Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνωμένοι - Ο Αύγουστος κρίνει το 4ο κύμα της πανδημίας - Τι θα γίνει με την 3η δόση

Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνωμένοι - Ο Αύγουστος κρίνει το 4ο κύμα της πανδημίας - Τι θα γίνει με την 3η δόση
Κορωνοϊός: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί μετά τον 15αύγουστο - Πώς θα ενισχυθεί η εκστρατεία - Ποιοι μπορεί να κάνουν 3η δόση
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το καλοκαίρι έφερε το τέταρτο επιδημικό κύμα, με την εποχή του θέρους από σύμμαχο κατά του επικίνδυνου κορωνοϊού να αναδεικνύεται σε έναν οιονεί εχθρό, με τις κοινωνικές συναθροίσεις, τις νύχτες διασκέδασης και τις ανέμελες εξορμήσεις σε νησιά να έχουν εκτοξεύσει τη διασπορά στους νέους που μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους, όπως είχε επισημάνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παράλληλα, στο καλοκαίρι αποδίδεται και η σταθερή μείωση στον εμβολιαστικό ρυθμό σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος εκτιμά ότι τα μέσα του Αυγούστου θα αποτελέσουν αφετηρία για ένα νέο δυναμικό εμβολιαστικό κύμα.

Αύξηση πάνω από 50% για τους διασωληνωμένους 18-39 ετών

Αν και το προφίλ του τέταρτου κύματος έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «φιλικότερο» προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τους ασθενείς να νοσούν κυρίως κατ' οίκον χάρη και στη μεταστροφή του ιού στις μικρότερες ηλικίες, τα επίσημα στοιχεία χαρακτηρίζονται μάλλον δυσοίωνα.
Ολοένα πιο κοντά στο φράγμα των 200 πλησιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 188.
Την 1η Ιουνίου ήταν 189 και μετά από 19 ημέρες συνεχούς μείωσης, στις 20 του μήνα, ο δείκτης άγγιξε το κατώτατο όριο (121) προτού η πανδημία βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία.
Ωστόσο, ένα ανησυχητικό στοιχείο στον παραπάνω επιδημιολογικό δείκτη που αποτυπώνει και το αντίκτυπο της πανδημίας στους νέους ηλικίας 18-39 ετών, είναι ότι χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να υπερδιπλασιαστούν και από το 2,2% του συνόλου των διασωληνωμένων να φτάσουν στο 5,9%.
Σημείο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αποτελούν και οι 167 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, μια αύξηση κατά 2.45% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην έκθεση του οποίου μοναδική ανακούφιση επιτρέπει ο χαμηλός και σήμερα αριθμός νέων θανάτων, μόλις 8.

Αύξηση των εμβολιασμών μετά τον δεκαπενταύγουστο – Πώς ενισχύεται η εκστρατεία

Τον δεκαπενταύγουστο όρισε ως την ημερομηνία «ορόσημο» μιας νέας δυναμικής φάσης για την εμβολιαστική εκστρατεία ο κ. Θεμιστοκλέους, ευελπιστώντας ότι μετά τα μέσα του μήνα θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα ραντεβού, αφήνοντας πίσω τις ημέρες των 60.000 ημερήσιων εμβολιασμών όπως της περασμένης εβδομάδας, αριθμός μεγαλύτερος ωστόσο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάνω από έξι στους δέκα ενήλικες είναι εμβολιασμένος με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, ενώ το 49% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανηλίκων, 33.000 έφηβοι 15-17 ετών και πάνω από 5.300 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει το ραντεβού τους.
Ο γενικός γραμματέας παρέθεσε στοιχεία και για την πορεία των εμβολιασμών κατ΄οίκον και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σχετικά με τους πρώτους, 3.200 πολίτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα από την έναρξή του στις 20 Ιουνίου και οι 725 έχουν ήδη εμβολιαστεί, με ενδεικτικό της δυναμικής του προγράμματος τουςπερισσότερους από 300 εμβολιασμούςπου πραγματοποιήθηκαν σήμερα από 46 κινητά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα.
Αναφορικά με τις απομακρυσμένες περιοχές, πάνω από 6.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί χάρη στο πρόγραμμα.
Τέλος, νέα ώθηση στους εμβολιασμούς για το χτίσιμο τους τείχους ανοσίας θα δώσουν οι δράσεις που αναπτύσσονται για πληθυσμούς όπως οι ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες καθώς και ένα επικείμενο νέο επιχειρησιακό σκέλος για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στο αν πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εστιάζοντας σε τρεις κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη. Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.
«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», τόνισε.

Στα 2.156 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 188 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα 2/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.156, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 497.061, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.687 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas_28.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 188 (χθες 176).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
pinakes1.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.815 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +2,45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 173 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
2_8_2.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης