Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε διαρκή αποκλιμάκωση η πανδημία - Στους 12.548 οι νεκροί, η ανησυχία των ειδικών για το 4ο κύμα

Σε διαρκή αποκλιμάκωση η πανδημία - Στους 12.548 οι νεκροί, η ανησυχία των ειδικών για το 4ο κύμα
Oι ειδικοί συστήνουν μετ΄ επιτάσεως την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, προκειμένου όπως λένε, να αποτραπεί ένα 4ο κύμα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ελλάδα με τη βοήθεια και της ζέστης που επικρατεί ενώ αργά αλλά σταθερά παρατηρείται αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης στο ΕΣΥ.
Παράλληλα οι ειδικοί συστήνουν μετ΄ επιτάσεως την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, προκειμένου όπως λένε, να αποτραπεί ένα 4ο κύμα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.
Για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας και την προσέλκυση των δύσπιστων η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται τα πρώτα προνόμια για όλους όσοι έχουν λάβει τα σκευάσματα για τον Covid.

Καπράβελος: Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα – Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δόση

«Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα», ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ν. Καπράβελος, σημειώνοντας ότι ήταν ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύτηκαν κατά το τρίτο κύμα.
Ο κ. Καπράβελος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε αναφορά στα εμβόλια και ξεκαθάρισε ότι όσοι νόσησαν με κορωνοϊό έχουν ισχυρότατη ανοσία και θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο μετά από 6 μήνες ως υπενθύμιση.
Ακόμη, επισήμανε ότι στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, δεν χρειάζεται να κάνει τη δεύτερη, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού και «δεν είναι σωστό να πετύχεις και δεύτερη ανοσολογική απάντηση».

Για εμβόλιο AstraZeneca

Ο κ. Καπράβελος ανέφερε ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca και δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μπορούν άφοβα να κάνουν τη δεύτερη δόση.
Ωστόσο, για όσους εμφάνισαν προβλήματα ή ο γιατρός τους συστήνει να μην κάνουν το ίδιο εμβόλιο, σημείωσε πως η επιτροπή επιτρέπει την ανάμιξη των εμβολίων.

Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες

Αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για να βγουν οι μάσκες στπους εξωτερικούς χώρους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα υπάρξουν προνόμια για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στις 19/6 στον ΣΚΑΪ 100,3, οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού.

Προνόμια των εμβολιασμένων

Στο μεταξύ, μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, όπως έχει ανακοινωθεί, οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας.
Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, επισπεύδει τις διευκολύνσεις για όσους το έχουν πράξει και είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μάλιστα, εξετάζει σειρά προτάσεων.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ ανάλογα με τα προνόμια που θα αποφασιστούν, θα υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου χρειαστεί, ειδικά για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να είναι προαιρετική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - κάτι που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να ισχύσει και από την 1η Ιουλίου - να είναι ελεύθερη η είσοδός τους σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (όπως για παράδειγμα σε αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, εμπορικές εκθέσεις), αλλά και σε κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης, όπως και να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τεστ (μοριακό, rapid, self), αφού από την 1η Ιουλίου θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΟΔΥ: 248 κρούσματα και 14 θάνατοι στις 20 Ιουνίου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (20/6/2021) 248 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.342 (ημερήσια μεταβολή + 0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 31 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 900 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.548 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

b_4.JPGa_10.JPG

Στους 296 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 296 (64.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.611 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66 (ημερήσια μεταβολή +4.76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 68 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
c_4.JPG

d_6.JPG
kabyles_18.JPG
111 κρούσματα στην Αττική, 21 στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική διατηρεί τα πρωτεία στα κρούσματα Covid, καθώς από τις 248 νέες μολύνσεις, οι 111 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 21 νέα κρούσματα και στην Αχαΐα μόλις 4.

Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής:

Ανατολική Αττική: 18 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 11 κρούσματα

Δυτική Αττική: 3 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 14 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 33 κρούσματα

Νήσων: 0 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 21 κρούσματα

Πειραιώς: 11 κρούσματα

Τα κρούσματα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας:

ios_1.JPG
deigmata_14.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης