Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας (ΟΑΣΠ): Πάμε σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο - Γιατί γιγαντώνονται οι πυρκαγιές;

Λέκκας (ΟΑΣΠ): Πάμε σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο - Γιατί γιγαντώνονται οι πυρκαγιές;
Στους 650 βαθμούς Κελσίου σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια – Ακολουθούν οι πλημμύρες
Σχετικά Άρθρα

Για εφιάλτη διαρκείας όλο τον Αύγουστο όσον αφορά τις πυρκαγιές προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ζητά την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς όπως λέει, την καταστροφή των δασικών εκτάσεων, θα ακολουθήσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών.
Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο.
Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…)
Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λέκκας.

Γιατί τρέχουν οι φωτιές;

Ο κ.Λέκκας είπε πως οι φωτιές τρέχουν πολύ γρήγορα παρά το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, καθώς υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.
Όπως είπε, υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία, με αποτέλεσμα τα φυτά να είναι έτοιμα για ανάφλεξη.
«Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών.
Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» είπε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια πυριτιδαποθήκη, έτοιμη για ανάφλεξη.
«Πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση.
Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να «πιάνουμε» τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα.
Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα» είπε ο κ.Λέκκας.

Θερμοκρασίες 650 βαθμών

Επανέλαβε δε ότι στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν σημαίνει έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου.
«Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα» είπε ο κ.Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε ότι με νόμο πρέπει να επιβληθεί η αφαίρεση κομμένων δέντρων δίπλα από κατοικίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης