Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40 – 44 ετών - Ανοίγουν σήμερα 21/5 τα θερινά σινεμά, τα επόμενα βήματα

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40 – 44 ετών - Ανοίγουν σήμερα 21/5 τα θερινά σινεμά, τα επόμενα βήματα
Εντός του Ιουνίου ο εμβολιασμός των 20 – 29 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Αν και κυβέρνηση και επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι η μη τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης χρονικής περιόδου, όπου αναμένεται η επαναλειτουργία του τουρισμού, η χαλάρωση των περιορισμών συνεχίζεται κανονικά.
Έτσι από σήμερα Παρασκευή 21/5 ανοίγουν ύστερα από επτά μήνες, τα θερινά σινεμά με ανώτατο όριο χωρητικότητας στο 75% ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 24/5 σειρά παίρνουν τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 ακολουθούν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Την ίδια στιγμή διαθέσιμα είναι πλέον από τα ξημερώματα όλα τα εμβόλια για τα άτομα ηλικίας 40 – 44 ετών, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν μόνο να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συνεπώς πλέον οι 40 – 44 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με όποιο από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) επιθυμούν, ενώ θα ακολουθήσουν οι 35 – 39 ετών και οι 30 - 34 ετών.
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί των 20 – 29 ετών, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ανέρχονται στο 20%.
Απώτερος στόχος είναι οι εμβολιασμοί να ενταθούν μέσα στον Ιούνιο έτσι ώστε να κτιστεί ένα πρώτο τείχος ασφαλείας και ανοσίας που θα φτάνει κοντά στο 50% έως τα τέλη Ιουλίου.
Εφόσον συμβεί αυτό εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει ένα νέο πισωγύρισμα και μια νέα έξαρση κρουσμάτων.

Θεμιστοκλέους: Οι κάτω των 30 δεν θα κάνουν AstraZeneca – Σύντομα εμβολιασμοί και σε 16άρηδες

Τον εμβολιασμό των 16αρηδων και στην Ελλάδα προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών. «Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε.
Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, υποστηρίζοντας ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση.
«Σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες θα πάμε και πιο κάτω» υπογράμμισε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, ο οποίος είπε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 40.000 ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.
Επιπλέον, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο κ.Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στόχος των εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ., ενώ για το τείχος ανοσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού.
Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότητα τη Δευτέρα, θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα έχουμε και το τεχνικό κομμάτι.

Παυλάκης: Θα υπάρξει τέταρτο κύμα κορωνοϊού – Δεν θα πετύχουμε ανοσία το καλοκαίρι

Τη θέση πως θα υπάρξει και τέταρτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής, Γ. Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε το περίφημο τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
«Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα.
Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου.
Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί, θα έχει μεγάλο πρόβλημα.
Θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Παυλάκης, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε πως με κοινωνική ευθύνη όλων μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα.
Ο κ.Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα» τόνισε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως τα εμβόλια είναι θαυμαστά αλλά δεν είναι θαυματουργά.
Εξάλλου, για τις μεταλλάξεις τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά.
«Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου» είπε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας ότι χωρίς μέτρα όλα γίνονται δυσκολότερα και ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων.
Σχετικά με τα αντισώματα, ο κ.Παυλάκης υποστήιρξε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40 – 44 ετών

Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια κατά της covid για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 44 ετών.
Πλέον, τα άτομα αυτής της ηλικίας θα μπορούν να επιλέγουν όποιο από τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, επιθυμούν.
Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία στους 40 – 44 ετών, θα εξαρτηθεί και το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα αρχικά για τους 35-39 και κατόπιν για τους 30-34, ομάδες που έως σήμερα εμβολιάζονταν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση έως τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.615.746 εμβολιασμοί στη χώρα (44% περίπου), εκ των οποίων 2.974.198 με μία τουλάχιστον δόση (28%) και 1.709.388 με δύο δόσεις (16,3%).

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά – Τα επόμενα ανοίγματα

Ανοίγουν σήμερα 21/5 και ύστερα από επτά μήνες τα θερινά σινεμά, τα οποία θα μπορούν να δέχονται πολίτες έως και το 75% της χωρητικότητας τους.
Βάσει του σχεδιασμού, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλα ανοίγματα, καθώς στις 24/5 σειρά παίρνουν τα ΟΠΑΠ PLAY ενώ στις 28/5 επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.
Πάντως, στην εστίαση, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών από αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, όπως χρήση μάσκας, αποστάσεις, όπως και οι όροι λειτουργίας τους.

Τι άνοιξε από 17/5

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ) άρχισαν και πάλι να επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 17/5..
Παράλληλα, άρχισαν και πάλι τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Κανονικότητα και στα νοσοκομεία

Ενδεικτικό πάντως της αποκλιμάκωσης της πίεσης της covid στο ΕΣΥ είναι ότι αρχίζουν και επιστρέφουν … στην κανονικότητα τους και τα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 21/5, το Θριάσιο νοσοκομείο επιστρέφει στις εφημερίες, καθώς εδώ και περίπου ενάμιση μήνα λειτουργούσε αποκλειστικά ως νοσοκομείο περιστατικών COVID-19 αποκλειστικά.
Επιπλέον, την Κυριακή 23 Μαΐου θα είναι η τελευταία εφημερία για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ θα ξεκινήσει σταδιακά και η λειτουργία του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η αποδέσμευση για τις κλίνες των νοσοκομείων «ΚΑΤ», «Γ. Γεννηματάς» και «Αττικόν», οι οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19.

Πάνω από 83% η βρετανική μετάλλαξη στο Βόρειο Αιγαίο

Η χθεσινή έκθεση περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα οποία αποτυπώνουν την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα σε ποσοστό 61,39%.
Ειδικότερα, η μετάλλαξη [Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)] κυριαρχεί στο Βόρειο Αιγαίο με ποσοστό 83,33% και την Κρήτη να ακολουθεί με 79,08%. Κοντά στο 70% κυμαίνονται τα ποσοστά σε Αττική (65,27%), Θεσσαλία (69,43%) και Ιόνιες Νήσους (69,79%).
Αναφορικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη [B.1.351/South Africa (Variant 501.V2)], το υψηλότερο 2,75% εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία με την Ήπειρο να ακολουθεί (2,15%), ενώ συνολικά στη χώρα καλύπτει το 0,57% των μεταλλάξεων.
Τέλος, το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος B.1.1.318 (Variant E484K) εντοπίζεται σε ποσοστό 6,44%, με το 9,96% στην Αττική.


Self test

Έως και τις 22/5 θα μπορούν να προμηθεύονται δύο self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.
Δεδομένου ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση ενός self test κάθε εβδομάδα, τα δύο self test αφορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται επίσης ότι υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test γι’ αυτήν την εβδομάδα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών).
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.


Στους 11.641 οι θάνατοι

Στους 11.641 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 20/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.918, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 385.444, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_20_5_1.jpg
Εγιναν συνολικά 56.523 τεστ, τα 16.349 μοριακά και τα 40.174 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα είναι 3,39% έναντι 4,31% την προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.641 θάνατοι.
eody_20_5_2.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (χθες 642).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.314 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή -3.28%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody_20_5_6.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης