Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Δουλεύουν τα εμβόλια - Επαρκής προστασία για την παράλλαξη Δέλτα - Τι δείχνουν Ισραήλ, Αγγλία

Μόσιαλος: Δουλεύουν τα εμβόλια - Επαρκής προστασία για την παράλλαξη Δέλτα - Τι δείχνουν Ισραήλ, Αγγλία
Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε και αυτούς που είναι ακόμα διστακτικοί αναφέρει ο κ.Μόσιαλος
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δουλεύουν και παρέχουν επαρκή προστασία και έναντι της παράλλαξης Δέλτα καταλήγει ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος σε αναρτήσεις του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
«Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer, και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, από τις 6 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρα τους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ήπιας συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί μεν, αλλά το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό.
Η πτώση αυτή βέβαια συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και με τη άρση των περιορισμών στο Ισραήλ» αναφέρει ο κ.Μόσιαλος.

Πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά

«Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Eran Segal, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά στο Ισραήλ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μόλυνσης.
Oι Times of Israel αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ανήκει σε λοίμωξη που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το 2,5% όλων των ατόμων που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησαν COVID-19 αρρώστησαν σοβαρά κατά τα προηγούμενα κύματα (20-30 άτομα ανά 1.000 περιπτώσεις).
Σε αυτό το κύμα όμως στο Ισραήλ, μόνο 3-5 άτομα ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένησαν σοβαρά,
ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 0,5% δηλαδή» τονίζει ο κ.Μόσιαλος.

Προστατεύουν τα εμβόλια

«Τα εμβόλια τους προστατεύουν επαρκώς λοιπόν και από την παραλλαγή Δέλτα. Και αυτά είναι πραγματικά δεδομένα: τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν νοσούν σοβαρά ακόμα και αν κολλήσουν.
Τα εμβόλια δουλεύουν.
Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους μπορούμε να προστατευτούν από τον ιό» αναφέρει σε πρώτη ανάρτηση του ο κ.Μόσιαλος.

Στοιχεία από την Αγγλία

Σε δεύτερη ανάρτηση του ο κ.Μόσιαλος παραθέτει στοιχεία και από την Αγγλία.
«Αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ και στην επιτυχία του εμβολίου της Pfizer στην αποτροπή των σοβαρών λοιμώξεων κατά 93%.
Παραθέτω τώρα τα στοιχεία της Αγγλίας με βάση πρόσφατη δημοσίευση του βρετανικού οργανισμού δημόσιας υγείας.
Στον συνημμένο πίνακα βλέπουμε τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός ανά εμβόλιο, παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε περισσότερους εμβολιασμένους με το εμβόλιο της AstraZeneca σε σχέση με της Pfizer.
Στην αναφορά του οργανισμού δημόσιας υγείας (Public Health England Covid-19 surveillance report week 26) βλέπουμε την ανάλυση των δεδομένων μετά από τυχαίες δειγματοληψίες έως και τις 13 Ιουνίου 2021.
Βλέπουμε λοιπόν πως εάν συγκρίνουμε τις δυο παραλλαγές άλφα και δέλτα, ναι, για όσους είχαν λάβει μία μόνο δόση, υπήρχε μια μείωση στην αποτροπή της συμπτωματικής νόσου» αναφέρει ο κ.Μόσιαλος.
2_64.JPG
Πολύ υψηλή προστασία

«Αλλά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca έναντι της νοσηλείας κατόπιν λοίμωξης με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, βλέπουμε πως η προστασία μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ υψηλή.
80% με μια δόση και 96% με δύο δόσεις.
Δεν έχουμε ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία στοιχεία για Pfizer και AstraZeneca αλλά με 96% αποτελεσματικότητα οι διαφορές θα είναι ασήμαντες.
Tα εμβόλια μας προστατεύουν από την παραλλαγή Δέλτα.
Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην ενημέρωση και όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε τη γνώμη μας.
Είναι αναγκαίο όμως να βγάζουμε συμπεράσματα με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Αντλούμε λοιπόν τις πληροφορίες μας, για να σχηματίσουμε άποψη, από τις χώρες που προπορεύονται στους εμβολιασμούς και που έχουν μεγάλες δυνατότητες επιδημιολογικής ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης των παραλλαγών.
Διαβάζουμε τις ανακοινώσεις των επίσημων οργανισμών υγείας και όχι μυθεύματα που εμπεριέχουν τη γνωστή τρομολάγνα φημολογία. Η διασπορά μη έγκυρων ειδήσεων δεν βοηθά κανέναν μας.
Ας μην τις αναπαράγουμε» καταλήγει ο κ.Μόσιαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης