Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια – Κάηκαν 1000 σπίτια και 350 χιλιάδες στρέμματα δάσους - Πρωτοφανής καταστροφή

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια –  Κάηκαν 1000 σπίτια και 350 χιλιάδες στρέμματα δάσους - Πρωτοφανής καταστροφή
Στην Εύβοια η κατάσταση είναι δραματική, καθώς  έχουν παραδοθεί στις φλόγες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και σπίτια, ενώ εκκενώνονται χωριά που απειλούνται
Σχετικά Άρθρα

(Διαρκής Ενημέρωση) Μια ακόμα εφιαλτική νύχτα ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας με την πυρκαγιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτο συνεχόμενο βράδυ.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα ενώ οι ισχυροί άνεμοι ωθούν την πυρκαγιά προς την Ιστιαία.
Όλο το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Κυριακής (8/8/2021), οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας κατασκεύαζαν αντιπυρικές ζώνες γύρω από την πόλη, σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν τη φωτιά.
Ο στόχος είναι πλέον να μην περάσει το πύρινο μέτωπο και στην Ιστιαία.
Πρόκειται για πρώτη φορά που απειλείται από φωτιά μεγάλη πόλη.

Εικόνες καταστροφής

Νωρίτερα, έναν τεράστιο αγώνα με τα πύρινα μέτωπα έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πλήθος περιοχών του νησιού με την φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Εικόνες ολέθρου, καταγράφηκαν σε Πευκί και Καστρί όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα στο Πευκί είναι αυτή την ώρα καλύτερη.
Η φωτιά κύκλωσε και το χωριό Γούβες, όπου σπίτια, έχουν υποστεί ζημιές.
Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι.
Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.
Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια


Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στην Εύβοια, όπως ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, η προσπάθεια των εναέριων μέσων λόγω του καπνού επικεντρώνεται σε στοχευμένα σημεία, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις που επιχειρούν ασταμάτητα, ενώ αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στη Βόρεια και τη Νότια Εύβοια.
Σημείωσε ότι στη Βόρεια Εύβοια οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς.
Όπως είπε, «όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα.
Ανέφερε πως έγιναν τη νύχτα επισκευές πρώτης ανάγκης στα εναέρια μέσα και  έκανε λόγο για τεράστιες δυσκολίες και  εξήγησε ότι μόνο εφόσον διασφαλίζεται η ασφαλής επιχείρηση, αυτή πραγματοποιείται.
Εξήγησε ότι στην Εύβοια, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν και αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους», εξήγησε.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων».

Δήμαρχος Μαντουδίου: Ολοκαύτωμα

Το μέγεθος της καταστροφής, που συντελείται στην Εύβοια,έδωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κάνοντας λόγο για ολοκαύτωμα.
«Κινδυνεύουν πλέον και τα Ήλια» είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης στον ΣΚΑΙ προσθέτοντας πως παραμένει ανεξέλεγκτο το μέτωπο στο χωριό Τρούπι.
«Καίει ανεξέλεγκτα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως το άλλο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε μετά τις Ροδιές και πάει προς Ήλια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
«Η φωτιά πέρασε και τα έκαψε όλα», ενημερώνοντας πως μόνο στον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης Αγίας Άννας έγιναν 40 εκκενώσεις.
Όπως ανέφερε στο μέτωπο του Τρουπίου, υπάρχει μόνο ένα ελικόπτερο Έρικσον.
Οι ρίψεις εκεί ξεκίνησαν στις 11:30 το πρωί, ανέφερε και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει έλεος.
«Eίμαστε εδώ, θα το παλέψουμε με τους συμπολίτες μας», κατέληξε.

Μήνυμα 112 - Εκκενώνονται οικισμοί


Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των οικισμών σε Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες για να απομακρυνθούν από τις περιοχές και να μετακινηθούν προς Ιστιαία.
«Αν βρίσκεστε σε Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία» αναφέρει το μήνυμα, όπως έγραφε νωρίτερα το Bankingnews.gr

Εκκλήσεις για τα εναέρια μέσα

«Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει, δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γ Κοντζιάς.
Ο κ. Κοντζιάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως «είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας».
Ανέφερε ότι «το μόνο που έχουμε είναι τα μηνύματα του 112. Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα για κάθε χωριό που εκκενώνεται».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε».


Πυροσβεστική για Εύβοια

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η  δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στη Σκιάθο πυρόπληκτοι της Εύβοιας - Απομακρύνθηκαν 350 πολίτες από το Πευκί

Με φέρυ μποτ απομακρύνθηκαν 350 πολίτες από το Πευκί Ευβοίας και θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων στην περιοχή, για να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.
Στο μεταξύ, στη Σκιάθο βρίσκονται 64 κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας, που είδαν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στις φλόγες.
Οι πυρόπληκτοι μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με σκάφος από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου, όπου και θα έχουν διαμονή σε ξενοδοχεία για όσες ημέρες χρειαστούν.
Ειδικότερα, μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου, το σκάφος «Καλυψώ» παρέλαβε τους 64 ανθρώπους από το Πευκί της Εύβοιας και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα της Κυριακής 8/8.
Επίσης, στη Σκιάθο βρήκαν καταλύματα περίπου 85 άνθρωποι που έφυγαν με πλοίο από το Ψαροπούλι το βράδυ του Σαββάτου 7/8.
Στο μεταξύ, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία, αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο, ώστε να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια.


Σε ετοιμότητα οι υγιειονομικές δομές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές δομές των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές στην Εύβοια.
Ήδη, το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει πυρόπληκτους πολίτες, καθώς πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή διαμονή τους (κλίνες, κλιματισμός, φύλαξη, καθαριότητα κλπ).
Ειδικότερα, μετά από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου και υπό το συντονισμό της 5ης ΥΠΕ:

  • 4 επιπλέον ασθενοφόρα, επανδρωμένα με ιατρικό προσωπικό, ενισχύουν την περιοχή της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια, τα οποία θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στον Αγιόκαμπο, απ΄ όπου μεταφέρονται πολίτες με πλωτά μέσα προς Αιδηψό
  • Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, στην περίπτωση που θα μεταφερθούν στη Σκιάθο πολίτες από το λιμάνι του Μαντουδίου.
  • Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι έτοιμο να δεχθεί άμεσα για φιλοξενία 52 πυρόπληκτους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (με δυνατότητα αύξησης σε 90).


Εφιαλτική κατάσταση στο νότιο τμήμα

Στο νότιο τμήμα, υπήρξε αναζωπύρωση στο Τρούπι.
Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια.
Στο μέτωπο της φωτιάς που προχωρούσε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα προς το Καντήλι , οι προσπάθειςς κατάσβεσης αποδίδουν και έτσι, οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.
Συναγερμός σήμανε και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι.

Μεταφέρθηκαν 85 πολίτες με τη συνδρομή του Λιμενικού

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.
Συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ άλλα 13 άτομα από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

voreia_evia.JPG
Μήνυμα του 112: Αν βρίσκεστε σε Ιστιαία, Αιδηψό, Λουτρά Αιδηψού κλείστε παράθυρα, πόρτες


Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού για να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες , ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

Σε Χαλκίδα και Αιδηψό κλμάκια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών

Σε Χαλκίδα και Αιδηψό για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, μεταβαίνουν, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Τα κλιμάκια προέρχονται από το ΨΝΑ και το δίκτυο ΝΠΙΔ της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που φιλοξενούνται προσωρινά στα κλειστά γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής.
Η δράση θα εξακολουθήσει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Καλά στην υγεία του ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε

«Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του ο 45χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε τα ξημερώματα στη Λίμνη της Εύβοιας», επιβεβαίωσε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Φώτης Σερέτης.
Ο 45χρονος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας λίγο πριν τις 4 το πρωί τραυματίστηκε όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά.
Ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΥ Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια.
Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη ο τραυματίας «νοσηλεύεται και παρακολουθείται από τους γιατρούς. Είναι πολύ καλά στην υγεία του».
Επτά άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.Στο μεταξύ, σε δομή φιλοξενίας στη Σκάλα Λακωνίας μετέβη γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη για να εξετάσει ηλικιωμένους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, λόγω εκκένωσης.
Μια ηλικιωμένη με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων.


Εθνικό Αστεροσκοπείο: Οι καμένες εκτάσεις στην Εύβοια

 
Ανανεωμένες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS), έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (197.940 στρέμματα).
fa2_1.JPG

9_4.jpg

Ηλεία: Άμεση αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων

«Άμεσα κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βίλλια», ανέφερε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όπως προσέθεσε, «παραμένουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να προλάβουν τυχόν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς».
Επίσης, είπε ότι «ήταν άμεση η επέμβαση εναέριων μέσων στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος, ώστε να σταματήσουν τη φωτιά», συμπληρώνοντας ότι «σιγοκαίει η φωτιά στις περιοχές Δούκας και Λάσδικα με κατεύθυνση προς Νεράιδα, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν επί τόπου».
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων θα είναι υπαρκτός και τα επόμενα 24ωρα», προσθέτοντας ότι «αύριο αναμένεται μικρή ενίσχυση των ανέμων».


Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στη Μέλπεια Μεσσηνίας και στα δύο μέτωπα της Αρκαδίας

Συνεχίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, αλλά και σε γειτονικό μέτωπο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, που πέρασε στην Αρκαδία από την Μέλπεια.
Στην Μέλπεια Μεσσηνίας επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στο άλλο μέτωπο της φωτιάς στην Αρκαδία και συγκεκριμένα σε ορεινές περιοχές της Γορτυνίας, που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας.

nemouta.JPG

Λαμπρόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας): Δύο τα πύρινα μέτωπα – Δύσκολα τα πράγματα στη Γορτυνία

Δύο τα πύρινα μέτωπα αυτή την στιγμή, το ένα στην Αρκαδία, με αυτό της Γορτυνίας να είναι το δυσκολότερο, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρ. Λαμπρόπουλος.
Το ένα μέτωπο είναι στην Γορτυνία , «είναι το δυσκολότερο μέτωπο της Αρκαδίας. Είναι η φωτιά που έχει περάσει από την Ηλεία κα εκεί είχαμε μεγάλο πρόβλημα το βράδυ» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Λαμπρόπουλος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή εκκενώθηκαν 8 οικισμοί.
Το δεύτερο μέτωπο, όπως είπε, είναι στην Μεγαλόπολη που είναι σε καλύτερη κατάσταση από το βράδυ του Σαββάτου 7/8, στο οποίο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και μηχανήματα της περιφέρειας που ήρθαν και από άλλη περιφερειακή ενότητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας εκτίμησε ότι θα ολοκληρώσουν την προσπάθεια κατάσβεσης εντός της ημέρας.
Σημείωσε ότι εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης, ενώ και επιστρέφουν εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα.

Διακομιδές στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας

Δώδεκα άτομα διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας.
Από αυτούς, οι 9 εννέα αντιμετώπιζαν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και οι τρεις έφεραν ελαφρά εγκαύματα. Όλοι τους αποχώρησαν, αφού τους παρασχέθηκε η κατάλληλη φροντίδα.

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, όπου δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας υπάρχει το βασικότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Μάνη», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θ. Βερούτης.
Πρόσθεσε πως «στην περιοχή βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ έχουν επιχειρήσει και δύο αεροπλάνα».
Ακόμη, ανέφερε ότι «σημειώθηκε μία αναζωπύρωση στην περιοχή του Κρυονερίου, αλλά οι πυροσβεστες πρόλαβαν να την περιορίσουν».
Σημείωσε δε, πως «ο δήμος Ανατολικής Μάνης έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την πρώτη καταγραφή ζημιών από την φωτιά και όπως προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν καμένα σπίτια και ίσως να είναι περισσότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί τις προηγούμενες ημέρες».
Στο μεταξύ, ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών με αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Κρυονερίου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα , ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

0902f2df-a515-4c07-977e-bfafb46c2182.webp

evoia__1_.webp

00b1e210-9001-48b8-bc41-8d226f506b89_1.webp


mes.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης