Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγουν θέατρα, συναυλίες σε υπαίθριους χώρους – Περαιτέρω άρση περιορισμών – Όλα τα εμβόλια στους άνω των 30

Ανοίγουν θέατρα, συναυλίες σε υπαίθριους χώρους – Περαιτέρω άρση περιορισμών – Όλα τα εμβόλια στους άνω των 30
Οι ειδικοί αποφασίζουν για τη μουσική στην εστίαση, για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τον αριθμό σε γάμους, βαφτίσια
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Με την επιδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης – οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως στα μέσα Ιουνίου – και με τα νοσοκομεία να επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά στην κανονικότητα τους, συνεχίζεται το «ξήλωμα» των περιοριστικών μέτρων.
Από σήμερα Παρασκευή 28/5 ανοίγουν τα θεάματα – π.χ. θέατρα – και οι συναυλίες σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα στο 50% ενώ οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα για να αποφασίσουν για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, για την παράταση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετά τις 00:30 καθώς και για την αύξηση του αριθμού των πολιτών που θα επιτρέπεται να είναι παρόντες σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξεταστεί και ενδεχομένως να διευκρινιστεί και το τι θα γίνει με τα γυμναστήρια, για τα οποία έχει ληφθεί μεν απόφαση να επαναλειτουργήσουν από τις 31 Μαΐου, αλλά δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί τα μέτρα ασφαλείας και το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας τους, ενώ από την 1η Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης δεξιώσεων, γάμων και βαπτίσεων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας να έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, με το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού, και για αυτό το λόγο ποντάρει στο στοίχημα των εμβολιασμών.
Από αύριο Σάββατο 29/5 θα μπορούν πλέον και τα άτομα ηλικίας 30 - 34 ετών να έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εμβόλια κατά της covid, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι άνω των 30 ετών θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των εμβολιασμών έτσι ώστε να δημιουργηθεί εντός του καλοκαιριού ένα πρώτο τείχος ανοσίας, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί των 18 – 29 ετών καθώς και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στους πολίτες 30 - 34 ετών

Από αύριο Σάββατο 29/5 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλοι όσοι είναι άνω των 30 ετών μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν.
Σημειώνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε πρόσφατα και στον απόηχο των αυξημένων περιστατικών θρομβώσεων μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια που έχουν τεθεί για το εν λόγω εμβόλιο, αν και εμμέσως δίνεται η σύσταση κυρίως στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, πως πλέον είναι διαθέσιμα και τα εμβόλια mRNA, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως δεν αλλάζει ο προγραμματισμός και για τις δεύτερες δόσεις του εν λόγω εμβολίου.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και δεν παρουσίασαν παρενέργειες, είναι σχεδόν απίθανο να έχουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες στη δεύτερη δόση.
Θέμα ημερών είναι να αρχίσουν τόσο οι εμβολιασμοί κατ’οίκον όσο και οι εμβολιασμοί των ατόμων που είναι στην ηλικιακή ομάδα 18 – 29 ετών.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως εφόσον δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό απρόοπτο, ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί εύκολα.

Παυλάκης: Ανοίγουμε χωρίς τις σχετικές προδιαγραφές – Θα ξαναδαγκώσει ο κορωνοϊός

Τη θέση πως ανοίγουμε μια σειρά δραστηριοτήτων χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές διατύπωσε ο ερευνητής Γ.Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων.
«Πρέπει να προσέξουμε.
Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.
Ενώ υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει ενημέρωση, ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή και αυτό το βλέπετε γύρω σας.
Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό.
Αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει.
Οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί.
Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα.
Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Παυλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα περί ανάγκης ανοιγμάτων για να πάρει «ανάσα» η κοινωνία.

Ανάσα όταν νικήσουμε το γ’ κύμα

«Την «ανάσα» να την πάρει ο κόσμος όταν γίνουμε Πορτογαλία, όταν νικήσουμε το τρίτο κύμα.
Το τρίτο κύμα στην Ελλάδα ανέβηκε αργά και έχει κρατήσει πολύ καιρό, και τώρα κατεβαίνει ακόμα πιο αργά και βασανιστικά. Έχουμε κάθε μέρα 50 με 80 θανάτους.
Κάθε μέρα θυσιάζεται ένα πούλμαν ανθρώπων».
Το κύμα δεν κόβεται με «ανάσες», το κύμα κόβεται αν κοπούν οι επαφές.
Ως επιστήμονας δεν μπορώ να πω ναι σε πράγματα που είναι παράλογα.
Είναι στο 3,93% η θετικότητα των κρουσμάτων στις μετρήσεις.
Αυτό σημαίνει για εμένα ότι η Ελλάδα δε μετράει αρκετά.
Αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι λιγότερο από 2, ή λιγότερο από 1%» ανέφερε ο κ.Παυλάκης.

Σε αποδρομή το κύμα στην Ελλάδα

«Αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τετραπλασίαζε τις μετρήσεις ο δείκτης θα μπορούσε να κατέβει κάτω από το 2% αύριο το πρωί.
Αλλά αν γίνουν περισσότερες μετρήσεις, θα ανέβουν και τα κρούσματα.
Λέω συνέχεια να γίνουμε Πορτογαλία γιατί εκεί έκοψαν το σκληρό κύμα ρίχνοντας τα κρούσματα κατά 1200% μέσα σε ένα μήνα.
Το κύμα στην Ελλάδα είναι σε αποδρομή.
Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα θα κατέβει και πόσο θα κοστίσει.
Έτσι που πάει αυτό το κύμα θα μπει Ιούλης μέχρι να κοπούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, να υπάρξει σημαντική μείωση.
Αυτό είναι πρόβλημα για τους τουρίστες που θέλουν να έρθουν» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος επέκρινε τους πιο ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν.
«Όποιος δε θέλει να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά του, είναι πια δική του ευθύνη.
Ο ιός επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες και νομίζω ότι προσπαθεί να επεκτείνει το «ρεπερτόριό» του τώρα που έχουμε μπλοκάρει τους γεροντότερους με εμβόλια κλπ..
Έξι μήνες από τώρα ο ιός μπορεί να προτιμά πολύ περισσότερο τα παιδιά και να κάνει πολύ χειρότερη ασθένεια.
Δεν το ξέρουμε αυτό» ανέφερε ο κ.Παυλάκης.

Χάρτης ECDC: «Κιτρίνισε» η Θράκη στον συνδυασμό τεστ - κρουσμάτων - δείκτη θετικότητας

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ανανεωμένους χάρτες που παρουσίασε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
ecdc27.png
Μια αλλαγή παρατηρείται στον συνδυαστικό χάρτη του ECDC με δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων (14-27 Μαΐου) που αφορούν στον δείκτη τεστ, στα νέα κρούσματα και στον δείκτη θετικότητας, καθώς η Θράκη και μέρος της Μακεδονίας πέρασαν στο «κίτρινο» χρώμα (από το πορτοκαλί της προηγούμενης καταγραφής), ενώ «κίτρινο» παρέμεινε το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει «πράσινη», καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 4% στην αναλογία τεστ κρουσμάτων.
ecdc_test.png



Στους 11.955 οι νεκροί

Στους 11.955 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 27/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.905, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 396.970 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.013 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas_23.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.955 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 540 (62,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
pinakes_6.jpg
To 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.401 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -17,6%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 231 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis27.jpg

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests)

Έως 26 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 11.925.156 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 230.556 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 26 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 138 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 14.434 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 228 θετικά (1,58%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης