Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρέμει η γη στη Βοιωτία – Περίπου 200 σεισμοί από το Σάββατο 10/7 – Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Τρέμει η γη στη Βοιωτία – Περίπου 200 σεισμοί από το Σάββατο 10/7 – Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
Δύο σεισμικές δονήσεις 3,3 Ρίχτερ και 3,1 Ρίχτερ έγιναν σήμερα μέσα σε διάστημα 10 λεπτών
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 200 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από το περασμένο Σάββατο 10 Ιουλίου στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού..
Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 10/7 καταγράφηκαν σε διάστημα 10 λεπτών δύο σεισμοί μεγέθους άνω των 3 Ρίχτερ.
Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε λίγο πριν τις 14:00, ήταν έντασης 3,3 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα.
Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερη δόνηση 3,1 Ρίχτερ με το εστιακό βάθος πάλι στα 5 χιλιόμετρα.
Παρά την ανησυχία των κατοίκων, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ

«Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, όμως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά.
Αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθεί, χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό δονήσεων, έκανε λόγο για ένα φυσιολογικό φαινόμενο.
«Υπάρχει ένα ρήγμα κάτω από την πόλη της Θήβας που έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, έως 6 ρίχτερ.
Υπάρχει αυτό το δυναμικό το οποίο είναι η οροφή.
Ο λόγος που μετά τους σεισμούς ακολουθεί ένα βουητό, είναι ότι τα επίκεντρα βρίσκονται κάτω από τα πόδια των κατοίκων, είναι πολύ ρηχά, με το εστιακό τους βάθος να βρίσκεται στα 3 με 6 χλμ.
Το θετικό είναι πως είναι εντοπισμένα τα επίκεντρα, δεν υπάρχει εξάπλωση στην γύρω περιοχή.
Όσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» είπε ο κ.Γκανάς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα γίνει καμία μεγάλη καταστροφή.

Καμία ανησυχία

Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λέκας είπε ότι η σεισμική ακολουθία στη Θήβα δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
«Οι σεισμοί αυτοί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, υπάρχει παρελθόν.
Ενεργοποιούνται μικρά ρήγματα που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ούτε και να ενεργοποιήσουν μεγαλύτερα ρήγματα.
Για να αρχίσουμε να ανησυχούμε θα πρέπει να πάμε σε μεγέθη πάνω από 6 με 7 Ρίχτερ, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό» υπογράμμισε ο κ.Λέκκας.

Περισσότερα σεισμικά όργανα

Σημειώνεται πως χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο δήμο Θήβας παρουσία του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα ο οποίος μαζί με την ομάδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εγκατέστησε και επιπλέον σεισμικά όργανα για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα, ενώ ζήτησε ψυχραιμία από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αποφασίστηκε ο δήμος Θήβας τίθεται σε επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες προκείμενου οι επιστήμονες να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα ή για μια συνηθισμένη σεισμική ακολουθία μικρών σε μέγεθος σεισμών.
Ο κ.Χουλιάρας υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης σεισμούς.
Όπως είπε, αυτό μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο και θα εξακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με ήπια σεισμική δραστηριότητα, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης σεισμού, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα καταγράφει τις επόμενες ημέρες μέσω των φορητών σεισμογράφων τη σεισμική δραστηριότητα, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης