Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κοντά σε lockdown Μύκονος και Ίος - Χαρδαλιάς: Οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τη ζωή τους και με τις ζωές των άλλων

Κοντά σε lockdown Μύκονος και Ίος - Χαρδαλιάς: Οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τη ζωή τους και με τις ζωές των άλλων

«Απειλείται» η Ίος - Ανησυχία για τη διάρκεια αντισωμάτων

 

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς την ίδια στιγμή που εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ με αύξηση των εισαγωγών, παρατηρείται σημαντική κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κι όλα αυτά, ενώ η μετάλλαξη Delta έχει κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές.
Η μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό έχει μεταφερθεί στα νησιά, όπου συρρέουν Έλληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέτρα δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά κρούσματα και τελικά -με την επιστροφή των εκδρομέων- διασπορά στην ηπειρωτική χώρα.
Μεγάλα νησιά (Πάρος, Τήνος, Μύκονος, Θήρα αλλά και το Ρέθυμνο στην Κρήτη) που συγκεντρώνουν μεγάλη μερίδα τουριστών είναι ένα βήμα το «κόκκινο».
Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα, προβλέπουν ήπια αλλά σαφή αύξηση κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και διασωληνώσεων, είπε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως όπως προχωράμε στο τέταρτο κύμα το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο
Το επιδημιολογικο φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε η κα Παπαευαγγέλου.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, ανέρχεται στα 2.074 κρούσματα ανά ημέρα.
Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, επίσης παραμένει σταθερός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3.26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, είναι σημαντικά υψηλότερος.
Όπως ενδεικτικά ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5, 5 στην Πάρο, στο 4,27 στην Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο, και 3,4 στην ΠΕ Θήρας κυρίως λόγω της θετικότητας στην Ιό.
Παράλληλα, η ειδικός επεσήμανε την σημασία του να διενεργούνται σελφ τεστ από τους ανεμβολίαστους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά εργαλείο δημόσιας υγεάις.
Όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα, από τον τουρισμό, η γιατρός ξεκαθάρισε πως αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται πως είναι κάτω του 1 τοις εκατό, αφού όσοι επισκέπτονται την χώρα μας έχουν συνήθως εμβολιαστεί και κάνει ταυτόχρονα και τεστ για τον ιό.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη, ενώ παρατηρείται μια μείωση των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 34 ετών.
Την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως ανεμβολίαστοι, άνω των 40 ετών νόσησαν.
"Γνωρίζουμε καλά ότι περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα", είπε.
Οι κοινωνικές συναθροίσης, στο πλαίσιο της διασκέδασης, αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιχνηλατήσεις και τον ΕΟΔΥ, την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες ενώ η εργασία και η ενδοεικογενειακή επαφή την κύρια έκθεση στις μεγαλύτερες, εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ειδικότερα για την ενδοεικογενειακή διασπορά πως αυτή συνήθως παρατηρείται έπειτα από επαφή μέλους της οικογένειας από νεότερο άλλο μέλος που γυρίζει από διαφορά.

Χαρδαλιάς: Ένα βήμα πριν τη λήψη νέων μέτρων σε Μύκονο και Ίο - Στο 64% οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικοι πολίτες


Αυξημένο παρατηρείται το επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.
Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα.
Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ανακοινώνοντας τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.
Στην συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μύκονο και στην Ίο, λέγοντας πως βρίσκονται… ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εισήγηση του αμερικανού CDC για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και από εμβολιασμένους, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν.
Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς, παίζουν και με τις ζωές των άλλων».

Ανησυχία προκαλεί επίσης η επιδημιολογική εικόνα σε:

 • Ζάκυνθο
 • Τήνο
 • Λευκάδα
 • Σαντορίνη
 • Πάρο

Έτσι διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Έπειτα, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
 • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

www.bankingnews.gr

7777777Στα 2.696 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 157 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα 29/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.696, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 487.709, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.577 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν συνολικά 102.034 τεστ τα 15.161 μοριακά και τα 86.873 rapid.
p1_4.jpg
Στο σύνολο η θετικότητα μειώθηκε στο 2,64% έναντι 3,34% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.935 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 157 (χθες 144).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.802 ασθενείς.
p2_5.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 173 (ημερήσια μεταβολή -11.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Αρνητικό μήνυμα από ECDC: Στο κόκκινο η Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

Αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το ECDC, καθώς στον επικαιροποιημένο χάρτη, με κόκκινο χρώμα βάφτηκαν και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κάτι που σημαίνει ότι συστήνονται μόνο τα απαραίτητα ταξίδια.
Το σύμπλεγμα των 13 νησιών περιλαμβάνει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για ξένους τουρίστες (Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδος).
Σημειώνεται ότι οι κόκκινες ζώνες στον χάρτη του ECDC βοηθούν στη διάκριση των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου και βοηθούν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να τηορύν τους κανόνες που απαιτούν τη διενέργεια τεστ κατά την αναχώρηση και καραντίνα κατά την επιστροφή.

Τα στοιχεία για τα κρούσματα

Πιο αναλυτικά, στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με πορτοκαλί χρώμα εμφανίζονται:

 • Κάποια Νησιά Νοτίου Αιγαίου
 • Νησιά Ιονίου
 • Ήπειρος
 • Θεσσαλία
 • Αττική
 • Δυτική Ελλάδα
 • Όλη η Πελοπόννησος
 • Κεντρική Μακεδονία

Στο «κίτρινο» βρίσκονται:

 • Στερεά Ελλάδα
 • Δυτική Μακεδονία
 • Νησιά Βορείου Αιγαίου

Σημειώνεται ότι στο «πράσινο» δεν βρίσκεται καμία περιοχή.
ecdc_xartis.jpeg

Ανησυχία για την επάρκεια των αντισωμάτων

Εν τω μεταξύ, έκδηλη είναι η ανησυχία για την επάρκεια των αντισωμάτων αλλά και για τη χρονική διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.
Περισσότερο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι οι ομάδες που είτε εμβολιάστηκαν πρώτες πριν από περίπου 6 με 7 μήνες, είτε έλαβαν αργότερα το εμβόλιο, όμως, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ενδέχεται να μην έχουν αναπτύξει ικανή ανοσολογική απόκριση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Pfizer, η επίδραση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο. Όπως αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με μελέτη -που όμως ολοκληρώθηκε πριν την ευρεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο- η προστασία από το 96% το πρώτο δίμηνο (μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης), υποχωρεί στο 83,7% -ποσοστό που επίσης θεωρείται επαρκέστατο.

Θεμιστοκλέους: Μειωμένοι οι εμβολιασμοί - Να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών

Νέα έκκληση για τον εμβολιασμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κάνοντας παράλληλα λόγο για μειωμένα νούμερα εμβολιασμών διότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων σε πολλά σημεία της επικράτειας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε -μιλώντας στον Ant1- πως μπορούν όσοι βρίσκονται σε διακοπές μπορούν να κάνουν τη 2η δόση του εμβολίου εκεί που παραθερίζουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που κλείνει τώρα ραντεβού να εμβολιαστεί ακόμη και την ίδια ημέρα.
Πάντως, ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των νέων ηλικίας 18-24 ετών, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζουμε να έχουμε περίπου 20.000 ραντεβού την ημέρα. Παρατήρησε δε πως αυτή την στιγμή ο αριθμός των 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων στην χώρα αντιστοιχεί στο 65% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ίδιος τόνισε ότι οι άνω των 50 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας.
Εξάλλου, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι αύριο (30/7/2021) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, με τη συγκατάθεση των γονέων. Ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμών παιδιών κάτω των 12 ετών, δεν έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές.
Αναφερόμενος στους αντιεμβολιαστές, είπε πως «στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε ένα καλά οργανωμένο αντιεμβολιαστικό κίνημα». Άφησε αιχμές κατά ορισμένων ιατρών που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λέγοντας πως «στην Ιατρική υπάρχουν κανόνες και πρέπει να ακολουθούνται».

Γώγος: Δεν επαρκεί το 70-80% εμβολιαστικής κάλυψης

Την ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών επεσήμανε για ακόμα μία φορά ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον Σκάι, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, είναι μεγαλύτερο από 70% - 80% εξαιτίας του στελέχους Delta που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Παράλληλα, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στα «κόκκινα» νησιά, όπου η θετικότητα υπερβαίνει το 4%.
«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα» επεσήμανε και συμπλήρωσε «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο». Όπως εξήγησε εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος.
Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Η τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή, τροπολογία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους για τη νέα σχολική χρονιά σε συνθήκες πανδημίας.
Στην τροπολογία προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη-προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR).
Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης για να αναπληρώνονται τα κενά όσων εκπαιδευτικών δεν πληρούν καμία από τις υγειονομικές προϋποθέσεις που τίθενται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης