Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ηλεία: Σε δύο μέτωπα η μάχη με τις φλόγες, αγωνία για την Αρχαία Ολυμπία – Εύβοια: Μπαράζ εκκενώσεων, σε πύρινο κλοιό δύο χωριά

Ηλεία: Σε δύο μέτωπα η μάχη με τις φλόγες, αγωνία για την Αρχαία Ολυμπία – Εύβοια: Μπαράζ εκκενώσεων, σε πύρινο κλοιό δύο χωριά

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα - Μία ακόμα προσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες στη Βόρειο Εύβοια 

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχής ενημέρωση)   Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.
Μία ακόμα προσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες στη Βόρειο Εύβοια.
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φλόγες «ακουμπάνε» τον οικισμό του Λάλα και απειλούν τα πρώτα σπίτια. Το χωριό έχει καλυφθεί από καπνούς.
Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί είναι «πολύ δύσκολη».
«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Εκτός ελέγχου οι κατάσταση στη Βόρειο Εύβοια

Μία ακόμα προσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί – για πολλοστή φορά τις τελευταίες ώρες – δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες στη Βόρειο Εύβοια.
Ήδη ανασυγκροτήθηκαν οι δυνάμεις, ενισχύθηκαν στο σημείο εκείνο και έχουν σχηματίσει μία ζώνη άμυνας καθώς η φωτιά δεν απέχει ούτε 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν.
Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος.
Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Εκκένωση της Άγιας Άννας

Στην Αγία Άννα και τα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν το μήνυμα πριν μία ώρα περίπου που τους πληροφορούσε ότι πρέπει να εκκενώσουν τα χωριά τους. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η πορεία του ανέμου ενώ η φωτιά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χωριό τους.
Οι παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να αποχωρούν και ορισμένοι από αυτούς αποχωρούν ακόμη και από την θάλασσα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της φωτιάς για να πάρουν τις αποφάσεις τους καθώς η απόσταση της παραλιακής ζώνης από το μέτωπό της φωτιάς είναι περίπου στα 4 χιλιόμετρα.

vyliza.jpg

Μητσοτάκης: Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις οικισμών

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης
, αφού επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Ηλεία, επεσήμανε πως πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας είναι οι ανθρώπινες ζωές.
«Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις, ώστε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή.
Αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν, εάν δεν έχουμε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όταν γίνεται μια εκκένωση, γίνεται για το καλό των συμπολιτών μας.
Από κει και πέρα ας αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει πολύ συντομα, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν.
Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά, θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι.
Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε χειριστεί μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο έντονη αυτή του Ιανού, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αποζημίωση των πολιτών.
Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο, τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα και να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις.
Η χώρα μερίμνησε μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους δύο δισ. για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί στη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση, αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνει η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός στις πυρκαγιές της Ηλείας καθώς οι φλόγες απειλούν τον αρχαιολογικό χώρο και τις εγκαταστάσεις της αρχαίας Ολυμπίας.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο αλλά και τις αναζωπυρώσεις που απείλησαν με καταστροφή την αρχαία Ολυμπία, τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, εξαιρετική στην προσπάθεια αυτή, ήταν η συνδρομή των μηχανημάτων έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
4_33.jpg
Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις νερού από πέντε εναέρια μέσα και συγκεκριμένα από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.
Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης 4/8 και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.
Αν και η κατάσταση στην αρχαία Ολυμπία φαίνεται να είναι κάπως ελεγχόμενη, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο πύρινο μέτωπο προς Χελιδόνι και Κρυονέρι, όπου και εκτρέπονται δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Εκκενώσεις οικισμών

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ήδη εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λαντζόι και Λιναριά, κατόπιν σχετικής εισήγησης του επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης, ενώ εκκενώθηκε και η περιοχή Χελιδόνι όπου η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου.
Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».
Όπως είπε ο κ.Γιαννόπουλος, οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις.
«Η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι» είπε ο κ.Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήδη έχουν γίνει στάχτη 10.000 στρέμματα στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Εν τω μεταξύ, νέο μήνυμα για εκκένωση εστάλημέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας.
Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς 'Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Δύο τραυματίες

Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής.
Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.
Και οι δύο κάτοικοι παραμένουν στο κέντρο υγείας, όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.
3_41.jpg
Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την περαιτέρω συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών ανά την επικράτεια ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιοτώπουλος.
Όπως είπε, έπειτα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και συγκεκριμένα:

  • Επιτήρηση από αέρος με όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα
  • Και συνεχείς περιπολίες τμημάτων σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επεσήμανε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση και κατάσβεση πυρκαγιών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνδρομή των Ε.Δ. των εν εξελίξει πυρκαγιών τα τελευταία 24ωρα.
«Ηδη προληπτικά έχουμε αναπτύξει το μηχανισμό επιτήρησης.
Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διατεθεί 500 άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για πυρόσβεση και επιτήρηση.
Είμαστε επίσης σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στους πυροπλήκτους.
Από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση με drone και αεροσκάφη, ενώ διπλασσιάζονατι οι περίπολοι πυρασφάλειας σε πληγείσες περοιχές και περιοχές υψηλού κινδύνου
Σε όλη την επικράτεια θα πετούν drone και ελικόπτερα, για την πρόληψη πυρκαγιών.
Συστήνεται ακόμη τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων, για να προστρέξει όπου χρειαστεί.
Διατίθενται μηχανήματα όπου και όταν χρειαστεί και πλωτά μέσα στο λιμενικό για εκκενώσεις, όταν χρειαστεί» επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας.

Χρυσοχοΐδης: Μάχη να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης είπε πως δίνεται μάχη για να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο.
«Λίγο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο, λίγο έξω από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε μια ολονύχτια μάχη προκειμένου να περιορίσουμε την πυρκαγιά και να παραμείνει ακέραιος ο αρχαιολογικός χώρος και η πόλη φυσικά. ¨
Πεζοπόρα τμήματα είναι μέσα στη φωτιά και προσπαθούν να την οριοθετήσουν για να μην επεκταθεί στον αρχαιολογικό χώρο.
Ταυτόχρονα διαθέτουμε πολλά εναέρια μέσα για να κλείσουμε αυτό το μέτωπο, γιατί έχουμε κι άλλα» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «θα δώσουμε τη μάχη όλη μέρα για να περιορίσουμε τα μέτωπα και να σβήσει η φωτιά».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «ειδικές συνθήκες, που δεν τις συναντάμε συχνά», κι επισήμανε ότι «και σε αυτές υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κρίσεων το οποίο εφαρμόζουμε».
1_35.jpg

Κανονικά το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Εν τω μεταξύ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υποστήριξε πως «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά».
Παράλληλα σημείωσε πως η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες», τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Χαρδαλιάς: Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία

Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην Αρχαία Ολυμπία δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην χθεσινή έκτακτη ενημέρωση στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.
Όπως ανέφερε, το μέτωπο της Ηρακλειάς πήρε γρήγορα διαστάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο 1 χιλιομέτρου που έχει σχηματιστεί, στο Πελόπιο.
Σημείωσε ότι στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα, 50 οχήματα 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κόλαση στη βόρεια Εύβοια

Εφιαλτική είναι η κατάσταση και στη βόρεια Εύβοια, όπου έχουν εκκενωθεί 15 χωριά και οικισμοί και έχουν καεί περισσότερα από 150 σπίτια.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει η πυρκαγιά είναι ότι έχει δοθεί εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και στο Αγλάδι.
Εν τω μεταξύ, η δημοτική ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας κηρύχθηκε από τις 3/8 και για ένα εξάμηνο σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την πυρκαγιά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί στην Εύβοια, με τις περισσότερες καταστροφές να έχουν εντοπιστεί στις Ροβιές.

Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα

H φωτιά στην Εύβοια μαίνεται σε τρία τεράστια πύρινα μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι και την θάλασσα.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο χωριό Κεχριές - έχει ήδη εκκενωθεί -, όπου δίνεται σκληρή μάχη για να μην καούν σπίτια και περιουσίες και στη Δάφνη, όπου οι κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας.
Μάλιστα το μέτωπο στη Δάφνη, το οποίο διαρκώς επιδεινώνεται, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς εκτιμάται πως αν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να το ελέγξουν, τότε αυτό θα ξεφύγει και θα απειλήσει την περιοχή της Αγίας Άννας.
«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ότι «με καλύτερους όρους τη δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».
Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα.
Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί (που επίσης εκκενώθηκε) με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.
«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο.
Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις.
Αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει» είπε ο κ.Κελαϊδίτης.
222_5.jpg

Νέες εκκενώσεις χωριών


Αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών είναι να δίνονται συνεχώς εντολές για τις εκκενώσεις χωριών.
Λίγο μετά τις 07:30 το πρωί άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.
Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει.
Επίσης, δύο ακόμα χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια.
Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του μοναστηρίου του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 03:00 τα ξημερώματα εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες.
Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.
221.jpg

Στα 80 μέτρα οι φλόγες

Κατά την χθεσινή σύσκεψη του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, του δημάρχου Γιώργου Τσαπουρνιώτη και επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής αποφασίστηκενα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση.
Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις.
Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.
image1


david_evia

Δραματική η κατάσταση στις Ροβιές

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές δεκάδες κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού, ζητήθηκε από το κεντρικό Συντονιστικό η συνεπικουρία των εναέριων δυνάμεων. Σε επίπεδο επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχαν συνδράμει στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη.
Παράλληλα, άρχισαν να μετακινούνται για την περιοχή του Δρυμώνα πυροσβεστικά και χωματουργικά οχήματα, τα οποία κατά τις επόμενες ώρες, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν κάποια σημεία του πύρινου μετώπου για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.
Υπενθυμίζεται πως στις Ροβιές, εκατοντάδες πολίτες έλαβαν μηνύματα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ δεκάδες πολίτες απομάκρυνε, διά θαλάσσης, το λιμενικό σώμα, αλλά και ιδιωτικά σκάφη.

 

Σε συναγερμό Αττική και πέντε Περιφέρειες αύριο 6/8 για ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς


Στην ύψιστη κατηγορία κινδύνου (επίπεδο 5) μπαίνει η Περιφέρεια Αττικής και άλλες πέντε Περιφέρειες για αύριο Παρασκευή 6/8 για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με το με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή 6/8 προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου).

Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατιός μηχανισμός

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης