Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Όλα για το τείχος ανοσίας - Μόνο με αρνητικό test οι ανεμβολίαστοι θα κινούνται από νομό σε νομό

Όλα για το τείχος ανοσίας - Μόνο με αρνητικό test οι ανεμβολίαστοι θα κινούνται από νομό σε νομό
Εντός του Ιουλίου εμβολιάζονται οι άνω των 15, κατ’οίκον εμβολιασμοί από 6/7
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Στην περαιτέρω ώθηση και επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στοχεύει η κυβέρνηση έτσι ώστε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει μια νέα έξαρση κρουσμάτων, μια νέα πίεση του ΕΣΥ και ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας που θα μπορούσε να επιφέρει νέα κλεισίματα και νέες συνέπειες στην οικονομία.
Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και ότι αν έρθει ένα ακόμα κύμα επιδημίας τον χειμώνα, «τελειώσαμε οικονομικά» αντικατοπτρίζουν αφενός την αγωνία της κυβέρνησης για το τι μπορεί να σημαίνει ένα νέο κύμα της επιδημίας και αφετέρου την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις 6 Ιουλίου αρχίζουν οι κατ’οίκον εμβολιασμοί αρχής γενομένης από την Κρήτη ενώ εντός του Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και η σχετική εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 15 ετών.
Την ίδια στιγμή ως μέτρο πίεσης προκειμένου να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων φέρεται να εισηγείται πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού - είτε rapid είτε μοριακό - προκειμένου να μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, δεν θα γίνονται δεκτά τα self test.
Συγκεκριμένα, η εισήγηση είναι να διεξάγονται τα ακτοπλοϊκά, τα αεροπορικά και τα σιδηροδρομικά ταξίδια εντός της επικράτειας με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού (Green Pass).
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς αυτούς έως τα τέλη του καλοκαιριού, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 60%, αν και αναφέρεται πως λόγω της παράλλαξης Δέλτα, το ποσοστό αυτό πρέπει να ξεπεράσει το 75%.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 1η Ιουλίου ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις σε εστίαση, ψυχαγωγία κοκ σχετικά με τους αμιγείς και τους μεικτούς χώρους ανάλογα με το ένα οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή όχι, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν από τις 15 Ιουλίου και μετά.

Παπαευαγγέλου: Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 15 ετών

Τη θέση πως «θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών» διατύπωσε η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15 με 17 ετών.
Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18.
Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης.
Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.
«Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» υποστήριξε η κα.Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ».
Παράλληλα σημείωσε ότι μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, και ότι προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer.
«Μελετούμε τη νοσηρότητα παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 με 15.
Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο» είπε η κα.Παπαευαγγέλου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας.

Σκέρτσος: Μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό

Τη θέση ότι μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων πολιτών έχει νοσήσει από κορωνοϊό διατυπώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με δήλωση - ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επισημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.
«Μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του.
Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο:
4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα.
Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους.
Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν.
Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Μπορούμε να πάμε καλύτερα;
Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Α. Σκέρτσος.

Self test: Ποιοι θα μπορούν να τα προμηθευτούν από σήμερα 1/7 δωρεάν από τα φαρμακεία

Αρχίζει από σήμερα 1η Ιουλίου, η διάθεση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) για τον κορωνοϊό από όλα τα φαρμακεία της χώρας.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και βάσει των αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργείων, η διάθεση των self test θα γίνει για τον μήνα Ιούλιο ως εξής:

  • Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Ιουλίου οι δικαιούχοι, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθως και οι νέοι 18-30 ετών, μπορούν να προμηθευτούν και τα 4 self test που αναλογούν στον μήνα δωρεάν από τα φαρμακεία.
  • Δωρεάν self test δεν μπορούν να παραλάβουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού και στην περίπτωση που έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Τέλος, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η λειτουργία του συστήματος διάθεσης των δωρεάν self test θα ανασταλεί προσωρινά από το Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 17:00 μ.μ. έως τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 08:00 π.μ.

Κικίλιας: Στις 6 Ιουλίου οι κατ’οίκον εμβολιασμοί - Από την Κρήτη η αρχή

Στις 6 Ιουλίου αρχίζουν από την Κρήτη οι κατ’οίκον εμβολιασμοί όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κρήτη, εκεί όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα.
«Στις 6 Ιουλίου ξεκινάει από την Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης "Ελευθερία" σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ατόμων που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε επειδή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, το επόμενο διάστημα θα το πράξουν σε κατ' οίκον επισκέψεις» είπε ο κ.Κικίλιας.
«Κατ' εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Ιούλιου και μετά ξεκινάνε σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.
Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα και θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό» είπε ο υπουργός Υγείας, που συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, πολλά για την τοπική οικονομία.

Νέες διευκολύνσεις και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες

Νέες διευκολύνσεις και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Άδωνις Γεωργιάδης, με βασικό στοιχείο το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχαγωγίας (εστίαση, κινηματογράφος, ψυχαγωγία, αθλητισμός) για εμβολιασμένους και μη, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου 2021.

Σημειώνεται ότι στα γήπεδα θα μπορούν να προσέλθουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
«Υιοθετούμε τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής.
Υπάρχει μια σημαντική ενημερωτική εκστρατεία για τους εμβολιασμούς.
Στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προστρέξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Σε τρεις πυλώνες τα μέτρα

Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό επιχείρημα.
Δεύτερος πυλώνας είναι η διευκόλυνση της κίνησης, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες.
«Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια , θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.
Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι.
Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ», τόνισε ο υπουργός.

Ο επιχειρηματίας αποφασίζει

Όπως εξήγησε, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.
Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.
Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι από την πολιτεία.
Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
metra1.JPG

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε το πλαίσιο λειτουργίας για τους χώρους ψυχαγωγίας

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Τι ισχύει από 28/6

Σε ισχύ τέθηκε από 28/6 νέα χαλάρωση των περιορισμών.
Έτσι μετά την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός, από τις 28 Ιουνίου ήρθη το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Παράλληλα, από άλλαξε και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι συμβαίνει με το Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Στους 12.706 οι νεκροί

Στους 12.706 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 30/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 633, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 422.456, εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 649 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,8 (95%Crl: 0.14 - 1.84).
xart1_5.jpg
Το ποσοστό της θετικότητας στα 38.600 τεστ που διενεργήθηκαν διαμορφώθηκε στο 1,63% από 1,32% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.706 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 196 (66,3% άνδρες).
xart2_6.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 83,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.684 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 37 (ημερήσια μεταβολή +12,12%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 44 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Self-test

Έως 29 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 25.878.876 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Από τα 466.910 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 36.912 θετικά αποτελέσματα.
xart9_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης