Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για ανεμβολίαστους, «κόκκινα» νησιά - Ο κίνδυνος για τους νέους - Έκκληση Κικίλια για τους άνω των 55 ετών

Συναγερμός για ανεμβολίαστους, «κόκκινα» νησιά - Ο κίνδυνος για τους νέους - Έκκληση Κικίλια για τους άνω των 55 ετών
Η Μύκονος επέστρεψε στην κανονικότητα - Αυξάνονται επικίνδυνα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Υπ' ατμόν είναι η κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα καθώς παραμένουν χαμηλοί οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος. Οι εκκλήσεις των ειδικών προς τους πολίτες να εμβολιαστούν είναι συνεχείς, καθώς η μετάλλαξη Delta είναι τόσο σαρωτική που θα μολύνει την πλειοψηφία των ανεμβολίαστων.

Νέα έκκληση για εμβολιασμό στους άνω των 55 ετών απηύθυνε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο. Αναφερόμενος στους έφηβους, ο υπουργός Υγείας είπε πως περίπου 30.000 ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών ενώ αποκάλυψε πως εντός του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 12-15 ετών.
Αναλυτικά στοιχεία για τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας των ανεμβολίαστων κρουσμάτων έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40% και από αυτούς το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.
Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν ανέφερε στο Mega, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, γι’ αυτό, τόνισε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε άμεσα.
Πέρα όμως από το γεγονός πως οι ανεμβολίαστοι είναι εντελώς απροστάτευτοι και «γυμνοί» στη μάχη απέναντι στον ιό, εμποδίζουν το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.

H έκκληση Κικίλια για τους άνω των 55 ετών - Οι νέοι να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές

Νέα έκκληση σε όλους και ιδίως στους άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν αρκεί και έκανε έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν και τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, κρούωντας καμπανάκι κινδύνου για τον 15Αύγουστο.
«Ο 15Αύγουστος είναι παραδοσιακά η γιορτή στην οποία επανενώνεται η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι και έρχονται σε επαφή νεώτεροι με ηλικιωμένους. Πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι για να είμαστε ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι καλό θα ήταν όλοι πριν φύγουν για διακοπές να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά αν αυτό δεν είναι για κάποιους εφικτό λόγω των ημερομηνιών, να κάνουν έστω την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές.
Μιλώντας στην συνέχεια για τους εφήβους, ο υπουργός Υγείας είπε πως περίπου 30.000 ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ενώ αποκάλυψε πως εντός του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 12-15.
Ο κ. Κικίλιας είπε ότι το ΕΣΥ θα αντέξει ακόμη και αν ασκηθεί νέα μεγάλη πίεση, τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας πρέπει να αφοσιωθούν και σε άλλες ασθένειες. «Πρέπει όλοι ως άνθρωποι να σκεφτούμε πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς ή αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές ασθένειες», είπε.
«Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με την μετάλλαξη Delta, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι κάτω του 10%», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Στις 10-12 Αυγούστου η κορύφωση του νέου κύματος κορωνοϊού

Την εκτίμηση για κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος στις 10-12 Αυγούστου, με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως τόνισε, ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κορωνοϊού να είναι και περισσότερα.
Ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι ας έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης.
Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.
Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.
«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Συναγερμός από Λινού

«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.
«Αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουμε μεγάλος μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστου. Γι’ αυτό θα δούμε διασωληνώσεις και ίσως χάσουμε και κάποιους ανθρώπους. Ενώ οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά. Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κ. Λινού.

Εκτόξευση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε ότι λόγω της έξαρσης με τη μετάλλαξη Delta, ανοίγουν ξανά από σήμερα ολόκληρες κλινικές Covid που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας.
Τόνισε ότι οι εισαγωγές covid στα νοσοκομεία αυξάνονται, από 5 έγιναν 45 σε επτά ημέρες, γεγονός που όπως είπε σημαίνει «ότι δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας». Εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.
«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», σημείωσε.

Τα «κόκκινα» νησιά - Κανονικότητα στη Μύκονο με… ελέγχους

Εν τω μεταξύ, η Μύκονος επέστρεψε από σήμερα (26/7/2021) στην κανονικότητα, καθώς εξέπνευσε το χρονικό διάστημα επιβολής έκτακτων.
Πάντως, από σήμερα «θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά μας προβληματίζουν» είχε προειδοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που την πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυστηροποιήσει κι άλλο τους ελέγχους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου κινούνται ήδη τις τελευταίες ώρες νησιά με υψηλή τουριστική ζήτηση, αλλά και ιικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Πάρος, όπου «βρέχει»… πρόστιμα, προκειμένου να μην ληφθούν αιφνίδια οριζόντια μέτρα στο νησί.
Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 7 παραβάσεις στην Πάρο και 1 στην Αντίπαρο, με αναστολή λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, ενώ η ίδια λογική θα διέπει στο εξής και το πλαίσιο επιτήρησης όλων των περιοχών – ιδίως νησιωτικών- που εμφανίζουν ισχυρή επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως οι: Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Ρόδος, Λέρος, Κως, Σίφνος, Σέριφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης