Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Εκκενώθηκαν Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή, Αφίδνες και Κοκκινόβραχος

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Εκκενώθηκαν Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή, Αφίδνες και Κοκκινόβραχος
Η Πυροσβεστική καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου τα νέα μέτωπα της φωτιάς να τεθούν υπό έλεγχο
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής ενημέρωση) Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική περί τις 14:00 καθώς σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε τρία διαφορετικά σημεία, στη Βαρυμπόμπη.
Η κατάσταση βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου καθώς τα πύρινα μέτωπα ενώθηκαν σε ένα ενιαίο προς Δροσοπηγή. Παράλληλα οι φωτιές πλήττουν σπίτια σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι.
Δροσοπηγή και Ιπποκράτειος Πολιτεία έχουν εκκενωθεί, ενώ εντολή για εκκένωση υπάρχει και για την περιοχή του Κρυονερίου - Αφίδνες, Κοκκινόβραχου αλλά και του κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Μαλακάσα.
Λίγα λεπτά πριν τις 18:00, οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια της Δροσοπηγής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να επιχειρήσουν λόγω της κατάστασης και απομακρύνονται. Κατά συνέπεια το βάρος πέφτει στις εναέριες δυνάμεις, που ωστόσο μπορούν να επιχειρήσουν μόνο για λίγες ώρες ακόμα (μέχρι τη δύση του ήλιου).
Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις κατοίκων για ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής ενώ πληροφορίες υπάρχουν για τρεις ελαφρά τραυματισμένους ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, αστυνομικοί από πόρτα σε πόρτα απομακρύνουν όλους τους κατοίκους για να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι εξαιρετικά δύσβατα, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το έργο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο.
Στη Βαρυμπόμπη μετέβη εκτάκτως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει και τηλεοπτικό μήνυμα στις 21.00 μμ για την δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα.
fwtia004.webp

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μήνυμα 112 στη Δροσοπηγή - «Εκκενώστε άμεσα προς Αθήνα»

Εστάλη νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής. «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών_Λαμίας», τονίζει μεταξύ άλλων το 112.

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αττική λόγω της πυρκαγιάς

Τον κίνδυνο για διακοπές ρεύματος στην Αττική υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, λόγω της φωτιάς κοντά στο Κρυονέρι.

Συγκεκριμένα, ο φορέας ανακοίνωσε ότι ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια απο τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πατούλης: «Θα χρειαστούμε εναέρια και επίγεια μέσα»

«Θα χρειαστούμε εναέρια και επίγεια μέσα, σε μια μεγάλη φωτιά που πρέπει να τεθεί το συντομότερο υπό έλεγχο», επεσήμανε από την πλευρά του Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
«Θεωρώ ότι η τα μέτωπα της Δροσοπηγής και της Ιπποκράτειου Πολιτείας είναι σοβαρά. Εμείς στείλαμε όλα διαθέσιμα μέσα», επεσήμανε.
«Μου θυμίζουν μέρες 2007» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι.
Barimpo_neo.JPG

Σπ. Βρεττός (Αχαρνές): Η φωτιά έχει φτάσει μέσα στα βασιλικά κτήματα

«Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε μιλώντας στον Σκάι, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.
Αν και όπως είπε, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα (ελικόπτερα και καναντέρ), πρέπει οι δυνάμεις να ενισχυθούν περαιτέρω.

5353941__1_.jpg
Δήμαρχος Ωρωπού: Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπάρχουν 607 σπίτια

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον Σκάι, ο κόσμος έχει αρχίσει να απομακρύνεται σιγά-σιγά με τη συνδρομή και της αστυνομίας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία βρίσκονται 607 σπίτια με 1.000 κατοίκους.

 

 



Μήνυμα 112 για τους κατοίκους του Κρυονερίου

Μήνυμα προς τους κατοίκους του Κρυονερίου εστάλη από το 112.
112_6.jpg

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στα κάτωθι σημεία:

  • Λ. Κύμης από οδό ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Το Χάνι) στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Λεωφόρος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό ανοίξεως στο ρεύμα προς νεκροταφείο.
  • Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος.
  • Ε.Ο. Μαλακάσας σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη.
  • Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγίας Τριάδος.
  • Δροσοπηγής από το ύψος της Ν. Ε. Ο. Αθηνών- Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή.
  • Τατοΐου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων

Άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές, επιδότηση ενοικίου και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική, που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.
Όπως σημειώθηκε το ειδικό πλαίσιο στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αξιοποιηθεί και για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Παρέμβαση εισαγγελέα για Βαρυμπόμπη

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου σχετικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.
Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.
Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει στην αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος είναι:
  • Ξεκίνησε (όπως λέγεται) η φωτιά από μετασχηματιστή της ΔΕΗ;
  • Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;
  • Είναι αληθές, όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως π.χ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, γιατί υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;


Λέκκας (ΟΑΣΠ): Πάμε σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο - Γιατί γιγαντώνονται οι πυρκαγιές;


Για εφιάλτη διαρκείας όλο τον Αύγουστο όσον αφορά τις πυρκαγιές προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ζητά την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς όπως λέει, την καταστροφή των δασικών εκτάσεων, θα ακολουθήσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών.
Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο.
Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…)
Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λέκκας.
Ο κ.Λέκκας είπε πως οι φωτιές τρέχουν πολύ γρήγορα παρά το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, καθώς υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.
Όπως είπε, υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία, με αποτέλεσμα τα φυτά να είναι έτοιμα για ανάφλεξη.
«Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών.
Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» είπε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια πυριτιδαποθήκη, έτοιμη για ανάφλεξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης