Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απειλή για τοπικά lockdown - Αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές - Επελαύνει η μετάλλαξη Delta στην Ελλάδα

tags :
Απειλή για τοπικά lockdown - Αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές - Επελαύνει η μετάλλαξη Delta στην Ελλάδα

Το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τη μετάλλαξη Delta να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Νοσηλείες και διασωληνώσεις αυξάνονται καθημερινά, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους, που διατρέχουν -πλέον- ακόμα και τα άτομα νεότερης ηλικίας ακόμα και τα παιδιά. Κι αυτό διότι, ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση και πλέον να μολύνει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.
Νέα έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Κρήτη.
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές.
Δεν έχει παρενέργειες. Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε» δήλωσε.

Όπως προκύπτει από τις ιχνηλατίσεις των κρουσμάτων, η πηγή του προβλήματος είναι τα νησιά, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέτρα δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδει πιο εύκολα. Με την επιστροφή των παραθεριστών στην ενδοχώρα και τον ελληνικό βορρά, το πρόβλημα διογκώνεται με την ενδοοικογενειακή διασπορά και τη διασπορά στους εργασιακούς χώρους.
Περιγράφοντας την αλυσίδα μετάδοσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως ένας βασικός υπερμεταδότης είναι οι νεολαίοι που επιστρέφουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα μετά τις διακοπές. Επιπλέον, στα αστικά κέντρα παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση (ένα άτομο κολλάει άλλο/α μέσα στην ίδια οικογένεια) ή μετάδοση στους χώρους εργασίας. Μια ακόμη διαδρομή μετάδοσης του ιού είναι αυτή μεταξύ νεαρών ατόμων σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

Στα 2.845 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 165 οι διασωληνωμένοι


Τα νέα 30/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.845, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 490.552, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.812 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_30_7_1.jpg
Εγινε αριθμός ρεκόρ σε τεστ, 15.285 μοριακά και 103.648 rapid.
Στο σύνολο των 118.933 ελέγχων η θετικότητα διαμορφώνεται σε 2,39% έναντι 2,64% το προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.948 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 165 (χθες 157).
eody_30_7_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.806 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 207 (ημερήσια μεταβολή +19,65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eody_30_7_6.jpg


Νέα έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό

Νέα έκκληση για εμβολιασμό των πολιτών απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά ευρισκόμενος στην Κρήτη.
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρενέργειες. Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε» δήλωσε επισκεπτόμενος την κινητή μονάδα εμβολιασμών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού στην Κρήτη.
«Πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμη το σκέπτονται, να εμβολιαστούν και η μεγάλη αξία των κινητών μονάδων είναι ότι πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες αντί να ζητάμε στους πολίτες να έρθουν αυτοί στα εμβολιαστικά κέντρα» τόνισε.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Από καρδιάς θέλω να σας ζητήσω, ξεπεράστε τις αναστολές, ξεπεράστε τις φοβίες σας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε στα εμβολιαστικά κέντρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε στις κινητές μονάδες, εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστείτε. Προστατεύετε πάνω από όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας, αλλά συνεισφέρετε παράλληλα στην εθνική προσπάθεια, την οποία κάνουμε ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτή η πανδημία.
Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους γιατρούς στην κινητή μονάδα και όπως μου έλεγαν, οι συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται αυτή την ώρα είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Ας το αντιληφθούν αυτό και οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν κάποιες επιφυλάξεις το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για όλες τις ηλικίες αλλά και για τις νεότερες».

Τοπικά lockdown

Η κυβέρνηση χτύπησε καμπανάκι για τουλάχιστον 8 τουριστικές περιοχές εστιάζοντας σε Μύκονο και Ίο, που απειλούνται με τοπικά lockdown.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών, όπως Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος. Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».
Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

Άνοιξε πλατφόρμα των ραντεβού για παιδιά άνω των 12 ετών

Εν τω μεταξύ, άνοιξες σήμερα (30/7/2021) η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Επίσης, το ραντεβού του παιδιού μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Χατζηχριστοδούλου: Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο-Ίο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος άφησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε -μιλώντας στον Σκάι- ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους.
«Παρ' όλα αυτά η μετάλλαξη Delta είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα».
«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμάκωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου παραπέμποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου επανέφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης