Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος όλεθρος στην Εύβοια - Έφτασαν στα Βασιλικά οι φλόγες - Ανησυχία και για τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία

Πύρινος όλεθρος στην Εύβοια -  Έφτασαν στα Βασιλικά οι φλόγες  - Ανησυχία και για τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία
Τραγωδία στην Εύβοια - Στάχτη πάνω από 350.000 στρέμματα - Η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι, κινείται προς Ιστιαία η πυρκαγιά
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της και έχει παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα που τα τελευταία 24ωρα καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις και καταστρέφει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά την ολονύχτια μάχη, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες την ώρα που οι κυριότερες φωτιές κατακαίουν την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Λακωνία.
Στην Εύβοια η κατάσταση είναι δραματική και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τη χαρακτήρισε ως πολύ δύσκολη.
Οι φλόγες το απόγευμα του Σαββάτου (7/8) έφτασαν στον οικισμό Βασιλικά ενώ επείγοντα μηνύματα έστειλε το 112 για εκκενώσεις περιοχών.
Φλόγες και στον οικισμό Ψαροπούλι.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή Βασιλικά Ευβοίας ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα επιβατηγά τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

Χαρδαλιάς: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

«Στην Εύβοια η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε νέα έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα το βράδυ του Σαββάτου (7/8/2021).
Ειδικότερα, ενημέρωσε πως η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, «στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς», ενώ προς το βόρειο τμήμα της η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Περαιτέρω, σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες , μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Δήμαρχος Μαντουδίου: Αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις θα καεί όλη η Εύβοια

«Εάν δεν γίνει σωστή κινητοποίηση από την πυροσβεστική θα καεί όλο το νησί, ήδη έχει καεί το μισό», είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης .
«Η φωτιά έφτασε στην Ιστιαία, εάν δεν γίνει η κινητοποίηση που πρέπει θα φτάσει στην Γέφυρα της Χαλκίδος», πρόσθεσε ο δήμαρχος Μαντουδίου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο δήμαρχος τόνισε πως καταστράφηκε όλος ο τόπος και οι περιουσίες των πολιτών.
Όπως είπε υπάρχουν δύο μέτωπα ενεργά, το ένα μέτωπο κινείται στο χωριό Καλύβια προς το χωριό Δαφνούσα, ενώ το δεύτερο μέτωπο κινείται από το Λατομείο του Κακάβου προς το όρος Καντήλι.

Μηνύματα του 112 για εκκενώσεις περιοχών

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα την περιοχή.
Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία.
Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και στις Καματριάδες Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.
Επίσης μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά Ευβοίας, να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.
Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στη Μονοκαρυά ή Κάτω Μονοκαρυά #Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».


Μαίνεται η  φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βόρεια Εύβοια, όπου μέσα στη νύχτα δοκιμάστηκαν εκ νέου η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές.
Πλέον , η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών σε Μετόχι, Ζοωδόχο Πηγή και Καλύβια.
Στο Σπαθάρι έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.
Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι, όπου τα εναέρια είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια λόγω της περιορισμένης ορατότητας, ενώ τα επίγεια τρέχουν από εστία σε εστία.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη είναι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια και επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 1 αεροπλάνο και 2 ελικόπτερα.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η εικόνα στα κρίσιμα μέτωπα

Συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης  στα κρίσιμα και πολλαπλά μέτωπα της Εύβοιας  οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με την κατάσταση να παραμένει εφιαλτική και έχουν γίνει στάχτες πάνω από 350.000 στρέμματα.
Στο Μετόχι και το Σπαθάρι τα πύρινα μέτωπα φούντωσαν και πάλι  γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις υπήρξαν κοντά στο χωριό Μουρτιά.
Στο δυτικό μέτωπο, που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία , συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών, κατοίκων της περιοχής, αλλά και των χωματουργικών μηχανήματων της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες, ώστε να κρατηθεί η φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ άρχισαν να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκαν διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες.
Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες.
Αναλυτικά, στη Σήμια οι φλόγες  κύκλωσαν το χωριό και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να επιχειρήσουν.  Η φωτιά έσβησε μετά τις ρίψει νερού από αέρος από το ρώσικο Β 200 και ένα ελικόπτερο.
Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί .
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεσατικές δυνάμεις στο χωριό Μηλιές, αλλά και στο χωριό Αγδίνες.

Σπανός: Κρίσιμη η κατάσταση - Να μην περάσει η φωτιά Καντήλι

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός.
Σημειώνεται ότι το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.
Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» και «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

Μέτωπο στην Αιδηψό

Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε σε όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη όπου η φωτιά έφτασε στη θάλασσα.
Πάνω από 1.300 άνθρωποι φυγαδεύτηκαν με καράβια μέχρι το πρωί προς Αιδηψό.
Στις Ροβιές, το νέο μέτωπο καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του και λόγω του ό,τι πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, μέσα στη νύχτα έγιναν ι εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.
Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, οι φλόγες είτε επιστρέφουν εκ νέου στα χωριά - όπως Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης- , είτε το μέτωπο αλλάζει πορεία και γίνονται εκκενώσεις, όπως έγινε με την Τσαπουρνιά.
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσει ζώνες προστασίας γύρω από τα χωριά Ελληνικό, Αβγάρια, Γαλατσώνα και Μονοκαρυά.

Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις

Στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό, προχώρησε η αστυνομία, κατόπιν εντολής από την Πυροσβεστική.
Παράλληλα, εκκενώθηκε η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
Πως κινήθηκε η πυρκαγιά μέσα στη νύχτα
Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Φαράκλα και οι κάτοικοι αναζήτησαν διέξοδο προς άλλες περιοχές, όπως το χωριό της Ζωοδόχου Πηγής.
Μετά Φαράκλα, η φωτιά σημείωσε νότια πορεία προς την Κεντρική Εύβοια και κύκλωσε τα χωριά Μετόχι και Σπαθάρι, τα οποία είχαν νωρίτερα εκκενωθεί μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι.
Σημειώνεται ότι πολλοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής παρέμειναν για να σώσουν τις περιουσίες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επενέβη και η Αστυνομία.

Απεγκλωβισμός ατόμων από παραλία στις Ροβιές

Ακόμη 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από παραλία στις Ροβιές Ευβοίας και μεταφέρθηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στο φερυ μποτ που παραμένει στο λιμάνι Λίμνης Ευβοίας.

Καλά στην υγεία του ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε

«Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του ο 45χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε τα ξημερώματα στη Λίμνη της Εύβοιας», επιβεβαίωσε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Φώτης Σερέτης.
Ο 45χρονος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας λίγο πριν τις 4 το πρωί τραυματίστηκε όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά.
Ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΥ Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια.
Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη ο τραυματίας «νοσηλεύεται και παρακολουθείται από τους γιατρούς. Είναι πολύ καλά στην υγεία του».

Έκκληση από τον Περιφερειάρχη

Δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα που δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Εύβοια, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα επίγεια πλέον λόγω της τεράστιας έκτασης της φωτιάς.
'Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» τονίζει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προσθέτει πως «θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!».
«Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!», καταλήγει.


Εθνικό Αστεροσκοπείο: Οι καμένες εκτάσεις στην Εύβοια

 
Ανανεωμένες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS), έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (197.940 στρέμματα).
fa2_1.JPG

Εκκενώθηκε  η Λίμνη Ευβοίας

Μήνυμα από το 112 για την άμεση εκκένωση της Λίμνη Ευβοίας εξεδόθη στις 6/8 περιοχής. «Αν βρίσκεστε στη #Λίμνη #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat» ανέφερε το μήνυμα του 112.
Λίγο δυτικότερα στις Ροβιές οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό και συνεχίζουν την καταστροφική του πορεία.
Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναέφτασε  στην Κοκκινομηλιά.
Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία δημιουργήθηκε  μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια- Κυπαρίσσι -Βουτά. Παράλληλα άνοιξαν και αντιπυρικές ζώνες στο Ψαροπούλι.
Από την ανατολική πλευρά του μετώπου, εκκενώθηκε το Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά.
Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παρέμειναν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.
Εξάλλου στα ορεινά χωριά βόρεια του Δρυμώνα η κατάσταση ήταν  εφιαλτική καθώς οι φλόγες επέστρεφαν  πάλι και κύκλωναν  χωριά όπως το Μαρούλι και τις Αγδίνες.

9_4.jpg

Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, καθώς η πυρκαγιά στη Νεμούτα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις κινείται προς Δούκα και Μιλιές.
Το χωριό Αχλαδίνη εκκενώνεται, καθώς η φωτιά κινείται επίσης επικίνδυνα προς την περιοχή.
Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στη Νεμούτα, καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό και καίει σπίτια και περιουσίες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους.
Νωρίτερα δόθηκε σήμα να εκκενωθεί η Αχλαδινή.
Οι κάτοικοι στη περιοχή έχουν προβεί σε δραματικές εκκλήσεις, ώστε να σωθεί ο οικισμός, όπου ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα πρώτα σπίτια.
Στη Νεμούτα οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την περιοχή, μαζί και κάθε ελπίδα να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Δούκας και Μηλιές

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Δούκας και Μηλιές Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.
Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκας ή Μηλιές Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Νεράιδα.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».


Γιαννόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Ηλείας): Τρία τα πύρινα μέτωπα σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

«Τρία πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος.
Όπως τόνισε, «το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, τα άλλα μέτωπα «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος», ενώ «το θετικό είναι ότι στις παραπάνω περιοχές δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».
Σημειώνεται ότι σε όλα τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν συνεχώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Σχετικά με το πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά».

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

«Είναι καλύτερη σήμερα η εικόνα της φωτιάς στις περιοχές Χράνοι και Ίσαρης, της Μεγαλόπολης, αλλά δυστυχώς έχουν καεί δύο σπίτια, καθώς και χορτολιβαδικές εκτάσεις», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.
Πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο, βορειότερα των Χράνων, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί, με δεδομένο ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».
Σημειώνειται ότι από νωρίς τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας.
Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1», ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

evoia__2_.webp

Καλύτερη η εικόνα στη Μάνη

«Καλύτερη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στον δήμο της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.
Όπως εξήγησε, «σιγοκαίει μία φωτιά σε δύσβατη περιοχή, στη Δεσφίνα και υπάρχει ένα μέτωπο στην ορεινή περιοχή, Κρυονέρι».
Όσον αφορά το Γύθειο, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η κατάσταση είναι καλή, οι κάτοικοι που έφυγαν, έχουν επιστρέψει και η πόλη έχει επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς».
Επίσης, ανέφερε ότι «καλή είναι η κατάσταση με τις φωτιές και σε άλλες περιοχές, όπως το Μαυροβούνι και το Βαθύ, με αρκετούς κατοίκους να έχουν επιστρέψει».
Πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Μάνη συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.
Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, ανακοινώνονται τα σημεία συγκέντρωσης δημοτών και επισκεπτών του δήμου που βρίσκονται σε οποιαδήποτε ανάγκη

  • Γενικό Λύκειο Γυθείου
  • Κέντρο Πολιτισμού Γυθείου
  • 2ο Δημοτικό Γυθείου

0902f2df-a515-4c07-977e-bfafb46c2182.webp

Επτά άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στο μεταξύ, σε δομή φιλοξενίας στη Σκάλα Λακωνίας μετέβη γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη για να εξετάσει ηλικιωμένους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, λόγω εκκένωσης.
Μια ηλικιωμένη με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων.

evoia__1_.webp

00b1e210-9001-48b8-bc41-8d226f506b89_1.webp


mes.webp

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Διακοπές ρεύματος σε 68.000 καταναλωτές προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ που έχει ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση του δικτύου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή: Στην περιοχή της Εύβοιας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Μαντούδι, Προκόπι, Δαφνούσα, Παραλία Μαντουδίου, Πηλί, Βλαχιά και Σαρακήνικο, ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές στο σύνολο των χωριών και οικισμών του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας.
Από τις πυρκαγιές, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 6 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση 800 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται 100 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), με 10 μηχανήματα έργου.

Στην Πελοπόννησο

Στην περιοχή της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Δαφνοχώρι και Ελαία της Π.Ε Φωκίδας, Λάλα της Π.Ε Ηλείας, Χράνη της Π.Ε Αρκαδίας, Γύθειο της Π.Ε Λακωνίας, ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Δωρίδος, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Οιχαλίας και Ανατολικής Μάνης .
Από τις πυρκαγιές, τέθηκαν εκτός λειτουργίας τμήματα ή το σύνολο 7 γραμμών Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση πλέον των 350 στύλων και 30 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται 170 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), με 80 μηχανήματα έργου.

Στην Αττική

Στην περιοχή της Αττικής, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί αρκετοί καταναλωτές στη Βαρύμπομπη, Αγ.Στέφανο, Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Κρυονέρι και Ροδόπολη, ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδναι, πρώην Βασιλικά Κτήματα, Δροσοπηγή και Μαλακάσα σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης τους.
Από τις πυρκαγιές, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 9 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 38.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση περίπου 1.000 στύλων, 20 υποσταθμών και 39 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές.
Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται 412 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), με 52 μηχανήματα έργου.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις τρεις πληγείσες περιφέρειες, καταβάλλεται προσπάθεια να επανηλεκτροδοτηθούν, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι έχει αναστείλει τις άδειες όλου του τεχνικού του προσωπικού, ενεργοποιώντας το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον βάρδιες και επιφυλακή για το προσωπικό, καθώς και πλήρη ετοιμότητα όλων των συνεργείων πανελλαδικά προκειμένου να μετακινηθούν άμεσα και να συνδράμουν σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο τους ζητηθεί.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης