Κοινωνία

Λέκκας: Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες - Η Βαρυμπόμπη ήταν ο «πνεύμονας» της Αθήνας

Λέκκας: Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες - Η Βαρυμπόμπη ήταν ο «πνεύμονας» της Αθήνας
Απαντώντας στο πόσο θα επηρεάσει το κλίμα η μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι τις πρώτες συνέπειες τις βλέπουμε ήδη σε όλο το Λεκανοπέδιο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του καθηγητή, Ευθύμιου Λέκκα, για το πόσο θα επηρεάσει το κλίμα η μεγάλη φωτιά στην Αττική.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τις πρώτες συνέπειες τις βλέπουμε ήδη σε όλο το Λεκανοπέδιο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
«Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο αυτή η πυρκαγιά που αναπτύχθηκε. Είχαμε πρόπερσι την πυρκαγιά στην Κινέτα, την καταστροφή των Γερανίων.
Εκεί ολοκληρώθηκε η καταστροφή.
Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες. Η Αττική έχει 3 – 4 πνεύμονες από τους οποίους αναπνέει και συνέχεια βλέπουμε ότι κάθε ένας πνεύμονας καταστρέφεται.
Αυτή η πυρκαγιά έγινε σε ένα κομβικό σημείο.
Είναι ουσιαστικά ο “πνεύμονας” της Αθήνας, γιατί δεξιά και αριστερά είναι η Πάρνηθα και η Πεντέλη, όπου οι βόρειοι άνεμοι από εκεί έρχονται προς το λεκανοπέδιο.
Χωρίς την ύπαρξη του δάσους και με την παρουσία της καμένης ύλης, η οποία είναι πολύ επιβλαβής, καταλαβαίνετε τι συνθήκες δημιουργούνται σε αυτή την περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρόνιες παθογένειες

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα αίτημα που οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.
«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση.
Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου.
Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.
Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση» τόνισε.

Τα αίτια για τις πυρκαγιές

«Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε για δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με ένα κοινό αίτιο: το γεγονός ότι έχουμε ακραίες θερμοκρασίες. Έχουμε μηδενική υγρασία, ούτε στο έδαφος, στα φυτά είτε στον αέρα.
Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές αυτοανάφλεξη. Από μόνα τους, δηλαδή, κάποια στοιχεία λόγω πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που υπάρχουν στο περιβάλλον», δήλωσε σχετικά με το το τι προκαλεί τις φωτιές σ’ όλη τη χώρας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι περιβάλλον ζούμε. «Πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι γίνεται στον κόσμο μας και στη συνέχεια να μπούμε σε μια νέα διαδικασία λήψης μέτρων όχι μόνο από πυρκαγιές αλλά για όλα τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης