληλα, o κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Οι πολίτες όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ.
Αυτό σημαίνει γι’ αυτούς κόστος και χρήμα».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού θα έχει επίπτωση στη διασπορά, τις διασωληνώσεις αλλά και τους θανάτους.
Όπως τόνισε, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος και θα πρέπει, όταν γυρίσουν οι πολίτες από τις διακοπές, να κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε να εμβολιαστούν.
«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει.
Η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα αρρωστήσει ή θα εμβολιαστεί. Μπορεί κάποιος να πάθει και τα δυο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μικρότερος» πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως πριν τα τέλη Αυγούστου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους εστίασης, το φθινόπωρο και το χειμώνα.
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής.
Μην περιμένετε σημαντική διαφοροποίηση για το ποιος θα μπορεί και δεν θα μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους όταν κρυώσει ο καιρός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός - Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε 20 ημέρες - Η πανδημία εξελίσσεται σε νόσο των νέων

Στις μεγάλες φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του ΠΟΥ τα μοντέλα μετάδοσης του ιού μπορεί να μεταβληθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας ανέφερε ότι ο ιός είναι εδώ και η κρίση δεν έχει περάσει.
Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αύξηση σημείωσε και επεσήμανε ότι το σχετικό συμπέρασμα εξάγεται και από τον δείκτη θετικότητας ο οποίος αυξήθηκε αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεπεράσει το 4%.
Η τάση του δείκτη στις περισσότερες Περιφέρειες είναι αυξητική είπε αλλά διευκίνισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ λίγα (0,59%) και, όπως φαίνεται, το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται.
Για την Παραλλαγή Δέλτα ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει πλήρως και θα φτάσει το 90% ενώ για τις εισαγωγές ασθενών παρατήρησε ότι το τελευταίο 20ημερο διαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών.
Ο κ. Γώγος είπε ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι δυσάρεστα και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι πλέον νόσος των νέων».
Σε αυτό το σημείο έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και επανέλαβε την ανάγκη όλοι οι νέοι άνω των 12 ετών αλλά και οι ευάλωτοι πληθυσμοί να εμβολιαστούν.
Σημείωσε επίσης ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ στην παρούσα φάση είναι στο 51% με την μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στην Κρήτη.
Όπως είπε στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κατά 99% ασθενείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και υπογράμμισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων αυτή τη στιγμή -σε σχέση με το τρίτο κύμα- είναι κατά 60%-80% μειωμένος λόγω των εμβολιασμών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε την έκκληση του κ. Γώγου για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και των νέων αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.
Ο εμβολιασμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό.
Προστατεύουμε τους οικείους μας και την κοινωνία μας σημείωσε χαρακτηριστικά.


Η ΚΥΑ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Εν τω μεταξύ, θέμα ωρών θεωρείται η υπογραφή της νέας ΚΥΑ σχετικά με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ για τον κορωνοϊό την εβδομάδα, τα οποία θα πρέπει να είναι μοριακά ή rapid.
Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς δεν προβλέπεται κάποια κρατική συνδρομή.

Παράταση του μίνι lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά - Έως τις 18/8 η ισχύς των μέτρων

Την παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα περιοριστικών μέτρων σε Ζάκυνθο και Χανιά, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, μετά την αξιολόγηση εκ νέου των επιδημιολογικών δεδομένων από την υποεπιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Όπως επισημαίνεται, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου και ώρα 6:00.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Στα 3.605 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 240 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα 12/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.605, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 528.474 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.533 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eod1_8.jpg
Στο 3,54% έναντι 2,94% χθες διαμορφώθηκε η θετικότητα, στα 101.661 τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.158 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 από 226 εχθές (63,3% άνδρες).
eod2_7.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.863 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 200 (ημερήσια μεταβολή -18,7%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eod7_3.jpg

Κορωνοϊός - Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη, Επτάνησα, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Την επιβάρυνση περιφερειών της χώρας από την πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζουν και οι ανανεωμένοι χάρτες του ECDC, που κυκοφόρησαν σήμερα Πέμπτη 12/8.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων - τεστ και δείκτη θετικότητας για τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο».
Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στο «πορτοκαλί».

xartis_ecdc_1.webp

 

Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται στη χώρα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους), φέρνοντας τη χώρα μας στο «βαθύ πράσινο».
test_xartis_2.webp

 

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κίτρινο» στον δείκτη θετικότητας, κινούμενη μεταξύ 1% και 3,9%.

test_thetikotita_3.webp

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης