Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Στάχτη 12.500 στρέμματα και 76 σπίτια, διάσπαρτες εστίες - Μητσοτάκης: Θετικό η μη απώλεια ζωής

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Στάχτη 12.500 στρέμματα και 76 σπίτια, διάσπαρτες εστίες - Μητσοτάκης: Θετικό η μη απώλεια ζωής
Πολλαπλές και διάσπαρτες οι εστίες στο πύρινο μέτωπο της Βαρυμπόμπης - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00 χθες Τρίτη 3/8 στην περιοχή της Βαρυμπόμπης καθώς ο πρώτος ανεπίσημος απολογισμός κάνει λόγο για δεκάδες καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις τη στιγμή που εκτιμάται - όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς - πως περίπου 12.500 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη.
Με την ατμόσφαιρα να είναι λόγω της κάπνας αποπνικτική σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο της Αττικής – συνθήκες που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες με την άνοδο της θερμοκρασίας -, η κύρια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο να θέσουν το συντομότερο δυνατό υπό έλεγχο το τεράστιο πύρινο μέτωπο.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, υπάρχουν διάφορες διάσπαρτες εστίες αλλά όχι ένα ενιαίο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου – Τατοϊου, με τους αρμόδιους να ευελπιστούν στη συνδρομή των εναέριων μέσων προκειμένου η πυρκαγιά αρχικά να οριοθετηθεί και μετά να τεθεί υπό έλεγχο.
Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς
κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς, στόχος είναι εντός της ημέρας να έχει οριοθετηθεί η φωτιά, υποστηρίζοντας πως καταγράφονται αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Σοβαρές ζημιές σε 76 σπίτια και 27 επιχειρήσεις

Ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε πως 76 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ μερικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε 18 κατοικίες.
Παράλληλα σοβαρές ζημιές έχουν αναφερθεί σε 27 επιχειρήσεις ενώ 82 αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς και 64 οχήματα έχουν μερικές ζημιές.
Επίσης, ο υφυπουργός υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 182 πολίτες ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 442 διασώσεις - απομακρύνσεις.
Σημειώνεται πως
δεν έχει αναφερθεί κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής, καθώς είχαν προηγηθεί προληπτικές εκκενώσεις σε Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες και Ολυμπιακό Χωριό.
56.jpg
Μητσοτάκης: Κρατώ ως θετικό ότι δεν είχαμε απώλεια ζωής

Κρατώ ως θετικό ότι δεν είχαμε απώλεια ζωής ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της πυρκαγιάς από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ κυρίως τα πεζοπόρα τμήματα, αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα.
Οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που σημειώνονται στα περιαστικά δάση.
Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής.
Το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά, οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν.
Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών.
Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνα και ανέμους, θα ζητήσω εγρήγορση απ' όλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

 

1_34.jpg
2_49.jpg
2_48.jpg
Επιχειρούν πάνω από 500 πυροσβέστες - Στη μάχη και τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα, η συνδρομή των οποίων θεωρείται καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.
222_4.jpg
223.jpg
334.jpg

Σε νοσοκομεία 77 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Εβδομήντα επτά άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρισκόταν από χθες και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται.
Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Kλειστοί δρόμοι

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.
Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.
Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.      

Βελτιωμένη η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς.
Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές.
Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).
Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.
varympompi21.webp

Ακραία συμπεριφορά πυρός - Δημιούργησε τον δικό της καιρό

Τον δικό της καιρό δημιούργησε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, εμφανίζοντας ακραία συμπεριφορά πυρός.
Όταν εκδηλώθηκε η δασική πυρκαγιά, το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς και κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών της εξάπλωσής της (13:30 - 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 - 4 μποφόρ και ριπές ως 5 μποφόρ, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) - meteo.gr.
Από τις καταγραφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo, προέκυψε πως η πυρκαγιά πιθανόν εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση.
Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως πυκνό νέφος καπνού, σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.
Μια πυρκαγιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευμάτων στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.
Μια πυρκαγιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον άνεμο.
Αντίθετα, δημιουργεί δική της, τοπική κυκλοφορία ανέμου (τον δικό της «καιρό»), που ανατροφοδοτείται όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη.
Όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου από 6 σε 20 χλμ./ώρα και της θερμοκρασίας από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου.
Οι παρατηρήσεις αυτές, πάντα σύμφωνα με το meteo, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και στην έναρξη νέων εστιών.

Από την εξέταση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ - meteo.gr, προκύπτουν ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα:

  • Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών και των κακοκαιριών του χειμώνα (Ιανός, Μήδεια).
  •  Η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από τον συνοπτικό άνεμο.
  • Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Το ΕΑΑ - meteo.gr προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων που συνετέλεσαν σε αυτή την ακραία πυρκαγιά, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει και εργαλεία όπως το προγνωστικό σύστημα IRIS 2.0, το οποίο είναι σε θέση να προσομοιώνει την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός πως η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ - meteo.gr δείχνουν βελτιωμένες συνθήκες ως νωρίς το πρωί σήμερα, με επιδείνωση όμως από νωρίς το μεσημέρι και προς το απόγευμα, οπότε και αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

fwtia2.png
Φωτογραφία 1. Δημιουργία πυροσωρείτη πάνω από τη δασική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη (Αττική) την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία του Μιχάλη Καρδαμάκη.

Πάνω από 300 απεγκλωβισμοί


Παράλληλα τόνισε πως οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.
Κατά την χθεσινοβραδινή έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως υπήρξαν 315 περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.
Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πήγαιναν πόρτα-πόρτα στους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους.
Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.
Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους.
Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα.
Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.
Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων.
Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.
E73MOD7WEAEB98M-1024x576-1-1024x576.jpg

E73SBe6XICA_xyP-e1627995888418.jpg

varympompi-pyrosvestika-7.webp

1_33.jpg

varympompi23.webp
Λέκκας (Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών): Οι αιτίες που οδήγησαν στην ταχύτατη εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη

Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:
«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:
1 Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
2 Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
3 Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης