Τελευταία Νέα
Κοινωνία

AstraZeneca: Και οι δύο με το ίδιο εμβόλιο - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας

AstraZeneca: Και οι δύο με το ίδιο εμβόλιο - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας
Στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% του πληθυσμού έως τις αρχές του φθινοπώρου
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα και με τον κορωνοϊό να είναι σε φάση ύφεσης, το στοίχημα για την κυβέρνηση και για τους ειδικούς είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η δημιουργία ενός τείχους ανοσίας έως τις αρχές του φθινοπώρου, το οποίο θα αναχαιτίσει ένα νέο πισωγύρισμα και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού θα αφορά κυρίως τους πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, αν και δεν αποκλείουν τον απόλυτο κίνδυνο, δηλαδή λόγω του ποσοστού των ανεμβολίαστων πολιτών να δημιουργηθούν μεταλλάξεις, στις οποίες τα εμβόλια δεν ανταποκρίνονται.
Σε κάθε περίπτωση η βασική εκτίμηση είναι πως αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 70% με 80% του πληθυσμού, τότε ο ιός δεν θα βρει έδαφος να εξαπλωθεί και το όποιο κύμα έρθει τον χειμώνα θα είναι πιο μικρό και πιο διαχειρίσιμο.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι περίπου το 29% των πολιτών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ποσοστό που θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στον Ιούλιο, με τη κυβέρνηση να το τοποθετεί στο 50% του πληθυσμού ενώ εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστει το 70% με 75% των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει και να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, έχει ήδη παραχωρήσει κάποια προνόμια στους εμβολιασμένους – π.χ. μπορούν να είναι χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια, να μπαίνουν σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες χωρίς self test – ενώ προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλα, όπως η προσέλευση στην εργασία να μην απαιτεί self test, η παραμονή σε κλειστούς χώρους της εστίασης, η ελεύθερη είσοδος – χωρίς διαγνωστικό τεστ – σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοκ.
Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι θέμα εβδομάδων, να πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση διαμηνύει πως εάν έως στο τέλος Αυγούστου δεν έχει επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 80%, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

AstraZeneca - Σύσταση της Επιτροπής: Δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα και στις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια αναφέρθηκαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.
Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Η ίδια είπε πως η υποχώρηση της πανδημίας οφείλεται κυρίως στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ έκρουσε καμπανάκι για την μετάλλαξη Δέλτα και το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας.
Σημείωσε με νόημα πως αν έρθει αυτό το νέο κύμα, θα είναι ηπιότερο σε ό, τι αφορά τις νοσηλείες και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.
«Σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης με αυτό το εμβόλιο στην δεύτερη δόση, αφού ο κίνδυνος είναι πραγματικά ελάχιστος», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγή της δεύτερης δόσης με Astrazeneca για όσους το δικαιούνται.
«Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό διεθνή μελέτη», είπε επίσης, πριν αναφερθεί στις αναφορές που γίνονται ήδη διεθνώς για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.
Τόνισε πως οι μελέτες θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί η τρίτη «αναμνηστική» δόση, ωστόσο τόνισε πως με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η προστασία από τις δύο δόσεις δείχνει να διαρκεί περισσότερο από όσο υπολόγιζαν αρχικά οι ειδικοί.

Η ενημέρωση Θεμιστοκλέους

Τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως σήμερα θα έχουμε περίπου 110.000 εμβολιασμούς, ενώ 4.150.000 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ πάνω από 3.000.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε πως:

  • Η Pfizer θα παραδώσει πάνω από 1.150.000 δόσεις
  • Η Moderna 380.000 δόσεις
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις ως τέλος Ιουνίου και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο

Στην συνέχεια, είπε πως με βάση τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, δηλαδή για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, μέσα στο καλοκαίρι.
Επιπλέον, ανακοίνωσε πως το «πέναλτι» για κάποιον που θα αλλάξει τρεις φορές το ραντεβού για το εμβόλιο μειώνεται στις 6 ημέρες.


Στους 12.581 οι νεκροί

Τα νέα 22/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 406, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.943, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 32 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 614 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
xartisa.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.581 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 277 (62,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartisb.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.619 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22.92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 63 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


Πελώνη: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τις μάσκες

Τη θέση πως εντός της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις των ειδικών για το εάν θα αρθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα.
Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού» τόνισε η κα.Πελώνη, η οποία υποστήριξε ότι «μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί».
«Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%» επεσήμανε η κα.Πελώνη.

Βατόπουλος: Σε λίγες εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Τη θέση πως σε λίγες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως ο κορωνοϊός θα μας απασχολήσει έως τον Ιανουάριο του 2022.
«Έως τις αρχές του 2022 τον κορωνοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με τις μάσκες, ανέφερε πως στις επόμενες εβδομάδες θα τις βγάλουμε σε εξωτερικούς χώρους, αν και συνέστησε την χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός.
Όπως επεσήμανε τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Καλυμμένοι οι εμβολιασμένοι

«Οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές.
Ωστόσο επικρατεί φόβος ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά
Αν έως το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70% με 80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.
Όσον αφορά το τέταρτο κύμα της επιδημίας, ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως το χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Λινού: Πολύ μεταδοτική η παράλλαξη Δέλτα – Να εμβολιαστούν όλοι

Τη θέση πως είναι πολύ μεταδοτική η παράλλαξη Δέλτα του ιού διατύπωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείσα σχετικά με την αλλαγή της β’ δόσης του εμβολίου της AstraZeneca με κάποιο άλλο εμβόλιο, η κα.Λινού υπογράμμισε ότι σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται ήδη η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για παρενέργειες.
«Δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα.
Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα» τόνισε η κα.Λινού, η οποία υποστήριξε πως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι.
«Από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών» ανέφερε η κα.Λινού.

Δεν είναι δεδομένο το 4ο κύμα

Η κα. Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κα. Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».
Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».
Τέλος, για την συζήτηση σχετικά με το να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κα. Λινού προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

Πόρισμα

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, το οποίο επισημαίνει πως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή εφόσον έχουν εξαντληθεί οι ηπιότερες εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να εξυπηρετούν εξίσου τον επιδιώκομενο σκοπό, δηλαδή τον εμβολιασμό των πολιτών ενώ επισημαίνει ότι η σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό μετά το καλοκαίρι.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, για την οποία τοποθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, θα αποτελέσει την ύστατη λύση για να μην «γκρεμιστεί» ό,τι έχει «χτιστεί» τους τελευταίους έξι μήνες για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών.
Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), δύο επαγγελματικές ομάδες που σε αυτή τη φάση «ακουμπά» η υποχρεωτικότητα, προτείνουν τη στοχευμένη ενημέρωση και την «τέχνη της πειθούς» για την ολιστική και μακροπρόθεσμη διαχείριση της επιδημίας.
Παρά τον αρχικό δισταγμό, σταδιακά το ποσοστό των εμβολιασμένων στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές αυξήθηκε.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ανέρχεται σε 70,4% στα δημόσια νοσοκομεία και 70,7% στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στις ιδιωτικές ΜΦΗ αγγίζει το 95% και στις δομές που υπάγονται στις Μητροπόλεις δεν ξεπερνά το 40%.
Και μπορεί τα ποσοστά αυτά να μοιάζουν ικανοποιητικά για το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, ωστόσο δεν αρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας δεδομένης της κρίσης δημόσιας υγείας που βιώνουμε τους τελευταίους 15 μήνες.
Η πλήρης εμβολιαστική θωράκιση των υγειονομικών αποτελεί τον παράγοντα-«κλειδί» πρωτίστως για την δική τους ασφάλεια και δευτερευόντως για την εκπλήρωση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την υποχρεωτικότητα

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού των 400 υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), άνοιξε με τον πιο σαφή τρόπο το «ακανθώδες» θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα προ διμήνου παραπέμποντας όμως τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο.
Αν και το πλαίσιο δεν έχει τεθεί ακόμη από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, οι ποινές και οι κυρώσεις που συνοδεύουν την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν «οδηγό» για ανάλογο καθεστώς σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ορίζει την περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση για τακτικό αυτοέλεγχο και ειδικά για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου την άρνηση του εργοδότη να κάνει δεκτή την παροχή εργασίας του απασχολούμενου και την απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώνεται.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «επιπλοκές» η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ζητώντας να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους των ΜΦΗ.
Ενδεχομένως η σύσταση της Επιτροπής για τις προαναφερθείσες επαγγελματικές ομάδες να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους κλάδους, όπως πχ οι εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται σε θέσεις που απαιτείται να προσκομίζουν πιστοποιητικό υγείας.
Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αν έχουν εμβολιαστεί ούτε προφορικά ούτε εγγράφως τον εργοδότη τους καθώς η διενέργεια ή μη του εμβολιασμού συμπεριλαμβάνεται στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης