Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για νέο πισωγύρισμα της covid – Διαθέσιμα από αύριο 21/5 όλα τα εμβόλια στους 40 – 44 ετών

Φόβοι για νέο πισωγύρισμα της covid – Διαθέσιμα από αύριο 21/5 όλα τα εμβόλια στους 40 – 44 ετών
Τρομάζει το σενάριο μιας έξαρσης κρουσμάτων εν μέσω του καλοκαιριού
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Τη μεγάλη τους ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες και ενός πισωγυρίσματος εκφράζουν κυβέρνηση και ειδικοί, τη στιγμή που αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα στον τομέα του τουρισμού.
Η αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι μεταλλάξεις του ιού αλλά και η χαλάρωση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα όσον αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά πολλών πολιτών, έχουν σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση για την πορεία της επιδημίας.
Όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν πως το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δεν έγινε διότι έχουμε αντιμετωπίσει και έχουμε αφήσει πίσω την πανδημία, αλλά διότι τα μέτρα που εφαρμόζονταν, δεν απέδιδαν και δεν μπορούσαν να συνεχιστούν άλλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καθημερινές οι συστάσεις – ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – προς τους πολίτες να μην χαλαρώσουν και να τηρούν τα μέτρα που έχουν απομείνει, τη στιγμή που και από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως από αυτό το Σαββατοκύριακο θα πυκνώσουν οι έλεγχοι – ειδικά στην εστίαση – προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα.
Άλλωστε οι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν πως αν και αποκλιμακώνονται κρούσματα, εισαγωγές και διασωληνωμένοι, παρόλο αυτά οι αριθμοί τους εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποτυπώνει και το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση σε αυτήν την χρονική περίοδο.
Οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες ως επί το πλείστον στους εμβολιασμούς και το βασικό στοίχημα είναι εάν οι πολίτες θα ανταποκριθούν και θα σπεύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εμβολιαστούν έτσι ώστε έως τα τέλη Ιουνίου να έχει επιτευχθεί ένας υψηλός αριθμός εμβολιασμένων, κάτι που θα αποτρέψει σε συνδυασμό και με τις καλές καιρικές συνθήκες, το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος covid.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και το αυριανό άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.

Παγώνη: Πισωγύρισμα εάν δεν προσέξουμε – Δεν θα τα βγάλουμε πέρα

Εάν δεν προσέξουμε θα έχουμε πισωγύρισμα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Από τις τελευταίες εφημερίες, βλέπουμε αύξηση των περιστατικών που έρχονται στα νοσοκομεία.
Εάν δεν προσέξουμε, θα γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση.
Εμείς, οι υγειονομικοί, εάν υπάρξει πάλι τέτοια πίεση, δεν θα τα βγάλουμε πέρα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τα φαινόμενα συνωστισμού και τη μη χρήση μάσκας.
«έχουμε ένα ιικό φορτίο που αυξάνεται πάλι σε πολλές πόλεις, όπως σε περιοχές στην Κρήτη» είπε η κα.Παγώνη.
Αναφερόμενη στα εμβόλια είπε ότι «η πρώτη δόση καλύπτει τον άνθρωπο, μετά από 8-10 ημέρες, κατά 45%-50%».
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν να φορούν την μάσκα τους και να τηρούν τα μέτρα» επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι «εμείς δεν λέμε τις προσωπικές μας απόψεις, αλλά τις επιστημονικές, λέμε για τις επιπλοκές του ιού».

Βασιλακόπουλος: Αύξηση κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης – Αντί για τοπικά lockdown, σοβαρή αστυνόμευση

Τη θέση πως η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται σε κάποιες περιοχές της χώρας, αναφέροντας πως δεν εμφανίστηκε κάποια «μαγική μετάλλαξη» αλλά υπήρξε χαλάρωση.
Όπως είπε, «σε μέρη όπως η Κρήτη, έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό, μπορεί να κάνει κακό στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας».
«Πρέπει να προσέξουμε ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς διπλά και τριπλά», τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος πρότεινε αντί για εφαρμογή τοπικών lockdown που θα «παίξει», όπως είπε, στα διεθνή ΜΜΕ να γίνει στις εν λόγω περιοχές μια σοβαρή αστυνόμευση για την αποτροπή φαινομένων όπως κορωνοπάρτι που προκαλούν έκρηξη της επιδημίας.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει «ελληνική» ή «αθηναϊκή» μετάλλαξη απάντησε ότι «προφανώς δεν υπάρχει» κα εξήγησε ότι το εν λόγω στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Αθήνα «έχει βρεθεί σε καμιά τριανταριά χώρες».
Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν ξέρει κανείς σε ποια χώρα πρωτοεμφανίστηκε αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις συνιστούν ότι καλύπτεται από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και έχει πολύ λιγότερο κίνδυνο για παράδειγμα από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Ανοίγει αύριο 21/5 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 40 – 44 ετών

Από τις 21/5 αναμένεται να ανοίξει τελικά η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 44 ετών.
Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 και 30-34 ετών. σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως εντός του Ιουνίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στους 20 - 29 ετών.
Όπως είπε χθες ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έως τις 18/5 είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση - δηλαδή 27% του πληθυσμού - και 15,5% και με τις δύο δόσεις.
Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 20% των Ελλήνων ενώ στόχος είναι έως τα τέλη Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Κικίλιας: Οι Περιφέρειες με τα πιο πολλά κρούσματα- Τι είπε για περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στην Κρήτη προφανώς διερευνώνται με επιστημονικό τρόπο τόνισε ο Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σχολιάσω αυτά που ακούγονται περί ελαττωματική παρτίδας, δεν υπάρχει καν συνάφεια για κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά.
Στο 3,8 βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας του κορωνοιού, ανακοίνωσε παράλληλα ο Υπουργός.
Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος ασθενών με κορωνοιό σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή Τσιόδρα ήταν 2.040 κρούσματα την ημέρα, ανέφερε ο κος Κικίλιας.
Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι τα 39 έτη, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά πέφτουμε κάτω από τα 40 έτη.
«Είναι εμφανές πως μετακυλύετε σιγά-σιγά σε νεότερες ηλικίες ο μέσος όρος κι η μετάδοση της νόσου» σχολίασε.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Υπουργός Κικίλιας επεσήμανε την σταδιακή πτώση του δείκτη θετικότητας σε επίπεδα κάτω από το 4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτικής προστασίας, συνέχισε ο υπουργός, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα ανέρχονται σε 21.136 ενώ περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και νοτίου Αιγαίου.
Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Κρήτης, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, είπε ότι η επιχείρηση στα νησιά προχωράει κανονικά και συνολικά οι εμβολιασμοί στην επικράτεια αποκτούν νέα δυναμική, καθώς ακολουθούν νέες ηλικιακές ομάδες και τα εμβολιαστικά κέντρα ενισχύονται.
Σήμερα 19/5 θα ξεπεράσουμε - όπως είπε - τους 4.615.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Την Παρασκευή 22/5, προσέθεσε ο υπουργός, θα φτάσουμε τους 3 εκατ. πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Τι άνοιξε από 17/5


Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ) άρχισαν και πάλι να επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 17/5..
Παράλληλα, άρχισαν και πάλι τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ο σχεδιασμός

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Self test

Από τις 19/5 και έως και τις 22/5 θα μπορούν να προμηθεύονται δύο self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.
Δεδομένου ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση ενός self test κάθε εβδομάδα, τα δύο self test αφορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται επίσης ότι υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test γι’ αυτήν την εβδομάδα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών).
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Στους 11.587 οι θάνατοι

Στους 11.587 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 19/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.293, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 383.558, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,86 (95%Crl: 0,16 - 1,68).
pinakas1_15.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.587 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642 (62,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.312 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 305 (ημερήσια μεταβολή -8,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
pinakes_4.jpg

Τα self test

Έως 18 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 8.656.688 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Από τα 164.873 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 18 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί 17.869 θετικά αποτελέσματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης