Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία λόγω αύξησης των νέων εισαγωγών και της μετάλλαξης Delta - Τα σενάρια για ανεμβολίαστους

Ανησυχία λόγω αύξησης των νέων εισαγωγών και της μετάλλαξης Delta - Τα σενάρια για ανεμβολίαστους
Το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες προκαλούν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω της τουριστικής περιόδου και η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, την ώρα που η παράλλαξη Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η ανησυχία έγκειται στο κατά πόσο η εκθετική αύξηση που αρχικά καταγράφεται στους νέους αλλά που σταδιακά περνά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, θα οδηγήσει σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνωμένους και θανάτους και γενικότερα σε πίεση το σύστημα υγείας.
Θα είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη τη στιγμή που η Ελλάδα θα εισέρχεται στον πιο καλό τουριστικό της μήνα, τον Αύγουστο.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παράλλαξη Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κάνουν λόγο για περίπου 300 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία την ημέρα.
Για αυτό το λόγο, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με στόχο να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα επαρκές τείχος ανοσίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου η χώρα να μπει στο φθινόπωρο από καλύτερη και ασφαλέστερη θέση.
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πέτσας: Καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στα καταστήματα λιανεμπορίου

Απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στα καταστήματα του λιανεμπορίου και σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το λιανεμπόριο, όσο κυρίως για τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία».
Όπως ανέφερε «οι εμβολιασμένοι θα δουν σιγά - σιγά όλους τους περιορισμούς που είχαν να αίρονται είτε αφορά στη μετακίνηση, είτε στη διασκέδασή τους. Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ακόμα και με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, η χρήση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της μάσκας, μας προφύλαξε από διασπορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το λιανεμπόριο, όσο κυρίως για τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία. Εκεί, σαφέστατα θα έχουμε μεγαλύτερη ευκολία μετακινήσεων για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ενδεχομένως θα πρέπει να μείνουν εκτός, ιδίως από εσωτερικούς χώρους όσο πηγαίνουμε προς το φθινόπωρο».
Υπογράμμισε ότι εκεί που η οικονομία εξαρτάται από την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στα κέντρα διασκέδασης, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, είναι σαφής η διάκριση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως είπε, «οι μεικτοί χώροι έδειξαν ότι δημιουργούν πρόβλημα διασποράς».

Τέλος οι περιορισμοί στη Μύκονο τη Δευτέρα 26/7

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη Μύκονο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι θα αρθούν τη Δευτέρα 26/7.
Τόνισε δε, πως τα όποια μέτρα λαμβάνονται εγκαίρως από την κυβέρνηση για να προστατέψει τους κατοίκους της, αλλά και τους τουρίστες.

Τζανάκης: Πιθανό οι νέες εισαγωγές να φτάσουν και τις 300

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός» και δεν αποκλείεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300 οι νέες εισαγωγές, που ήδη καθημερινά διαμορφώνονται γύρω στις 150-160, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνοντας αναφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάνοντας παράλληλα στα δύο σενάρια που έχουν προβλεφθεί.
Όπως είπε, «το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».
Πάντως, η αύξηση των νέων εισαγωγών προκαλεί ανησυχία και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι πιθανό από τις 150-160 νέες εισαγωγές καθημερινά σήμερα, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.
Όπως είπε, «από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν».
«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες».
Για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά, ενώ όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.
«Ο εμβολιασμός δεν μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δεν θα πεθάνουμε», υπογράμμισε.

Γώγος: Αύξηση των νοσηλειών κατά 25%-26% την ημέρα

Οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, «είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε μέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα».
Εκτίμησε ότι «το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη, αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις».
Κάνοντας αναφορά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1% αυτών.
Πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο εάν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200».

Ανησυχία για την αύξηση

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μεσούσης της τουριστικής περιόδου και η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών προκαλούν έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που η παράλλαξη Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Αν και έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί, είναι προφανές πως το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι ακόμα ικανό για να ανασχέσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους διάφορους επιδημιολογικούς χάρτες, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να είναι στο κόκκινο καθώς εμφανίζουν μια αύξηση πάνω από 200% στο ιικό τους φορτίο, την ώρα που η Κρήτη και πολλά νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτά που ελήφθησαν στη Μύκονο.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, μια και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, οι ειδικοί εισηγήθηκαν όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης πανελλαδικά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test) έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτη και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.


ΕΟΔΥ: Ακόμη 2.854 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής 23/7/2021, τα οποία δείχνουν άνοδο στις νέες περιπτώσεις covid φτάνοντας συγκεκριμένα τα 2.854 περιστατικά λοίμωξης, με 7 θανάτους.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.882 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.778 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -16.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

 • Ανατολική Αττική 98
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών 145
 • Δυτική Αττική 38
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών 174
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 261
 • Νησιά 34
 • Νότιος Τομέας Αθηνών 162
 • Πειραιάς 190
krousmata1-13.webpkrousmata2-14_1.webpΚίνητρα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς για ραντεβού για εμβολιασμό

Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών κατά της covid ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Έτσι, όπως έγινε γνωστό:

 • Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού
 • Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους
 • Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης